Grupul britanic de telefonie mobila Vodafone Group Plc va incepe procedurile de analiza a firmei indiene de telefonie mobila Hutchinson Essar, pentru o eventuala oferta de preluare, in valoare de 18-19 miliarde de dolari.
Aceasta eventuala achizitie, care este rezervata grupului britanic, va fi realizata prin aprobarea acordata de grupul ce detine 67% din Hutchison Essar, firma din Hong Kong Hutchison Whampoa. Daca tranzactia va fi dusa la bun sfarsit, vor fi practic arse puntile cu actionarul minoritar, grupul Essar, care doreste sa si el achizitioneze cele doua treimi din grupul de telefonie Hutchison Essar pe care nu le detine.

Cotidianul Financial Times a declarat ca grupul Essar "va recurge cu siguranta la o actiune in justitie pentru a incerca sa impuna versiunea proprie a unui disputat acord de actionariat semnat cu Hutschinson", informeaza NewsIn.

Participatia de 67% este detinuta in mod formal de grupul HutchisonTelecommunications International. Unui alt potential actor interesat de achizitionarea acestei participatii, grupul Reliance Communications Ltd, i-a fost interzis accesul la documentele grupului de telefonie Hutchinson Essar. Cotidianul britanic a precizat ca Vodafone a angajat grupul Ernst & Young pentru realizarea acestei analize inainte de o eventuala achizitie .

Vodafone detine deja un pachet de actiuni (10%) la operatorul indian Bharti Airtel, a carei valoare de piata este de 25,7 miliarde de dolari.Legislatia indiana prevede ca o companie straina nu poate detine mai mult de 74% din actiunile unei companii indiene, motiv pentru care Vodafone va trebui sa listeze la bursa sau sa incheie un partenerial cu o companie locala pentru 26% din actiuni, in cazul in care va prelua Hutchison Essar.

Daca va reusi acesta achizitie operatorul britanic va prelua controlul asupra unui jucator cheie pe piata cu cea mai mare crestere dar si cel mai mare potential la nivel mondial.

In ciuda incetarii operatiunilor pe mai multe piete, Arun Sarin, CEO Vodafone declarase in noiembrie 2006 ca este interesat de achizitii selective, analistii fiind de parere ca aceste achizitii vor avea loc pe piatele emergente, in incercarea de a compensa ritmul lent de crestere al veniturilor de pe pietele europene saturate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri