Un virus informatic ce foloseste date depre furtuna Kyrill, care a lovit o parte a Europei, a atacat vineri sistemele calculatoarelor din lumea intreaga, a anuntat F-Secure, societate finlandeza de securitate informatica, citata de NewsIn.

"Un puternic atac in retea a fost lansat, joi dimineata, la nivel mondial, folosind informatii despre furtuna din Europa ca momeala pentru a insela vigilenta utilizatorilor", spun reprezentanti ai companiei care face programul antivirus F-Secure.

Virusul aparea in cutiile postale electronice (inbox) sub subiectul "230 de morti in urma unei furtuni in Europa", impreuna cu cateva fisiere executabile atasate si numite "Full Clip.exe", "Full Story.exe", "Read More.exe" sau "Video.exe". El se activeaza cand utilizatorul calculatorului acceseaza fisierul atasat.

Virusul este din clasa cailor troieni (Trojan) si instaleaza pe computerele infectate un "port deschis" care permite creatorilor lui sa aiba acces la memoria interna a calculatorului, sa foloseasca toate informatiile sau sa le stearga continutul.

"Posibila intentie a creatorilor virusului este de a forma o retea de calculatoare infectate pentru a fura informatii si a propaga mesaje nedorite (spam)", potrivit reprezentantilor F-Secure. "Grupurile care creeaza asemenea virusi utilizeaza, in mod evident, toate tehnicile, speculand pana si tragediile de acest tip, pentru a avea acces in calculatoarele vulnerabile", a declarat Mikko Hypponen, responsabil cu cercetarea la F-Secure. Virusul a fost detectat prima data in Asia, unde probabil a fost creat, au adaugat reprezentantii societatii.

Furtuna Kyrill care a lovit incepand de joi o parte a Europei a facut cel putin 44 de morti si a perturbat legaturile aeriene si feroviare. Vineri, in jurul orei 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei) se inregistrasera cel putin 13 decese in Marea Britanie, 11 in Germania, sase in Olanda, trei in Cehia, trei in Franta, doua in Belgia si sase in Polonia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Coronavirus: Youtube reduce calitatea streaming-ului în Europa
Setari Cookie-uri