Peste 70% dintre europeni se tem sa foloseasca telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate din cauza costurilor prea ridicate, potrivit ultimului Eurobarometru, reaminteste Directoratul General pentru Societatea Informationala din Comisia Europeana.
Aproximativ 59% din utilizatorii de telefoane mobile le-ar folosi mai mult in timpul calatoriilor daca tarifele ar fi mai mici, iar 15% nu folosesc deloc telefonul mobil in strainatate. Aproape 43% dintre utilizatori nu inteleg care sunt tarifele ce trebuie platite cand telefoneaza sau cand primesc apeluri din strainatate, informeaza NewsIn.

In prezent, cele doua institutii Consiliul European si Parlamentul European analizeaza propunerea Comisiei privind reglementarea tarifelor de roaming international, urmand sa decida daca si in ce forma proiectul se va transforma in act legislativ. Daca aceasta propunere va fi adoptata, Romania, ca membru UE, va trebui sa o aplice.

Romania a initiat, la nivel ministerial (Ministerul Integrarii Europene si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei), o serie de consultari in vederea transmiterii catre Uniunea Europeana a unei pozitii oficiale, care va fi cunoscuta doar dupa finalizarea consultarilor.

Costul unui apel in roaming, in conditiile pietei libere europene se ridica pana la cinci, chiar opt euro pe minut. Directoratul General pentru Societatea Informatiei si Comunicatii a initiat o campanie pentru a reduce tarifele de interconectare intre operatori mobili din state diferite, membre UE.

Cu toate acestea, marile companii de telefonie mobila se opun vehement propunerii Comisiei si critica aceasta initiativa a sefului Directoratului General pentru Comunicatii din cadrul Comisiei Europene, Viviane Reding, care vizeaza reducerea tarifelor de roaming prin reglementari comunitare impuse de la Bruxelles.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri