Ministerul Comunicatiilor (MCSI) “pune carul inaintea boilor” si construieste un sistem prin care livreaza IaaS (Infrastructure as a Service), fara sa stie exact le ce va fi folosita infrastructura sau de catre cine, critica, argumentat, Augustin Jianu, fost ministru telecom in guvernul Grindeanu si critic al lui Dragnea.

“MCSI repeta greselile pe care le-a facut si in cazul proiectului e-Romania 2, proiect prin care Guvernul Boc a cheltuit aproximativ 12 milioane de euro pentru a dezvolta o platforma inutila. Acest proiect de cloud este “exact ce ne lipsea” - inca o platforma.

Desi Actiunea 2.3.1. a Programului Operational Competitivitate vizeaza “consolidarea si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viata cetatenilor si intreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental […]”, ghidul aferent cloud-ului guvernamental nu are in vedere dezvoltarea unor aplicatii pentru livrarea serviciilor de e-Guvernare (SaaS), intrucat obiectivul general al proiectului este realizarea unei “platforme”, a declarat fostul ministru, pentru Hotnews.ro.

MCSI a aprobat de curand si un alt ghid pentru “e-Guvernare si interoperabilitate”. Nu vad niciun motiv logic care sa justifice existenta a doua ghiduri distincte. Normal ar fi ca macar sa existe o corelare intre cele doua. Desi ghidul de cloud prevede ca “proiectul va asigura resurse tehnologice in mediu virtual pentru institutiile publice, in vederea livrarii serviciilor publice in format electronic, prioritar pentru evenimentele de viata”, ghidul de e-Guvernare si interoperabilitate nu prevede utilizarea cloud-ului guvernamental pentru evenimentele de viata aferente starii civile. Ba mai mult, in conformitate cu ghidul de e-Guvernare si interoperabilitate MAI isi face propria infrastructura tip cloud, pe care incearca sa o “deghizeze”, intr-o maniera extrem de “inteligenta”, sub denumirea de “Hub”. Pentru ca nu exista nicio explicatie logica, nu pot decat sa presupun ca grupurile de interese din jurul MAI si MCSI au impartit frateste banii europeni pentru digitalizare.

In acest context, m-ar mira ca CTE (Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala infiintat prin HG 941/2013) sa avizeze atat “cloud-ul guvernamental” cat si “Hub-ul” MAI. Nu-mi dau seama cum vor putea justifica avizarea unor proiecte care se afla in situatie clara de dubla finantare. Unde mai pui ca la nivelul statului mai exista si alte platforme (e-Romania 2, ICI PRO, SII, IMM OSS etc.) care promiteau sa faca o parte din minunatiile pe care le promit si aceste ghiduri.

Din orice unghi am privi aceste ghiduri, prevederile lor par tot mai absurde. Spre exemplu, desi indicatorul de realizare pentru cloud este numarul serviciilor publice electronice aduse la nivelul 4 de sofisticare, ghidul nu vizeaza realizarea de aplicatii prin care sa se livreze servicii electronice, ci doar realizarea unei platforme. Practic, nu exista nicio relatie cauzala intre banul cheltuit si indicatorul de realizare. Mai mult, valoarea tinta a indicatorului lipseste. Un alt exemplu este cel al salarizarii expertilor IT. Beneficiarii proiectului de cloud (MCSI, AADR si STS) vor trebui sa mentina investitia cel putin 5 ani. In perioada de sustenabilitate, niciuna dintre institutiile beneficiare nu poate plati expertii IT la nivelul de remunerare prevazut la pagina 27 din ghid (11-14 mii lei pe luna). Exemplele pot continua. Este ca si cum MCSI isi propune programatic sa esueze. Este fabulos!

Astfel de proiecte ar trebui tratate cu mai multa seriozitate. Sunt proiecte de care depinde viitorul tarii noastre. Imaginati-va ce ar insemna sa nu mai stam la cozi. Sa putem obtine o carte de identitate prin simpla completare a unui formular online. Sa putem deschide o firma sau inmatricula o masina fara sa mergem la un ghiseu.

Imaginati-va ce ar insemna ca toti romanii, indiferent unde s-ar afla in lume, sa poata vota online. Spre exemplu, cetatenii estonieni nu trebuie sa se deplaseze la un ghiseu al statului decat in trei cazuri: casatorie, divort si tranzactii imobiliare. Orice alta interactiune cu statul estonian se poate rezolva online. Dezvoltarea unui cloud guvernamental prin care sa fie livrate servicii de e-Guvernare (SaaS) ar putea aduce economii la bugetul de stat de ordinul miliardelor de euro in fiecare an. Asa cum este descris in prezent, proiectul de cloud guvernamental nu va aduce nicio economie la bugetul de stat, ci doar va irosi ultimele fonduri europene pe care le va mai primi Romania pentru digitalizare”, scrie Augustin Jianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri