Companiile care gandesc diferit, iesind din zona de confort si atingand grupe sociale diferite, castiga. Stim ca toti cei care pot schimba o paradigma pot crea noi canale economice. Din ce in ce mai multe companii de tehnologie se indreapta catre a incerca sa ajute zecile de milioane de oameni care sufera de deficiente de auz sau vedere, ajutandu-i pe acestia sa “vada” sau sa “auda” prin tehnici uneori inedite.

Prestigiosul cotidian New York Times are, de exemplu, in paginile online o experienta VR prin care poti vedea cum simte muzica o persoana oarba – este absolut fascinant.

Unde a ajuns tehnologia pentru surzi?

Pe piata exista deja mai multe aplicatii care se axeaza pe a ajuta persoanele surde sa “auda”, sau sa descifreze ceea ce comunica oamenii imprejur.

Una dintre ele este Ava, care “iti arata cine ce spune”, pentru 30 $ pe luna. Aplicatia este construita si gandita chiar de o echipa de oameni care au deficiente de auz, folosind-o la randul lor. Acestia au si un “Manifest pentru Accesibilitate Totala”.

MotionSavvy este de asemenea o aplicatie interesanta care traduce limbajul semnelor in cuvinte scrise. Tehnologia nu a fost inca lansata, dar te poti inscrie intr-un proiect pilot pentru a o testa, gratuit.

Mai aproape de Romania, Greta and Starks din Germania se foloseste de o colectie de titluri de filme si de “magie” tehnologica pentru a subtitra filme si seriale pentru cei cu deficiente de auz. Ei se folosesc de tehnologie Virtual Reality – citeste mai multe aici.

Pentru cei cu deficiente de vedere, una dintre cele mai moderne tehnologii a fost lansata recent de Huawei. Tehnologia este disponibila si in Romania, in flagship-ul companiei, Huawei Mate 20 Pro.

Aplicatia Facing Emotions utilizeaza sistemul performant de camere si inteligenta artificiala incorporata in flagship-ul HUAWEI Mate 20 Pro, care „traduce” sapte emotii umane in tot atatea sunete distincte, permitand persoanelor nevazatoare sau cu deficiente grave de vedere sa ii inteleaga mai bine pe cei din jurul lor.

Aplicatie dezvoltata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Creata cu scopul de a impinge si mai mult limitele tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala, aplicatia dezvoltata de Huawei vine sa raspunda la intrebarea daca inteligenta artificiala poate sa ii ajute pe nevazatori sau pe cei cu deficiente grave de vedere sa experimenteze sau sa "vada" mai mult din lumea care ii inconjoara. Programata sa analizeze expresiile si emotiile oamenilor, iar mai apoi sa le transpuna in sunete, inteligenta artificiala a permis Huawei sa dezvolte un nou limbaj care ii ajuta pe nevazatori sa identifice emotiile altora, intr-un mod pe care nu l-au mai experimentat vreodata.

Folosind camerele principale, aplicatia scaneaza fata persoanei care interactioneaza cu un nevazator si ii identifica fizionomia: ochii, nasul, sprancenele si gura, inclusiv mimica pe care o are in acel moment. Inteligenta artificiala transforma apoi emotia detectata intr-un sunet definit pe telefon (sau in castile pe care le poarta persoana nevazatoare), totul in timp real si fara sa fie conectata la Internet, gratie procesorului puternic si inteligentei artificiale incorporate in Mate 20 Pro.

Pentru Huawei, proiectul a reprezentat o oportunitate de a utiliza tehnologia cu scopul de a identifica o solutie la o provocare reala cu care se confrunta persoanele care si-au pierdut vederea.

Aduce oamenii si tehnologia impreuna

Aplicatia Facing Emotions a fost dezvoltata cu sprijinul comunitatilor de nevazatori si cu cel al organizatiilor caritabile. Huawei a colaborat cu Asociatia Nevazatorilor din Polonia, membri ai acesteia fiind implicati in fiecare etapa cheie a procesului de dezvoltare a aplicatiei care poate identifica rapid fericirea, tristetea, frica, surprinderea, dispretul sau dezgustul de pe chipurile oamenilor. Contributia acestora a ajutat la modelarea experientei utilizatorului final, precum si la functionalitatile, culorile si sunetele aplicatiei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri