Impozitarea cu 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, asa-zisa “taxa pe lacomie” impusa de PSD-ALDE la finalul anului 2018, va duce fara doar si poate la scumpiri pe care le vor suporta clientii finali. Este o taxa impusa “din disperare” de PSD, intrucat bugetul tarii este golit dupa ce partidul a introdus pensii speciale marite, a crescut fara discernamant salariile din mediul public si a luat masuri economice complet rupte de realitate. Cu cat vor plati mai mult operatorii telecom la buget?

Trecand peste faptul ca ordonanta de urgenta a fost data fara nicio consultare cu experti si a fost criticata atat de analisti economici independenti cat si de peste 50% din mediul de afaceri, operatorii telecom vor trebui sa suporte taxe mult mai mari.

Fara indoiala, acest lucru se va reflecta atat in preturile catre clienti, care se vor mari, cat si in gradul de investitii realizat de companii in Romania, ceea ce va duce, probabil, la incetiniri in adoptia de noi tehnologii.

Pana la introducerea OUG in decembrie 2018, operatorii telecom trebuiau sa plateasca 16% din profit. Dupa introducerea OUG, companiile din telecomunicatii vor trebui sa scoata din buzunar inca 3% din cifra de afaceri. Considerand ca profitul va ramane similar cu cel raportat de companiile telecom in 2017, iata cat vor plati suplimentar operatorii.

Operator telecom Taxe 2017 (milioane lei) Taxe 2019 (milioane lei)
Orange Romania 51 162
Vodafone Romania 11,2 120,8
Telekom Romania (pierderi) 187,8
RCS & RDS 47,1 173,9

De subliniat ca, pentru prima oara in istorie, toti operatorii telecom din tara s-au unit si au subliniat ca acest OUG nu face decat sa distruga evolutia unuia dintre cele mai eficiente sectoare din Romania. Astfel, la finalul anului precedent, ei au spus: "Modificarile propuse introduc si majoreaza taxe la un nivel pe care il apreciem excesiv si blocant pentru dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice. Masurile contravin cadrului legislativ european si national. Aceste taxe ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca. Adoptate in aceasta forma, propunerile s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania si pentru toti utilizatorii de internet fix si mobil, telefonie fixa si mobila si servicii de televiziune”, conform Orange, Vodafone, Telekom, reunite in Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) - si de companiile RCS&RDS si UPC Romania precum si de cele peste 65 de firme reunite in cadrul Asociatiei pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER)".

Orange Romania

Orange, liderul pietei locale de telefonie mobila, a obtinut in 2017 un profit net de 319,4 mil. lei (69,9 mil. euro), in scadere cu 16,7% fata de anul precedent, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Afacerile companiei s-au ridicat la 5,4 miliarde lei.

Astfel, daca in 2017 compania a platit catre stat 16% din profit, echivalentul a circa 51 milioane de lei, daca profitul va ramane neschimbat si cifra de afaceri similara, Orange va trebui sa verse la bugetul de stat inca 162 de milioane de lei. Deci, per total, compania va plati catre statul roman 213 milioane de lei.

Vodafone Romania

Cifra de afaceri a Vodafone Romania pentru perioada ianuarie - decembrie 2017 a crescut cu 4,5% fata de perioada similara a anului anterior, de la 3,495 de miliarde de lei, la 3,654 de miliarde de lei.

Profitul net raportat de operator a fost in 2017 de 70,4 milioane lei.

Astfel, in 2017 operatorul a platit taxe in valoare de 11,2 milioane de lei, daca CA si profitul se vor mentine, anul acesta Vodafone va plati catre buget suma de 120,8 milioane de lei la bugetul de stat.

Telekom Romania

Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) si Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote), afacerile cumulate ale celor doi mari operatori au crescut in 2017 cu 6,6%, la 4,83 miliarde de lei.

Totodata, datoriile totale ale celor doua companii au scazut cu 5,7% fata de 2016, la 6,26 miliarde de lei, iar numarul mediu total de angajati a coborat cu 6,7%, la 5.599 de persoane. Creantele (sumele de recuperat) au urcat cu 2,9%, la 2,35 miliarde de lei.

Pe langa alte taxe aferente operatiunilor Telekom in tara, operatorul (la care are si statul actiuni) va plati cei 3% din cifra de afaceri, echivalentul a circa 187,8 milioane de lei.

RCS&RDS

Compania de cablu RCS&RDS, liderul pietei locale de servicii de televiziune si de Internet fix, cu operatiuni si in media, a raportat la Finante o cifra de afaceri de 4,227 mld. lei (925,4 mil. euro), mai mare cu 28,3% si un profit net de 294,5 mil. lei (64,5 mil. euro), fata de o pierdere de 59 mil. lei in 2016.

Astfel, operatorul a platit in 2017 echivalentul a 16% din profit, adica 47,1 de milioane de lei, pe langa alte taxe si impozite. Cumuland cei 3% din cifra de afaceri, impusi de Ministerul de Finante la final de 2018, RCS&RDS va trebui sa plateasca catre statul roman, daca cifra de afaceri si profitul vor ramane relativ constante, circa 173,9 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri