Daca vom asista la o noua revolutie digitala condusa de 5G, este posibil atunci ca Big Data Analytics si AI Edge Computing sa faca posibila, prin regandirea A.I on device, obtinerea de rezultate, personalizate si extraordinare real-time ?

Conform Technewsworld, in cadrul unui eveniment tinut pe 26 februarie 2019 in San Francisco, de Qualcomm, a fost prezentat un element disruptor, un game changer facilitat de tehnologia 5G.

Propagarea 5G se doreste a fi masiva, cu o acoperire majoritara la nivel metropolitan (SUA) pana la sfarsitul anului 2019. Viteza foarte mare mare 5G si latenta foarte mica a retelei va duce inevitabil la o crestere considerabila a traficului, de peste 10 ori mai mare decat este astazi.

Intelligent network devices

Ca retelele sa poata face fata provocarilor 5G, o solutie este redistributia inteligenta a puterii din cloud-ul centralizat. In acest sens, Qualcomm plaseaza mai multa inteligenta si autonomie incorporata in device-urile propriu zise, astfel ele nemaifiind atat de dependente de resursele centralizate.

De la AR si VR la XR

Desi progrese au fost facute in ceea ce priveste Realitatea Augmentata si Realitatea Virtuala, conceptul de Extended Reality pare a le imbina pe ambele la alt nivel. XR este un mediu hibrid, real si virtual in care au loc interactiuni om-masinarie, facilitate de tehnologia computerizata si gadget-urile prin care are loc experienta userului (UX), intr-o interfata grafica (UI). Astfel odata cu 5G vorbim de o evolutie AR/VR, in care AR ar fi pragul de jos de augmentare a experientei, care poate merge pana la experienta impersiva totala, care este VR. Prin 5G si XR, experienta va fi imersiva si personalizata in functie de contextul in care se afla user-ul.

Noile cipuri Qualcomm Snapdragon si Cloud AI 100

Solutia Qualcomm pentru intelligent network devices, catalizarea XR si eficienta de consum este croita, printre altele si pentru Mobile AI. Qualcomm Cloud AI 100 livreaza o performanta masiva, mai exact de 50x mai mare (cf. sursei citate) decat generatiile anterioare care folosesc tehnologie Snapdragon. Productia de masa este programata pentru 2020.

Cipul Snapdragon 855 este net superior ca performanta celor anterioare, pastrand insa un consum energetic redus. Fiind la a patra generatie Qualcomm cu suport AI pentru toate software-urile neural network de top. Pentru smartphones, exista doua cipuri, 665 pentru cele low-end si 730 pentru cele high-end.

Elementul disruptor

Elementul disruptor

Cipul Snapdragon 730 si smartphone-ul care evolueaza de la sine.

Dincolo de smart cropping pentru imagini, recunoastere faciala, AR si un asistent digital foarte imbunatatit, tehnologia 5G (prin conectivitatea crescuta, viteza mare si latenta mica a retelei) poate facilita alaturi de elementul disruptor the next big thing. Exemplu aplicabilitate concreta: se face o poza la un meniu de restaurant, sau un alt text si aproape in timp real se afiseaza poza pe ecran cu meniul tradus in limba utilizatorului.

Care ar fi elementul disruptor? Smartphone-ul cu mintea sa digitala A.I, care observa, invata si cunoscandu-te se automodifica si rescrie pe sine insusi pentru a optimiza stilul tau de operare. Folosindu-se apoi de avantajele 5G poate comunica celorlalte device-uri ale tale acest stil, facand experienta ta de lucru personalizat-imersiva.

Si the next big thing ? Intr-o lume iOT, in care device-urile nu sunt doar smart, ci interconectate, personalizate, imersive si se rescriu pe sine, Qualcomm lucreaza, cu matematica de tip cuantic, la noul 3D, prin care se poate opera mult mai eficient cu aceste obiecte, atat pentru AR/VR cat mai ales pentru XR, astfel incat rata de eroare pentru AI, nu doar sa fie mai mica decat a oamenilor, ci sa devina aproape zero.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri