Nu este usor de luat o decizie adecvata atunci cand start-up-ul pe care il adminstrati sau IMM-ul aflat in crestere are nevoie de o infrastructura IT dimensionata corect si care sa respunda cerintelor de business specifice. Nu de putine ori persoane cu putere de decizie sau manageri IT din companii mici si mijlocii, din dorinta de a reduce anumite costuri, aleg sa achzitioneze echipamente de calcul subdimensionate sau servicii server nepotrivite, fara capacitati reale de a le satisface business-ul.

Achizitia unui server a fost intotdeauna o actiune destul de complicata mai ales in randul companiilor mici si mijlocii care nu au nevoie neaparata de un data center, ci de un sistem fiabil si stabil.

Merita achizitionat un server dedicat sau unul custom, inchiriat, si ce fel de platforma ar trebui aleasa?

Decizia catre migrarea spre un server se poate dovedi castigatoare in contextul in care AMD a revenit pe segmentul de servere cu produse competitive, performante in toate segmentele de piata. Producatorul este pregatit sa demonstreze ca poate fi principala solutie la care sa va orientati, iar pozitia castigatoare fata de competitorul principal, e unul dintre cele mai bune argumente in aceasta directie.

Inainte de toate, v-ati putea intreba de ce aveti nevoie de un server in companie, cand ati putea sa va bazati pe un computer desktop cu configuratie high-end, care poate costa mai putin si pare ca ofera aceleasi performante. Un server dedicat, precum cele din seria AMD EPYC, reprezinta o solutie de ultima generatie, ce prezinta mai multe avantaje.

Odata cu lansarea arhitecturii Ryzen de tip consumer, AMD a lansat si platforma EPYC care vine cu imbunatatiri majore in ceea ce priveste performanta in comparatie cu platformele Intel Xeon actuale.

Folosirea unui server intr-o companie, fie ea mica sau mijlocie, poate fi relevanta in diverse situatii. Astfel, AMD EPYC poate oferi solutii pentru crearea unui cloud privat, cu avantaje semnificative fata de concurenta.

Avantajele unui sistem dedicat in comparatie cu o platforma de tip consumer sunt numeroase. In primul rand, fiabilitatea si posibilitatea de a functiona 24/7 reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte. Componentele de tip consumer sunt create sa fie utilizate cu un anumit load, iar cele de tip server sunt concepute pentru un load continuu. In al doilea rand, se creeaza avantajul performantei in comparatie cu o platforma consumer si posibilitatea de a face upgrade mult mai usor. O platforma single-socket de la AMD poate sustine pana la 2 TB RAM si suporta pana la 128 linii PCIe.

Un server este optim si in cazul analizei de date, iar AMD reuseste sa ofere solutii cu paralelism sporit, pentru analize complexe, oferind in acelasi timp si securitatea necesara datelor confidentiale ale unei afaceri. Intre domeniile de utilizare relevante analizei de date se regasesc cel al petrolului si gazelor naturale (analiza a datelor provenite de la senzori si dispozitive IoT), al farmaceuticelor (optimizarea datelor din teste clinice) sau a retailului (supravegherea lanturilor de aprovizionare, optimizarea experientei de cumparaturi).

Serverele AMD EPYC reusesc sa ofere mai multa performanta decat Intel Xeon, indiferent de bugetul pe care il aveti la dispozitie. Imbunatatirile de performanta in comparatii directe pornesc de la 23% si ajung pana la 70% pentru grupe diferite de pret. Avantajele arhitecturii “Zen” de la AMD nu se opresc aici, iar procesoarele AMD Epyc sunt concepute pentru a livra performante dual-socket avand un design single-socket. De asemenea, procesoarele Epyc sunt optimizate pentru accelerare GPU si ofera cu 59% mai multa performanta de procesare paralela. Mai multe nuclee ofera posibilitatea de a crea un user base mai mare. In testele efectuate pe baze de date, arhitectura EPYC este cu 50% mai performanta decat cea a concurentului principal.

Pe scurt, seria de procesoare AMD EPYC reuseste sa ofere mai multe nuclee, o capacitate mai ridicata de memorie, functii de securitate inovatoare si un raport mult mai bun performanta-pret decat competitorul principal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri