In luna ianuarie a anului 2008, concernul Nokia anunta ca va angaja in cursul anului 2008 de doua ori mai multe persoane decat a anuntat initial, conform lui Daniel Don, directorul executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj. Nimic nu prevestea ca peste doar trei ani, compania se va retrage din tara, lansand in urma sute de oameni fara job-uri si o gaura de 0,1-0,2% din PIB.

La finalul anului 2010, seful de pe atunci al fabricii Nokia de la Jucu spunea chiar ca va trece de la productia de telefoane entry-level, simple si ieftine, la telefoane mai sofisticate de tipul smart-phone-urilor. "Trebuie sa urmam tendintele de pe piata si sa producem telefoane mai sofisticate", spunea atunci finlandezul Risto Meskus, director al Nokia Romania.

"Daca ne uitam pe piata, la portofoliul pe care il detinem acum, vedem ca ne-am concentrat pe "entry level", pe telefoanele simple, ieftine, iar pe acestea s-a axat si productia de la Cluj. In clipa de fata schimbam aceste produse si trecem la un nou portofoliu. Trebuie sa urmam tendintele de pe piata, sa facem un pas mai departe si sa producem telefoane mai sofisticate in functie de cerinte. inca nu putem discuta despre investitiile pe care le vom face", spunea Risto Meskus.

In 2011, la doar trei ani de la inaugurare, managerii Nokia anuntau inchiderea fabricii si disponibilizarea a circa 2.200 de angajati. Nu a fost atat un esec al Romaniei, cat al companiei finlandeze care nu a putut sa se adapteze suficient de rapid schimbarilor din piata terminalelor mobile. Fabrica a fost deschisa la inceputul lui 2008, fiind considerata o mare victorie pentru o tara care parca nu aflase inca de criza financiara care mocnea in SUA si nu stia ca boom-ul economic alimentat de credit avea sa se incheie cu o recesiune dureroasa, urmata de venituri mai mici, concedieri si un pesimism tot mai profund.

Deschiderea fabricii de la Cluj a fost marcata de un scandal in Germania, unde inchiderea unei unitati de productie a Nokia de la Bochum a fost intâmpinata de angajati si de autoritatile locale cu proteste si comentarii dure. Inchiderea fabricii de la Bochum a afectat 2.300 de angajati.

La sapte ani distanta, in iunie 2018, Nokia a mutat toate operatiunile din Romania sub acelasi acoperis, pe platforma unei fabrici dezafectate din Timisoara. 1.600 de angajati, dintre care aproape jumatate sunt implicati in proiecte de R&D, si 3.000 de metri patrati de laborator vor ajunge in noua locatie pana la sfarsitul anului curent, conform lui Raoul Ros, seful Nokia Romania.

Este, practic, prima miscare de anvergura a Nokia in Romania, de la inchiderea fabricii de la Jucu – una care poate fi privita ca model de insucces in manualele de economie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri