Expertii Kaspersky au descoperit 53.531 de fisiere infectate sau potential nedorite, deghizate in eseuri si manuale pentru scoli si universitati. Din august 2018 pana in iulie 2019, acestea au fost utilizate in 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori - o scadere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent. Aceste cifre fac parte din raportul Kaspersky „Inapoi la scoala”.

Chiar daca exista voci care considera costurile cartilor pentru studenti prea mari, acestea sunt o parte inevitabila a oricarui program educational. Drept urmare, multe manuale pot fi gasite online, iar unii studenti aleg sa evite costurile mari, descarcandu-le de pe site-uri pirat sau de pe forumuri, impreuna cu diferite eseuri. Ca de obicei, atacatorii profita de aceasta tendinta pentru a distribui malware.

Per total, au existat 17.755 de amenintari pretinzand a fi carti pentru studenti, cel mai adesea fiind false manuale de engleza (2.080), matematica (1.213) si literatura (870). Marea majoritate a amenintarilor ascunse sub aceste forme au fost downloaders de diferite fisiere: de la adware enervant, dar nu periculos sau software nesolicitat, pana la malware extrem de periculos, care fura bani.

Restul de 35.776 de amenintari au fost deghizate in eseuri si lucrari pe diverse teme. Cand cercetatorii le examinau, au observat ceva neobisnuit: in 35,5% dintre cazuri, cel mai popular malware a fost unul de tip vierme, cu o vechime de opt ani - un tip de amenintare care nu se mai vede des in zilele noastre. Acesta a fost distribuit activ prin USB-stick-uri. La o examinare mai atenta, expertii au ajuns la concluzia ca viermele „traieste” pe computerele serviciilor de imprimare pentru studenti, care sunt adesea folosite ani de zile fara actualizari periodice de securitate si ruleaza versiuni vechi de programe, ajungand acolo prin ceea ce pare a fi un eseu care trebuie tiparit.

„Studentii care incearca sa evite plata pentru manuale si alte materiale educationale creeaza o oportunitate de nerefuzat pentru infractorii cibernetici. Acest lucru se transforma intr-o problema serioasa pentru organismele educationale, intrucat odata ce este infectat un computer din reteaua scolara, se poate raspandi cu usurinta la celelalte dispozitive. Nu toate scolile sunt pregatite sa aiba o reactie eficienta la incidente, deoarece organizatiile educationale sunt considerate o tinta tipica pentru fraudatori, iar atacatorii folosesc orice oportunitate ivita. In acest context. masurile de precautie sunt vitale pentru astfel de organizatii ", a declarat Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky.

Pentru a nu cadea victime malware-ului, studentii sunt sfatuiti:

· Nu deschideti fisierele anexate la e-mail care par suspecte sau care provin de la persoane necunoscute

· Cautati cartile de care aveti nevoie doar offline sau in biblioteci online de incredere

· Atentie la extensia fisierului descarcat. Daca doriti sa descarcati carti academice, fisierul nu ar trebui sa se incheie cu extensia .exe

· Atentie la persoanele care va imprumuta sau va ofera o unitate USB cu diferite informatii. Nu luati unitati USB de la persoane necunoscute.

· Incepeti sa utilizati o solutie de securitate eficienta. Configurati-o sa scaneze automat de fiecare data cand o unitate externa sau un USB este conectat la computer

Kaspersky le recomanda universitatilor si scolilor:

• Utilizati o versiune actualizata a sistemului de operare al dispozitivului (OS)

• Luati in calcul utilizarea unui produs specializat de securitate cibernetica pentru organizatii, care poate proteja retelele scolare sau universitare impotriva oricaror programe malware si amenintari ce pot proveni de pe Internet sau de pe dispozitive USB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri