Aproape 90% din totalul veniturilor generate de industria activitatilor de servicii in tehnologia informatiei (IT) din Romania sunt concentrate in centre din cinci judete, in timp ce restul de 37 de judete genereaza mai putin de 11% din valoarea intregului domeniu, se arata intr-un studiu de specialitate, publicat miercuri.

Conform rezultatelor cercetarii realizata de platforma Termene.ro, cel mai important centru IT din Romania este cel format in jurul regiunii Bucuresti - Ilfov, care genereaza peste jumatate din veniturile domeniului, urmata de cel coagulat in judetul Cluj, cu aproape 20% din venituri. Alte trei centre de IT relevante sunt stranse in judetele Timis si Iasi, cu 5% din veniturile domeniului, respectiv in judetul Brasov, cu 3% venituri.

Din punctul de vedere al evolutiei veniturilor generale ale intregului domeniu, desi procentual firmele din domeniul IT cu sediul in judetul Cluj au inregistrat o crestere de peste 63% in anul 2018, raportat la 2016, iar cele din judetul Iasi de peste 66% in acelasi interval de timp, cu doar 16% crestere a veniturilor regiunea Bucuresti - Ilfov continua sa-si mareasca usor discrepanta fata de acestea.

"Cresterea valorica inregistrata de companiile din regiunea Bucuresti - Ilfov in ultimii doi ani este de peste 1,8 miliarde de lei, fiind superioara celei din judetul Cluj - 1,6 miliarde lei si incomparabil superioara celei din restul judetelor dezvoltate: Iasi - 449 milioane lei, Timis - 392 milioane lei si Brasov - 109 milioane lei. In ciuda cresterilor inregistrate de companiile din domeniul IT, riscul ca o parte dintre acestea sa intre in insolventa este real si trebuie luat in calcul de orice furnizor din industrie care urmareste sa aiba o afacere profitabila. Astfel, din punctul de vedere al riscului de intrare in insolventa, judetul cu cele mai putine firme in aceasta situatie este Cluj, unde doar aproximativ 28% din firme au acest risc, pe cand la polul opus se afla firmele din regiunea Bucuresti - Ilfov, cu aproximativ 32,7% firme. Celelalte 3 judete se afla intre aceste valori, 30,7% in judetul Timis, 31,6% in judetul Iasi si 32,2% in judetul Brasov", se arata in document.

Studiul de specialitate mai arata ca doar o companie are capital majoritar romanesc din Top 25 companii din domeniul IT in functie de cifra de afaceri obtinuta, iar restul de 24 sunt detinute de companii sau de persoane fizice de alta nationalitate. Cele mai multe companii de top din Romania au capital majoritar american (6), pe locul doi se afla cele cu capital majoritar olandez (5), iar locul 3 este impartit intre cele cu capital majoritar britanic, francez si german (cate trei fiecare).

Cele 25 companii de top din industria IT genereaza aproape o treime din veniturile intregului domeniu, restul de peste 16.500 de entitati generand doua treimi din venituri.

Din punctul de vedere al trendului, industria IT a luat amploare in Romania incepand din 2004, primul an in care s-au infiintat peste 600 entitati si, dupa un scurt declin cauzat de criza financiara din anii 2009 - 2010, si-a atins apogeul in 2017, cand au fost infiintate peste 2.600 de astfel de companii. Al doilea an in functie de numarul de companii infiintate a fost 2018, cu aproximativ 2.200 de companii, iar al treilea a fost 2016, cu aproximativ 1.600 de companii. Practic, dintre cele aproximativ 16.600 de companii de IT care activeaza in prezent in mediul de afaceri din Romania, peste o treime au fost infiintate in ultimii 3 ani.

Rezultatele analizei releva faptul ca cele mai competitive companii raman cele infiintate inainte de anul 1997. Astfel, o companie infiintata in perioada 1991 - 1997 are in medie o cifra de afaceri de peste 6 milioane de lei, pe cand una infiintata in perioada de pre-aderare la NATO (1998 - 2004), aproximativ 3,2 milioane de lei.

De asemenea, companiile infiintate in intervalul 2005 - 2011 au cifre de afaceri medii de aproximativ 1,4 milioane de lei pe cand cele cu o vechime mai mica de 7 ani (2012 - 2018) au cifre de afaceri medii de doar putin peste 500.000 de lei.

"In cazul profitabilitatii, situatia este diametral opusa, firmele nou infiintate au o profitabilitate medie de 16,8% pe cand cele infiintate in intervalul 1998 - 2004 o au doar la jumatate - 8%. Firmele infiintate in perioada 1991 - 1997 au cea mai mica profitabilitate - 7%, iar cele infiintate in perioada 2005 - 2011 au o profitabilitate de aproximativ 12%. O profitabilitate de 10% in cazul unei companii cu cifra de afaceri de 100 lei inseamna 10 lei profit pe cand o profitabilitate de 1% in cazul unei companii cu cifra de afaceri de 100.000 lei inseamna 1.000 lei profit. Cu toate acestea, in cel de-al doilea exemplu, in cazul unui client rau - platnic este nevoie de 99 de clienti care isi respecta obligatiile de plata pentru ca firma in cauza sa-si pastreze in continuare operativitatea, iar in cazul primului exemplu de 10 clienti care isi respecta obligatiile de plata pentru recuperarea presupusului prejudiciu", se mentioneaza in studiu.

Termene.ro este o companie infiintata in anul 2014 din dorinta de a permite companiilor identificarea oportunitatilor de afaceri si evaluarea corecta a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platforma intuitiva si foarte usor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completa care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri