Intel Corp., principalul producator de cipuri din lume, a anuntat ca cel de-al patrulea trimestru a adus companiei o scadere cu 40% a veniturilor nete, pana la 1,5 miliarde de dolari, pe fondul concurentei de pe piata de profil.
Pentru a se intrece cu rivalul sau AMD, Intel nu numai ca a redus preturile pentru chipurile mai vechi, dar compania a si introdus pe piata produse mai puternice, cu un nou design care reduc consumul de energie. Intel a precizat ca a vandut un numar record de microprocesoare si chipuri flash memory pe parcursul celui de-al patrulea semestru.

Profitul in Q4 a fost de 1.5 miliarde de dolari sau 26 centi pe actiune, comparativ cu 2.45 miliarde si 40 de centi pe actiune, in urma cu un an. Cifra de afaceri a companiei a fost de 9.69 miliarde de dolari, mai mica cu 5% decat anul trecut, cand a fost de 10.2 miliarde.

Actiunile Intel s-au depreciat cu 2.7%, pana la 21.70 dolari. Andy Bryant, directorul financiar al companiei a precizat ca marja de profit pentru cea de-al patrulea trimestru a fost ajutata de vanzarile mai ridicate si noile produse de pe piata. "Cand analizezi primul trimestru al anului, te astepti ca marja profitului sa-si revina intr-o oarecare masura. Ne pregatim de asemena sa incepem productia pentru procesul de 45-nanometri (n.r. noua generatie de echipament, care va costa Intel un miliard de dolari dar care va crea chipuri mai mici si mai rapide). Compania a produs anul trecut mai bine de 70 milioane de microprocesoare 65nm.

In luna septembria a anului trecut, compania a anuntat restructurari majore, reducand 10.500 de locuri de munca. Scopul a fost acela de a economisi 3 miliarde de dolari, pana in 2008. Reprezentantii companiei au precizat ca anul 2006 a fost incheiat cu 94,100 de angajati, mai putin de 102,500, cati erau la sfarsitul celui de-al doilea semestru al anului.

Razboiul preturilor dintre principalii rivali de pe piata, Intel si AMD, a afectat de asemenea si compania AMD, care saptamana trecuta a anuntat ca preturile scazute la chipurile pentru PC vor afecta venitul semestrial al companiei.

AMD a precizat ca veniturile din Q4, excluzand recenta sa achizitie, ATI Technologies Inc., va fi substantial mai scazuta decat 134.5 milioane de dolari, venitul de la sfarsitul Q3. AMD a estimat ca pentru cel de-al patrulea semestru, veniturile din vanzari vor fi de 1.37 miliarde de dolari, mai mult cu 3% decat vanzarile pe cel de-al treilea trimestru, care au totalizat 1.33 miliarde.

Procesoarele Intel se situeaza pe primul loc, la nivel global, in preferintele utilizatorilor, cu o cota de piata de aproximativ 50%, iar in Romania cota de piata ajunge la 71%, conform studiilor IDC pe anul 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri