Oficialii operatorilor telecom Orange, Vodafone si Telekom, cu afaceri de miliarde de euro in Romania, au transmis marti, in Parlament, o adresa prin care solicita guvernantilor eliminarea amenzii speciale, de pana la 10% din cifra de afaceri, impuse in domeniul telecom prin controversata Ordonanta de Urgenta 114/2018.
"Daca nu este eliminata in cursul procesului legislativ, amenda speciala va fi atacata prin exceptie de neconstitutionalitate ce se preconizeaza ca va avea mari sanse de succes", se arata in adresa obtinuta de HotNews.ro.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 114/2018 a fost dezbatut marti in Comisia IT din Camera Deputatilor, in prezenta oficialilor din Ministerul Comunicatiilor, al Finantelor, ai ANCOM, dar si ai industriilor telecom, banci si constructii.

Din partea industriei telecom au participat reprezentanti ai Asociatiei Operatorilor Mobili (AOMR), care reprezinta Orange, Vodafone si Telekom, dar si executivi din conducerile acestor trei companii de comunicatii, care imrepuna au peste 13.000 de angajati.

Asociatia a transmis cu aceasta ocazie si un document de pozitie - o adresa in care reaminteste principalele probleme aduse sectorului telecom de OUG 114/2018, care a intrat in vigoare in 29 decembrie 2018, dar si o serie de propuneri de modificare a acesteia in procesul legislativ din Parlament.

Ce amenda speciala a introdus OUG 114 in sectorul telecom


Una din principalele masuri ale OUG 114/2018 care ar afecta domeniul telecom este introducerea unei noi sanctiuni care vizeaza exclusiv lucrarile de constructii din sectorul telecomunicatiilor. Este vorba de o amenda speciala cuprinsa intre 1% si 10% din cifra totala anuala de afaceri pentru furnizorii care fac lucrari fara sa fi obtinut in prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizatia de construire.

Iata ce avertizeaza Orange, Vodafone si Telekom cu privire la aceasta amenda in adresa trimisa Parlamentului si consultata de HotNews.ro:

"OUG nr. 114/2018 reglementeaza o noua sanctiune vizand in mod direct doar lucrarile de constructii in sectorul telecomunicatiilor. Mai exact, furnizorii de servicii de telecomunicatii care (i) incheie contracte de lucrari sau (ii) efectueaza lucrari fara sa fi obtinut in prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizatia de construire (conform legislatiei generale in domeniul constructiilor) sunt sanctionati cu Amenda Speciala.

OUG nr. 114/2018 stabileste o formula de calcul severa si disproportionata a Amenzii Speciale, ce creste gradat de la 1% la 10% din cifra totala anuala de afaceri a furnizorului de retele de comunicatii electronice: un punct procentual pentru fiecare lot de 100 de clienti deserviti prin intermediul unor lucrari neautorizate, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri totala.", se arata in adresa AOMR.

Asociatia da si un exemplu in acest sens: "un furnizor de servicii de telecomunicatii cu o cifra de afaceri anuala de 500 mil. euro, pentru lucrari ilegale ce deservesc un numar de 300 de clienti, va fi sanctionat cu o Amenda Speciala in valoare de 15 mil. EUR (3% din cifra sa de afaceri)."

"Prin impunerea Amenzii Speciale, OUG nr. 114/2018 intra in conflict cu principiile constitutionale, care prevaleaza. Daca nu este eliminata in cursul procesului legislativ, Amenda Speciala va fi atacata prin exceptie de neconstitutionalitate ce se preconizeaza ca va avea mari sanse de succes.", se arata mai departe in adresa AOMR.

Cei trei mari operatori nu pot ataca direct la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta 114. Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate poate fi facuta in cadrul unui proces aflat pe rolul unei instante. Daca in cadrul acestui proces, judecatorul decide ca exceptia de neconstitutionalitate indeplineste conditiile necesare, acesta poate hotari sesizarea Curtii Constitutionale.

Operatorii sustin ca prin impunerea acestei amenzi speciale, OUG nr. 114/2018 realizeaza o discriminare inechitabila intre sectoarele de telecomunicatii si orice alte sectoare de constructii civile/industriale (supuse unui regim de sanctionare semnificativ mai bland).

"In general, executarea lucrarilor de constructii in absenta unui drept de trecere/autorizatii corespunzatoare este calificata drept contraventie sanctionata cu amenda de la 1.000 RON la 100.000 RON (art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii). In schimb, pentru incalcari ale legii similare ca natura, furnizorii de servicii de telecomunicatii sunt sanctionati cu Amenda Speciala calculata ca procent din cifra de afaceri totala a acestora", explica asociatia.

Impactul preconizat al impunerii amenzii speciale in telecom


In adresa trimisa Parlamentului se mai precizeaza ca perspectiva aplicarii Amenzii Speciale creeaza riscuri financiare si legale cu potentiale efecte perturbatoare asupra sectorului telecomunicatiilor:

- O expunere financiara masiva pentru incalcarea procesului de autorizare chiar si in legatura cu cele mai simple / inofensive lucrari de constructii
Furnizorii de servicii de telecomunicatii se confrunta cu perspectiva de a fi sanctionati cu o amenda calculata in functie de cifra de afaceri totala a acestora pentru incalcarea procesului de obtinere a autorizatiei de construire, indiferent de dimensiunea/impactul lucrarilor de constructii. OUG nr. 114/2018 nu ofera nici instrumente de calibrare a sanctiunii, nici masuri de remediere inainte de aplicarea Amenzii Speciale.

- Decelerarea semnificativa a infrastructurii de telecomunicatii / extinderea retelei si planuri de consolidare

Atunci cand se planifica o viitoare extindere si consolidare a infrastructurii / retelei de telecomunicatii, se va lua intotdeauna in considerare riscul masiv pe care il implica Amenda Speciala. In mod normal, acest lucru va duce la conceperea unor calendare de implementare foarte prudente, ceea ce va rezulta intr-o decelerare brusca a investitiilor si a gradului de patrundere a noilor tehnologii (se preconizeaza ca generatia de echipamente 5G va fi afectata in cea mai mare masura). Dintr-o perspectiva mai generala, se preconizeaza ca intregul sector al constructiilor va decelera.

Remediul propus Orange, Vodafone si Telekom cu privire la masura impunerii unei amenzi speciale in telecom este simplu:

"Cel mai eficient remediu la efectele anticipate ca fiind perturbatoare ale Amenzii Speciale este anularea masurii, in urma procesului legislativ in curs cu privire la proiectul de lege pentru amendarea OUG nr. 114/2018.", se arata in adresa.

Ramane de vazut ce se va intampla in parlament. Marti, 19 martie, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia IT a Camerei Deputatilor a votat amanarea cu 2 saptamani a raportului asupra proiectului de lege pentru adoptarea OUG 114/2018.

Decizia de amanare s-a luat cu 7 voturi pentru si 5 impotriva, in pofida faptului ca deputatii USR si PNL au atentionat ca termenul limita de depunere a Raportului comun alaturi de Comisia pentru buget, finante si banci si Comisia pentru munca si protectie sociala pentru acest proiect de lege este 21 martie 2019.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri