Ca intr-o veritabila “taiere de panglica tehnologica”, Claudia Nemat, board member technology & innovation la Telekom, apasa pe un buton rosu si, la cateva mii de kilometri distanta, un robot inteligent incepe sa se miste pe rotile sale. La o prima vedere nu pare mare lucru, insa asa ar putea incepe o adevarata revolutie – aceea a 5G-ului care va schimba, in foarte scurt timp, paradigme intregi?

“Sunt absolut de acord cu ceea ce a spus mai devreme colegul meu de industrie, CEO-ul Vodafone – operatorii telecom TREBUIE sa colaboreze si mai mult, si o vom face in continuare. Si ne dorim colaborari din ce in ce mai eficiente, rapide, pentru a atrage oameni agili in noua paradigma 5G”, spune, apasat, Claudia Nemat.

Ne aflam la Mobile World Congress (MWC) Barcelona, unde cuvantul de ordine anul acesta este 5G, iar operatorul Telekom nu face deloc nota discordanta ci, din contra, incearca sa convinga de faptul ca este extrem de implicat in introducerea si extinderea de noi solutii bazate pe aceasta tehnologie.

Demonstratia robotului autonom arata puterea 5G-ului in ceea ce Deutsche Telekom numeste a fi prima “retea campus” 5G. Aceasta retea permite Osram, producator german de tehnologii de iluminat, sa foloseasca roboti autonomi pentru a misca si muta echipamente in fabrica, fara niciun suport uman si, deci, cu costuri mai mici, eliminand erori si eficienta mai ridicata. Este doar un exemplu de cum va fi folosita tehnologia 5G.

“Imaginati-va 5G si in aeroporturi – in momentul in care avioanele intra in hangare, sute de informatii sunt extrase din ele si analizate de oameni. Cu 5G, datele sunt analizate rapid si se pot lua masuri automat, in timp real, in functie de necesitati.

Industria auto este una dintre cele care va profita cel mai mult de noile tehnologii. De exemplu, Telekom a instalat senzori si cinci camere intr-un sens giratoriu extrem de aglomerat si complex din Berlin; camerele fotografiaza si analizeaza in timp real traficul, transmite informatiile intr-un mini data-center, acestea fiind apoi analizate pentru a fluidiza traficul.

“Deutsche Telekom, alaturi de Ericsson, a inceput deja colaborari cu companiile de automobile pentru a prezice si optimiza sofatul; am inceput teste in Praga, cu Skoda, de exemplu si, in timp, vom putea analiza pozitia exacta a vehiculelor pe strazi, fiecare masina va comunica cu alta si sofatul va deveni, cu adevarat, autonom si sigur. Practic fiecare masina va fi protejata printr-un hub de securitate conectat la un centru de operatiuni care detecteaza in timp real anomalii, defecte, si poate interveni pentru a evita accidente neprevazute”, subliniaza, zambind, Claudia Nemat.

Nu se pune problema ca Europa sa ramana in urma cu 5G-ul

Board member-ul gigantului telecom subliniaza ca nici nu se pune problema ca Europa sa ramana in spate in ceea ce priveste 5G-ul. Afirmatia vine dupa ce mai multi analisti au subliniat ca, din contra, companiile telecom si de tehnologie de pe Batranul Continent au ramas in urma in ceea ce priveste inovarea.

“Investim puterni in retea. TREBUIE sa avem 5G in Europa si primele efecte se vor vedea inca din 2019, in Germania si, apoi, treptat, in mai multe tari”.
Pana in prezent, Deutsche Telekom a inceput teste de 5G si a instalat deja primele antene in Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia si Ungaria. Multe dintre antene sunt “mascate”, inclusiv in proiecte ecologiste – de exemplu senzori inveliti in muschi naturali care fac aerul mai curat in centrul metropolelor.


Din pacate Romania a pierdut “primul val” al acestor teste
, desi in urma cu cativa ani era “in grafic”. Desi nu a dorit sa comenteze asupra motivelor care stau in spatele acestei decizii, cel mai probabil climatul economic din tara si imprevizibilitatea legislativa au jucat un rol important.
Scopul Deutsche Telekom este unul extrem de ambitios – pana in 2025, gigantul isi propune sa acopere 99% din populatia Germaniei cu 5G si 90% din teritoriu. Circa 150 de antene sunt live in tarile amintite mai sus, iar primele oferte comerciale se vor concretiza inca de anul acesta.

Pokemon Go si 5G-ul

Claudia Nemat recunoaste ca nu este un talent in ceea ce priveste jocurile, insa intelege potentialul industriei de gaming. “De la Pokemon Go se astepta “the next big thing” – un joc care sa nu se petreaca in fata unui ecran, ci in realitate, dar care sa implice multiplayer real!”.

Si 5G-ul vine si ajuta si in gaming. Practic, pe ecranul terminalelor mobile se va imbina atat realitatea virtuala, ca in Pokemon Go, dar si jucatori reali cu care vei putea interactiona. Un demo a fost disponibil la Mobile World Congress si, desi nu permite in prezent decat 4 jucatori simultan, arata ce se poate realiza cu o astfel de tehnologie.

In jocul conceput chiar de compania din spatele Pokemon Go aduni “bile virtuale” de pe jos, apoi iti incarci “arma” si le arunci in alti jucatori din jurul tau. Este, practic, o imersiune care imbina realitatea virtuala cu realul.

“Reteaua este gata, deci toti dezvoltatorii de software interesati pot construi pe ea si pot crea jocuri!”, indeamna Claudia.

Nemat transmite incredere in ceea ce priveste 5G-ul, desi inca este prea devreme pentru a spune cu exactitate care vor fi domeniile de top care vor folosi noua tehnologie – “din primele semnale, insa, putem realiza ca gaming-ul va fi foarte important. 5G-ul va crea noi oportunitati pentru modele de business dinamice. Era 5G a inceput deja!”.

Provocarea operatorilor telecom in urmatoarea perioada va fi, fara doar si poate, extinderea retelei, dar si atragerea de companii interesate de noi modele de business, astfel incat sa justifice investitiile masive. Este reconfortant sa vezi ca, mai departe de terminale mobile 5G ready, operatorii telecom vorbesc si de adevarate revolutii care vor schimba, in bine, omenirea.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri