Interesul strain fata de privatizarea OTE este puternic si o parte a principalei companii de telecomunicatii grecesti ar trebui sa fie vanduta unui investitor strategic pana in luna iunie, a declarat ministrul de finante grec, Petros Doukas.

Vanzarea OTE ocupa un loc prioritar in agenda privatizarilor grecesti in 2007 si are ca tinta achitarea datoriilor si impulsionarea competitivitatii grupului. Statul detine aproximativ 38% din OTE si urmareste sa vanda pana la 20%, de preferat unui investitor european care sa participe si in administrarea companiei.

"Se pare ca exista un interes puternic, atat din partea operatorilor, cat si a companiilor de capital privat din Grecia, lumea araba, Europa si America de Nord", a declarat Doukas. Guvernul spera sa lanseze, pana in aprilie, procesul de privatizare in mod oficial si sa finalizeze vanzarea pana la sfarsitul lunii iunie, a adaugat Doukas.

Directorul OTE, Panagis Vourloumis, a declarat ca perioada pe care OTE o are la dispozitie, pana in iunie, este una scurta, dar tinta poate fi atinsa. Angajatii OTE au organizat greve si proteste stradale impotriva privatizarii. "OTE este cea mai mare privatizare din 2007", a declarat Doukas, care a specificat ca vrea ca, pana la sfarsitul lui aprilie, sa fie anuntat oficial modul in care se va efectua vanzare si ca procesul sa fie, pana atunci, intr-o stare avansata.

Telekom Austria a confirmat, joi, ca este interesata de OTE. Specialistii au estimat ca grupurile de telecomunicatii europene precum Deutsche Telekom sau Vodafone si-au exprimat, de asemenea, interesul pentru achizitionarea OTE. Telefonica, pe de alta parte, a infirmat speculatiile ca vrea sa cumpere o parte a OTE.

Bancile Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank au fost desemnate pentru consilierea vanzarii.

Privatizarea OTE va fi urmata de o serie de privatizari in sectorul bancar, pentru parti din bancile ATEbank si Post Savings Bank (TT). "Pachete de actiuni ale ATEbank si TT, de aproximativ 15% fiecare, ar trebui sa fie vandute in septembrie", a mai spus Doukas.