Dintre executivii intervievati in cadrul studiului PwC, 84% declara ca au proiecte in dezvoltare bazate pe tehnologia blockchain, in timp ce 15% au deja proiecte in functiune care folosesc aceasta tehnologie.

In cadrul studiului PwC Blockchain is here. What’s your next move? au fost intervievati 600 de executivi din 15 state si teritorii pe tema implicarii companiilor lor in utilizarea tehnologiei blockchain si viziunea pe care o au privind potentialul acesteia.

Pe masura ce tehnologia blockchain remodeleaza companiile si comertul, studiul indica in mod clar teama organizatiilor de a nu ramane in urma in adoptarea acesteia. Sunt luate in calcul mai multe elemente, cum ar fi faptul ca dezvoltarea accelerata in acest domeniu la nivel global ofera oportunitati de reducere a costurilor, accelerarea vitezei tranzactiilor, precum si un grad mai mare de transparenta si trasabilitate.

Un sfert dintre executivii intervievati declara ca au inceput sa implementeze tehnologia blockchain. 10% au spus ca au proiecte dezvoltate in faza pilot in timp ce 15% au proiecte deja operationale. Aproximativ o treime (32%) sustin ca au proiecte in dezvoltare, o cincime fiind in faza de cercetare.

SUA (29%), China (18%), si Australia (7%) sunt percepute a avea cele mai puternice capabilitati de a dezvolta proiecte bazate pe aceasta tehnologie. Cu toate acestea, respondentii cred ca in urmatorii 3 pana la 5 ani China va depasi Statele Unite ale Americii (30%), mutand centrul de influenta si activitate privind tehnologia blockchain din SUA si Europa.

De asemenea, studiul releva preponderenta serviciilor financiare in tehnologia blockchain. 46% dintre respondenti considera domeniul financiar drept sectorul lider, iar 41% cred ca va deveni in viitorul apropiat (3-5 ani). Printre sectoarele considerate a avea potential in urmatorii 3-5 ani se numara cel energetic si utilitatile (14%), cel al sanatatii si de ingrijire personala (14%), si cel al productiei industriale (12%).

Cele mai mari beneficii ale tehnologiei blockchain vor fi dezvoltate si raspandite prin intermediul platformelor comune la nivel de industrie. Cu toate acestea, studiul indica faptul ca acest lucru nu se va intampla in absenta unor standarde agreate de companii (chiar daca sunt in competitie directa).

In ciuda potentialului pe care tehnologia blockchain il are, aproape jumatate (45%) dintre respondenti identifica increderea drept unul dintre cele mai mari obstacole in calea adoptarii sale. 48% considera ca un alt obstacol este nesiguranta in privinta reglementarilor. De asemenea, cele mai multe retineri in ceea ce priveste increderea intre utilizatori au fost notate in Singapore (37%), Emiratele Arabe Unite (34%), si Hong Kong (35%), indicand, in parte, influenta serviciilor financiare in dezvoltarea tehnologiei blockchain. Cele mai multe retineri in ceea ce priveste incertitudinea din punct de vedere al reglementarii au fost observate in Germania (38%), Australia (37%) si Regatul Unit (32%).

„Dezvoltarea si implementarea tehnologiei blockchain pentru a-si atinge potentialul nu reprezinta un proiect IT. Este o transformare a modelelor, rolurilor si proceselor de business. Este nevoie de un context clar de business si de un ecosistem care sa il sustina; cu reguli, standarde, precum si flexibilitate in a lucra cu schimbarile pe planul reglementarilor. Transparenta si trasabilitatea tranzactiilor trebuie sa fie un deziderat comun al tuturor companiilor implicate in dezvoltarea blockchain deoarece numai printr-un astfel de demers se poate spori adoptia la scara larga. Pe de alta parte, consideram necesara o conlucrare cat mai stransa intre companiile care dezvolta aceasta tehnologie si autoritatile de reglementare pentru a creste gradul de incredere si a crea un cadru de reglementare care sa aiba in vedere particularitatea acestei tehnologii. Iar odata ce au fost adresate aceste doua probleme ale blockchain vom asista atat la dezvoltarea de noi aplicatii si utilizari cat si la o adoptie mai facila a acestei tehnologii” considera Ionut Sas, Partener in cadrul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania.

Unul din trei respondenti, care au declarat o implicare scazuta sau chiar neimplicare in dezvoltarea tehnologiei blockchain, a motivat acest lucru prin absenta progresului in privinta costurilor (31%), incertitudinea privind debutul potrivit (24%) precum si probleme de administrare (14%).

Studiul identifica patru domenii cheie asupra carora ar trebui orientata atentia in procesul de dezvoltare a platformelor interne sau industriale de tip blockchain:

a. Crearea unui business case: organizatiile pot porni de la un nivel redus, dar trebuie sa isi fixeze un scop al initiativei astfel incat ceilalti participanti sa-l poata identifica si, ulterior sa se poata alinia acestuia.

b. Dezvoltarea unui ecosistem: Participantii ar trebui sa provina din companii diferite aflate in aceeasi industrie pentru a lucra impreuna la un set de reguli care sa stea la baza tehnologiei blockchain. Dintre cei 15% dintre respondentii care deja aveau aplicatii in implementare, 88% au declarat fie ca erau lideri, fie membri activi in cadrul unui consortiu blockchain.

c. Crearea unui design care sa tina cont de activitatea utilizatorilor (ce pot sa vada si cum pot actiona): Partenerii au nevoie de reguli si standarde pentru aprobarea accesului. Implicarea unor profesionisti in zona de risc de la bun inceput (in domenii precum cel juridic, al conformitatii si securitatii cibernetice) va asigura crearea unor cadre de functionare ale tehnologiei blockchain in care autoritatile de reglementare si utilizatorii sa poata avea incredere.

d. Adresarea incertitudinii privind reglementarea: Studiul avertizeaza dezvoltatorii industriei blockchain ca ar trebui sa urmareasca, dar sa nu astepte ca reglementarile sa evolueze in urmatorii ani. Din contra, este vital sa se implice alaturi de autoritatile de reglementare in a profila modul in care mediul va evolua.

Raportul este disponibil aici: pwc.com/blockchainsurvey

Metodologie

a. Studiul a evaluat opiniile a 600 de executivi din 15 state: Australia, China, Danemarca, Franta, Germania, Hong Kong, India, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

b. 14% au declarat ca nu aveau activitate in domeniu, in timp ce 7% au oprit temporar procesul de dezvoltare.

c. Dintre cei 15% care au deja aplicatii bazate pe aceasta tehnologie, 88% sunt lideri sau membri activi in cadrul unor consortii responsabile de infrastructura blockchain care sta la baza aplicatiilor pe care le au. Companiile cu rol de conducere intr-un consortiu au acces la fonduri si putere de decizie, inclusiv drept de proprietate intelectuala.

d. Statutul de membru/Participarea: Respondentii au oferit informatii si despre administrarea dreptului de acces. Dintre acestea, 40% aveau acces restrictionat pentru a se implica (pe baza de aprobare), iar toti participantii erau pre-calificati: 34% acordau acces oricui pentru a participa (fara nevoia unei aprobari): 26% au o abordare hibrida (o parte dintre informatii avand acces limitat, in timp ce altele au acces liber). In ceea ce priveste accesul la tehnologia blockchain, 40% sustin ca este privat, 28% hibrid si 32% au acces public pentru a citi tranzactiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri