Deschizi telefonul si vezi in ce stare este piscina: cat clor sau energie consuma, care este temperatura apei si care este ora la care se inchide iluminarea. Asa suna ultima noutate in termeni de tehnologie pentru piscine complet automatizate si optimizate, controlate chiar de pe telefon cu ajutorul sistemelor smart de monitorizare si intretinere.

Deja prezente si in piscinele rezidentiale si publice din Romania, am aflat mai multe despre ele discutand cu Doru Crangusi, specialist Piscine Service, cu peste 10 ani experienta in constructia de piscine, care ne-a explicat cum functioneaza si cu ce beneficii vin la pachet -- de la impact asupra mediului, prelungirea duratei de viata a piscinei, riscuri prevenite pentru inotatori si nu in ultimul rand, cat scot romanii din buzunar pentru a-si transforma piscinele in variantele lor inteligente.

Ce este un sistem smart de monitorizare a piscinei?

La baza sisteme de filtrare, aceste instrumente smart pentru piscine au rol de monitorizare real time, automatizare si optimizare a consumului de apa, curent si chimicale si permit sa ai control asupra piscinei tot timpul anului, de oriunde te-ai afla.

Au fost create pentru a ajuta proprietarii de piscine la intretinerea si controlul de la distanta a tuturor functiilor si echipamentelor unei piscine -- totul cu doar cateva clickuri intr-o aplicatie pe telefon, prin internet.

„Iata ca Internet of Things ajunge si la piscine, completand sistemul de smart home. Azi, daca nu esti acasa si iti amintesti ca ai uitat sa acoperi piscina, sau primesti o alerta sa reglezi pH-ul apei din piscina, poti sa setezi cum doresti aceste functii in doar cateva secunde de pe telefon”, declara Doru Crangusi, specialist Piscine Service.

Ce functii are sistemul?

Sistemul smart se ocupa cu mentinerea unui echilibru al apei, un factor esential pentru a folosi piscina un timp cat mai indelungat, dar are si functii de control al piscinei de la distanta, precum si functii de raportare si alerte.

Trateaza apa corespunzator

Dozeaza inteligent cantitati corecte de clor si mentine pH-ul apei in limite normale - sistemul ajusteaza automat nivelul de clor si pH-ul apei atunci cand depisteaza ca este necesar, astfel scapam de apa verde sau tulbure, coroziva sau cu un miros puternic de clor.

Reduce nivelul de chimicale din apa si o dezinfecteaza - apa din piscine si bazine de inot este in mod continuu predispusa contaminarii cu microorganismele existente in atmosfera sau introduse in bazin de inotatori. Aparatul genereaza prin tratamentul de electroliza a apei sarate unul dintre cei mai folositi dezinfestanti pentru tratarea apei din piscine: clorul. Astfel, se elimina rapid materiile organice si agentii patogeni, si se obtine o apa mai sanatoasa, fara a adauga clor suplimentar.

De asemenea, dispozitivul controleaza ciclurile de filtrare, temperatura apei, nivelul potentialului de oxidare (ORP) al piscinei, alcalinitatea, nivelul de cianura sau calciu - toate pentru a ne indica exact de ce anume are nevoie bazinul nostru pentru a-i pastra valorile potrivite.

Controleaza orice echipament al piscinei 24/7, de oriunde

Sistemul ne permite sa monitorizam si administram echipamentele piscinei cu un singur dispozitiv, de oriunde, oricand. Astfel, pot fi controlate si programate remote atat incalzirea si temperatura apei, ciclurile de filtrare, cat si iluminarea piscinei, sistemul de irigatii sau chiar hidromasaj.

Dupa instalarea unui modul optional Wi-Fi conectat la dispozitivul smart pentru piscine, putem obtine in timp real, 24/7, informatii despre calitatea apei (clor, pH sau temperatura), si putem controla de oriunde, prin Wi-Fi, apa, cat si orice echipament electronic al piscinei.

Toate acestea pot fi efectuate simplu prin intermediul unei aplicatii de pe desktop, smartphone sau tableta sau chiar printr-un intrerupator inteligent sau telecomanda cu butoanele On/Off, prin care poate fi activat sau dezactivat sistemul de incalzire a piscinei, poate fi acoperita sau descoperita piscina si pot fi controlate orice alte functii de monitorizare On/ Off.

Raporteaza si alerteaza despre parametrii apei si dispozitivele piscinei
Sistemul afiseaza rapoarte despre starea zilnica a piscinei si trimite alerte la intervale orare setate de fiecare utilizator, despre nivelul de chimicale si temperatura apei, dar ne alerteaza si in cazul in care apa prezinta pericole de sanatate.

Statisticile obtinute de specialisti in urma testelor cu astfel de sisteme de monitorizare au fost:

  • 47% economie in costuri anuale
  • Peste 1.800 m³ de apa economisiti
  • 50% redus timpul de intretinere a piscinei
  • Cine sunt romanii care isi transforma piscinele in variantele lor inteligente si de ce sistemul va avea succes?

Calitatea apei este esentiala pentru orice piscina, fie ca este vorba de o piscina rezidentiala, intr-o curte, sau de una de business/publica, la care au acces mii de vizitatori saptamanal intr-un centru de wellness.

In Romania sistemele sunt folosite atat in mediu rezidential (in curtea casei sau in cadrul asociatiilor de proprietari de bloc), dar mai ales in spatiul public, in cadrul multor afaceri cum sunt salile de fitness cu piscina pentru inot si relaxare, complexurile de wellness, cat si piscinele hotelurilor.

Citeste si:

    Cel mai important beneficiu este faptul ca micsoreaza dramatic riscul de erori umane, cel mai problematic in industria piscinelor publice -- de aceea in cadrul afacerilor, aceste sisteme sunt esentiale pentru a respecta legislatia in domeniul protectiei consumatorilor.

    “Sistemul creeaza rapoarte zilnice despre starea piscinei, rapoarte cu care angajatii responsabili de intretinerea piscinelor pot monitoriza mult mai usor calitatea apei, si pot dovedi oricand daca apa a fost sau nu in standardele impuse de legislatie, prevenind incidente sau amenzi, cat si erori umane” - continua Doru Crangusi.

    Sistemul ofera protectia sanatatii si a sigurantei oamenilor care se scalda sau inoata in piscinele de uz public precum si a personalului care asigura functionarea acestora.

    Ajuta la respectarea constanta a cerintelor de natura igienico-sanitare privind functionalitatea, conditiile fizice, fizico-chimice, chimice si microbiologice ale apei bazinului, intretinerea si supravegherea respectivelor piscine, siguranta instalatiilor si functionalitatea piscinei si armonizarea lor cu reglementarile europene.

    Citeste si:

      Chiar daca toate aceste beneficii sunt extrem de importante, factorul principal pentru succesul sistemului il va constitui dorinta romanilor de modernizare.

      „In Romania, cei care vor sa se modernizeze se vor indrepta catre astfel de sisteme. Motivatia este ca multe businessuri vor sa se eficientizeze (hoteluri, bazine publice), iar cei cu piscine in curte vor sa isi modernizeze si sa isi creasca valoarea proprietatii. Multi care au putere de cumparare sunt si atrasi de tehnologie si de conceptul de "smart home". In plus, multi romani mai afla de sisteme si din experientele pe care le au in afara tarii, aceste sisteme fiind deja foarte populare in Franta, Spania si Portugalia”, afirma Doru Crangusi.

      Ce beneficii ofera aceste sisteme de automatizare a piscinei?

      Sistemele smart au o multime de beneficii care solutioneaza cele mai dificile si des intalnite probleme in intretinerea unei piscine, dar si eficientizeaza accesul la functiile acesteia si te ajuta sa ai o piscina cu o apa sanatoasa.

      Previne indirect boli de piele cauzate de o apa tratata incorect

      Principalele probleme pe care le intampinam la intretinerea apei piscinei sunt legate de lipsa de cunoastere a dozarii corecte a cantitatii de clor si a mentinerii nivelului potrivit de pH al apei.

      Aceste doua elemente, in limite gresite pot duce la o apa tulbure, miros puternic de clor si la probleme de sanatate pentru inotatori, deoarece nu se mai elimina corespunzator germenii si impuritatile din apa.

      Asadar, o apa mai curata inseamna mai putine riscuri de boli. Sistemul smart are functia de control chimic al apei, cu ajutorul careia previne inverzirea si tulburarea acesteia, elimina algele, mirosurile neplacute, si astfel, reuseste sa protejeze sanatatea inotatorilor prin reducerea aparitiei iritatiilor oculare sau cutanate.

      Prelungeste durata de viata a piscinei

      Durata de viata a piscinei este in principal afectata de pH-ul apei care, necontrolat, degradeaza componentele piscinei si stratul de protectie al acesteia, dar duce si la iritarea ochilor sau a pielii inotatorilor.

      Desi este o substanta absolut necesara in tratarea apei din piscine, clorul pus in apa bazinului in cantitati prea mari sau prea mici are efect coroziv si poate distruge materialele piscinei, iar asta conduce la scaderea sperantei de viata a piscinei.

      Mai multa siguranta pentru cei care intretin piscina: Previne riscul de explozie si al manevrarii de chimicale

      De obicei, noii proprietari nu stiu sa combine pH-ul si clorul in cantitati corecte, iar asta poate duce la producerea unei mici explozii.

      Sistemul smart regleaza in limite normale acesti parametrii ai apei, intr-un mod rapid si inteligent, evitand astfel problema supradozarii de chimicale si a riscului de a manevra chimicale in cantitati mari. Acestea ne ofera siguranta noua, dar si piscinei, mentine chimia apei, deci calitatea apei este crescuta, ceea ce conduce automat la pastrarea sanatatii noastre.

      Controleaza costurile prin optimizarea consumului de energie si apa

      O piscina poate sa consume foarte mult curent - uneori pana la 40% din consumul total al unei case.

      Cu sistemul de monitorizare al piscinei ai control asupra substantelor de tratare si intretinere, chimicalelor, curentului si temperaturii piscinei, precum si control asupra sistemului de irigatii din jurul piscinei: asta inseamna ca poti creste durata de folosire a apei, si, implicit, a piscinei, reduci costurile chimicalelor si faci economie la curentul folosit de piscina.

      Impact pozitiv asupra mediului

      Indiferent ca vorbim de o piscina privata sau un parc acvatic, ca apa sa fie sanatoasa, ea are nevoie sa se recicleze permanent. Asta inseamna filtrarea continua a apei si tinerea sub control a parametrilor.

      Toate bazinele de inot si piscinele nou construite trebuiesc prevazute cu sisteme de recirculare a apei, iar cele existente vor fi dotate cu sisteme de recirculare si tratare a apei.

      “In ceea ce priveste cerintele igienico-sanitare ale apei in gestionarea piscinelor, statul promoveaza adoptarea sistemelor cu impact minim asupra mediului”, declara Doru Crangusi, specialist Piscine Service.

      Reduc cu 50% timpul de intretinere si usureaza deciziile proprietarilor

      Datorita tehnologiei avansate, sistemul smart pentru piscine ne comunica rapid, oriunde ne-am afla, pasi usor de urmat cu ce sa facem pentru beneficiul piscinei noastre, iar prin asta obtinem mai mult confort si siguranta pentru noi, cat si pentru piscina.

      “Cei care au o piscina stiu din proprie experienta cat de dificil si cat de mult timp ia sa testezi apa, sa inveti ce parametri microbiologici si fizico-chimici sunt corecti ca sa ai o apa sanatoasa in piscina, sa compari testele si sa calculezi cate substante trebuie sa adaugi in apa.

      De asemenea, desi este doar o problema logistica, uneori spatiul din caminul tehnic al piscinei, unde se afla cele mai importante echipamente este ingust, mic, din ratiuni de constructie si devine greu accesibil. Iar asta face ca oricarui proprietar sa-i fie foarte dificil sa urmareasca parametrii microbiologici si fizico-chimici ai apei”, afirma Doru Crangusi, specialist Piscine Service.

      Cat costa un astfel de sistem de automatizare a piscinei si care sunt estimarile de vanzari pentru urmatorul an?

      In general, indiferent de marca, un astfel de sistem smart pentru piscina incepe de la 1000 euro. Pe piata din Romania, il gasesti disponibil in magazinele online din domeniul serviciilor de intretinere piscine, si la magazinele specializate.

      In ceea ce priveste montajul sistemului, acesta poate implica costuri suplimentare, dar unele firme, precum Piscine Service, ofera montajul gratuit.

      Cand investesti intr-un dispozitiv smart de monitorizare si intretinere a piscinei trebuie sa pui in balanta beneficiile oferite de acesta in comparatie cu cele oferite de o suma de alte produse care il inlocuiesc. Tine cont si de sumele cheltuite, timpul consumat si rezultatul obtinut in ambele cazuri.

      „Noi suntem foarte increzatori in sistemul nostru smart, deoarece este unic, si, in comparatie cu altele existente, acesta nu mai necesita combinarea mai multor echipamente pentru a obtine acelasi rezultat. Astfel, pentru anul viitor tintim spre 100.000€ in termeni de vanzari, piata totala fiind undeva la 500.000 de euro”, afirma Doru Crangusi, specialist Piscine Service.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri