Am ajuns sa luam tehnologia “de-a gata”, terminalele mobile sunt extensii ale mainilor noastre. In metrou, in autobuze sau chiar in avioane deseori adoptam “pozitia ghiocelului” si citim stiri, scriem pe retele sociale sau trimitem mesaje. Tehnologia este insa mult, mult mai mult de atat si, datorita unor companii precum Huawei sau aplicatii precum “Be my eyes”, realizezi cat de mult putem schimba lumea. In bine.

In Romania sunt aproape 100.000 de nevazatori sau persoane care au deficiente majore de vedere. Ai incercat vreodata sa te pui in pielea lor, sa vezi cum e sa…nu vezi? Ai facut vreodata exercitiul de a asculta un film, fara a vedea nimic? Ai incercat sa iesi din casa, fara a vedea nimic?

Tehnologia, din fericire, nu este doar despre a trimite si incarca poze pe retele sociale, a iti suna prietenii sau a-ti updata statusul. Chiar TU poti deveni un ajutor nepretuit pentru cei defavorizati.

Articolul acesta este pentru cei care doresc sa ofere o mana de ajutor celor cu deficiente de vedere.

Be My Eyes, o aplicatie salvatoare

Primesc un videocall de la un numar din Marea Britanie. Imi pun castile si raspund. O doamna intre doua varste, zambitoare, ma saluta placut si ma roaga sa o ajut sa citeasca cateva etichete de pe mai multe produse din frigiderul ei.

Ii spun ca lapte expirase acum o zi, insa puiul mai este bun inca 24 de ore. Rade cu pofta si imi multumeste mult pentru ajutor.

Peste cateva ore, un numar din Franta, un alt videocall. Un barbat elegant ma roaga sa il ajut cu cateva indicatii privind strazile pe care se afla – il ghidez, inclusiv cu ajutorul Google Maps, sa iasa pe o strada principala. Imi multumeste foarte mult si transmite salutari romanilor, din Franta.

Este aplicatia Be My Eyes, prin care si TU poti ajuta nevazatorii cu activitati de zi cu zi. Aproape 2 milioane de voluntari s-au inscrie pentru a-si oferi serviciile, pentru a indruma, prin videocall-uri, pe cei cu deficiente de vedere. Indici orele in care poti fi sunat(a), indici limbile pe care le vorbesti si ajuti nevazatori.

Huawei – Facing Emotions sau cum te ajuta Inteligenta Artificiala “sa vezi”

Huawei, lider in tehnologie si al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, a creat recent o aplicatie bazata pe inteligenta artificiala care permite nevazatorilor sa afle ce expresii faciale au oamenii cu care discuta. Aplicatia Facing Emotions utilizeaza sistemul performant de camere si inteligenta artificiala incorporata in flagship-ul HUAWEI Mate 20 Pro, care „traduce” sapte emotii umane in tot atatea sunete distincte, permitand persoanelor nevazatoare sau cu deficiente grave de vedere sa ii inteleaga mai bine pe cei din jurul lor.

Aplicatie dezvoltata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Creata cu scopul de a impinge si mai mult limitele tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala, aplicatia dezvoltata de Huawei vine sa raspunda la intrebarea daca inteligenta artificiala poate sa ii ajute pe nevazatori sau pe cei cu deficiente grave de vedere sa experimenteze sau sa "vada" mai mult din lumea care ii inconjoara. Programata sa analizeze expresiile si emotiile oamenilor, iar mai apoi sa le transpuna in sunete, inteligenta artificiala a permis Huawei sa dezvolte un nou limbaj care ii ajuta pe nevazatori sa identifice emotiile altora, intr-un mod pe care nu l-au mai experimentat vreodata.

Folosind camerele principale, aplicatia scaneaza fata persoanei care interactioneaza cu un nevazator si ii identifica fizionomia: ochii, nasul, sprancenele si gura, inclusiv mimica pe care o are in acel moment. Inteligenta artificiala transforma apoi emotia detectata intr-un sunet definit pe telefon (sau in castile pe care le poarta persoana nevazatoare), totul in timp real si fara sa fie conectata la Internet, gratie procesorului puternic si inteligentei artificiale incorporate in Mate 20 Pro.

Pentru Huawei, proiectul a reprezentat o oportunitate de a utiliza tehnologia cu scopul de a identifica o solutie la o provocare reala cu care se confrunta persoanele care si-au pierdut vederea.

Aducem oamenii si tehnologia impreuna

Aplicatia Facing Emotions a fost dezvoltata cu sprijinul comunitatilor de nevazatori si cu cel al organizatiilor caritabile. Huawei a colaborat cu Asociatia Nevazatorilor din Polonia, membri ai acesteia fiind implicati in fiecare etapa cheie a procesului de dezvoltare a aplicatiei care poate identifica rapid fericirea, tristetea, frica, surprinderea, dispretul sau dezgustul de pe chipurile oamenilor. Contributia acestora a ajutat la modelarea experientei utilizatorului final, precum si la functionalitatile, culorile si sunetele aplicatiei.

Doza de inspiratie

Sunetele au fost o componenta cheie a acestui proces, care trebuiau sa fie simple, scurte si cat mai putin invazive pentru utilizatori si lumea din jurul lor. De toate acestea s-a ocupat Tomasz Bilecki, un compozitor nevazator. Perspectiva sa unica asupra naturii sunetului i-a permis sa transmita emotiile altor persoane cu deficiente de vedere.

„Mi-am dorit ca sunetele pe care le creez sa fie specifice fiecarei emotii si, cel mai important, sa nu distraga atenti utilizatorilor de conversatiile lor", a declarat Tomasz Bilecki, Sound Designer.

In plus, in timpul procesului de dezvoltare a aplicatiei, specialistii au aflat ca persoanele cu deficiente de vedere ar prefera sa nu fie nevoite sa tina aceste dispozitive in maini. Astfel, ca parte a campaniei, designerul Janek Kochanski a dezvoltat o husa speciala 3D pentru Mate 20 Pro, care faciliteaza folosirea aplicatiei si a telefonului in general, pentru persoanele cu deficiente de vedere.

"Pentru mine, ca designer, functionalitatea este cea mai importanta. Abia dupa ce a fost indeplinita aceasta conditie, putem vorbi de valori estetice si vizuale. Telefonul pentru care a fost proiectat acest suport - Huawei Mate 20 Pro - este un dispozitiv foarte elegant si modern, iar husa respecta intru totul aceasta linie", spune Janek Kochanski, designer.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri