Suntem in acel moment al anului in care companiile isi construiesc planurile si bugetele. Industria de ERP (imbinare a practicilor de management al afacerilor cu tehnologia informatiilor - n.r.) cunoaste schimbari si evolutii pe care este bine sa le avem in vedere, mai ales in contextul vitezei cu care noile tehnologii schimba accelerat lumea in care traim. Am discutat cu Cristian Gabriel Pavel, director general Alfa Software, una dintre companiile din Transilvania cu evolutie puternica, pentru a afla sapte tendinte de ERP la nivel local.

„Chiar daca sistemele de business exista de foarte mult timp, anul acesta mizam pe maximizarea rezultatelor companiilor prin aplicarea corecta si constanta a ERP-urilor, deoarece acesta reprezinta un sistem de baza pe calea spre transformarea digitala. Ne uitam la cateva tendinte care vor defini industria de ERP in anii care urmeaza”, spune seful Alfa Software furnizor de sisteme informatice de business.

1. Digitalizare este mai mult decat o tendinta

Este o necesitate pentru companiile din orice domeniu, pentru ca ele sa poata supravietui pe piata. ERP-ul nu mai este considerat o unealta pentru contabilitate sau un software pentru stocarea datelor, ci este solutia pentru transformarea profunda a activitatilor, proceselor, competentelor si modelelor de afaceri si organizationale din cadrul companiilor prin valorificarea tehnologiilor IT.

Retail jobs

2. IoT (Internet of things)

O oportunitate uriasa o constituie deschiderea solutiilor ERP moderne inspre clienti. Sunt avantajati furnizorii de solutii, acestia avand sansa de a participa activ la era IoT - Internet of Things. Vorbim deja despre o realitate in care dispozitivele si echipamentele de orice fel sunt conectate intre ele prin intermediul internetului. Astfel, un ERP are capacitatea de a reuni date de la orice dispozitiv sau echipament, pe care apoi le integreaza intr-o baza unica.

3. Business Intelligence

Parte din investiile in procese de business vor fi bazate pe AI, automatizare si analitics, ceea ce va conferi suportul necesar pentru cresterea si scalarea activitatii unei companii in timp real. Power BI este un instrument construit pentru a oferi managerilor de top o privire de 360 de grade asupra businessului lor. Peste 20 de ani de experienta in domeniu, plus tehnologia brevetata de Microsoft sunt integrate din acest an in ASiS BI, pentru verticalele de business si procese estentiale, fie ca vorbim de vanzari, fie de cash-flow sau indicatori de productie.

Citeste si:
10 termeni tehnici pe care trebuie sa ii stii in 2019
10 termeni tehnici pe care...

4. Folosirea sistemelor de tip Cloud pentru transformarea digitala

Depozitarea informatiilor in sisteme de tip Cloud isi continua trendul ascendent si in 2019, chiar daca mutarea de pe local pe cloud se face intr-un ritm mai scazut. Vestea buna este viziunea asupra cloud-ului se schimba, nu mai este vazut ca o platforma, ci ca un tool de digitalizare.

5. Crestere gradului de mobilitate

Responsabilitatea introducerii datelor in sistem se imparte intre utilizatorii “obisnuiti”, din linia intai a activitatilor de baza. Usurinta in operare in cadrul solutiei de business ASiS ERP a determinat din ce in ce mai multe companii sa imparta responsabilitatea impartirii datelor in sistem utilizatorilor. De aceea, in ultimul an, Alfa Software a inregistrat o crestere cu 300% a numarului de utilizatori ASiS din zona de productie si distributie, acolo unde este nevoie de multa mobilitate. Mobilitatea in ASiS ERP inseamna o solutie online care functioneaza de pe orice dispozitiv conectat la internet (laptop, tableta, smartphone - oriune, oricand), asigurand practic functionalitatea sistemului dincolo de birou, prin intermediul dizpozitivelor mobile.

Citeste si:
Executivii globali estimează o creștere a criminalității...
Peste 60% dintre directorii...

6. Customizarea solutiilor de business

Un ERP personalizat un efort colectiv al tuturor angajatilor din cadrul unei companii. Totusi, o solutie ERP customizata ofera baze solide pentru dezvoltarea companiei-client si va oferi managementului instrumentelele necesare pentru a anticipa schimbarile viitoare de pe piata. Datorita unui cadru de dezvoltare rapida a aplicatiilor si a posibilitatii de modificare doar in zona de cod specific ( ce ruleaza doar la un anumit client) solutia ASiS ERP beneficiaza de un grad sporit de flexibilitate. Astfel, adaptarea sistemelor ERP se aplica in 2019 in doze mari pentru rezultate pe masura. Un sondaj efectuat printre clientii Alfa Software la inceputul acestui an a scos la iveala faptul ca 70% dintre ei au ales solutia ASiS datorita posibilitatilor nelimitate de personalizare.

7. Data mining

Data mining este un termen care ajuta la identificarea unui model de afaceri suplimentar bazat pe informatiile despre clienti, care ar putea sa completeze sau sa deschida o noua piata. Modelarea predictiva poate fi utilizata pentru a prognoza evenimente si tendinte viitoare, cum ar fi cererea unui produs. Aceasta tehnica poate influenta datele din vanzari si din productie pentru a crea modele mai bune cu privire la stocurile dintr-un anumit produs in orice moment. Prin prezicerea rezultatelor viitoare, managerii au mai multe informatii cu ajutorul carora sa ia decizii in legatura cu strategia. Folosirea datelor colectate in sistemul ASiS ERP imbunatateste considerabil aceste decizii si implicit rezultatele companiei.

Citeste si:
Raport PwC: anul 2022 vine cu o creștere a criminalității cibernetice
Raport PwC: Peste 60% dintre...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri F