Asigurarea calitatii serviciilor si alinierea la cerintele actuale ale consumatorilor obliga bancile din intreaga lume sa investeasca permanent in noi tehnologii. Clientii nu mai fac diferenta intre online si offline, iar cerintele de conformitate legala la nivel de securitate si confidentialitate sunt tot mai mari.


Transformarea digitala a institutiilor financiar-bancare este insa un fenomen vizibil nu doar la nivel global, ci si in Romania, unde 75% dintre banci se considera puternic influentate de digitalizare (studiu Valoria 2018). Un exemplu recent in acest sens este Raiffeisen Bank Romania, care a initiat modernizarea mediului IT pentru a sustine procesul de transformare digitala si cresterea eficientei operationale.

Anul trecut, Raiffeisen Bank Romania a decis relocarea si modernizarea centrului de date ca element central al strategiei de digitalizare si dezvoltare a organizatiei. Procesul a implicat adoptarea de catre banca a unei noi ahitecturi de retea prin implementarea, cu ajutorul Datanet Systems, a unei solutii de tip Software Defined Networking (SDN).

Desi la nivel local este perceputa, inca, drept o tehnologie noua, piata globala SDN inregistreaza un ritm de crestere de 42,41% (conform Market Research Future), beneficiile acestui tip de solutii fiind deja confirmate de mii de implementari. In cazul Raiffeisen Bank, oportunitatea proiectului a fost justificata de rezultatele sale finale: reducerea cu 30% a timpului de operare prin automatizarea activitatii, eliminarea riscului de eroare umana la configurarea infrastructurii IT si reducerea considerabila a timpului de diagnosticare si remediere a problemelor de retea.

Implementarea arhitecturii SDN a fost realizata in doar 4 luni, fiind finalizata in martie 2019. Procesul de migrare a serviciilor IT s-a finalizat cu succes, fara nici un incident de disponibilitate a aplicatiilor bancii, pe intreaga perioada de migrare. Aceasta dovedeste maturitatea tehnologiei Cisco ACI dar si experienta Departamentului IT al bancii si a echipei de specialisti Datanet, care impreuna au asigurat proiectarea si configurarea sistemului SDN. In paralel, specialistii Datanet au asigurat si transferul de cunostinte, necesar pentru ca echipa IT a Raiffeisen Bank sa poata utiliza eficient noua sa infrastructura din centrul de date.

Studiul de caz extins al proiectului este disponibil AICI.

Digitalizarea necesita solutii mature

Arhitectura de retea dezvoltata cu ajutorul specialistilor Datanet Systems asigura bancii cresterea eficientei in operarea infrastructurilor distribuite geografic, respectiv a unei retele cu sute de sucursale, precum si a nivelurilor de securitate si disponibilitate. Pentru atingerea acestor obiective, Raiffeisen Bank Romania a optat pentru Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) – o solutie SDN matura care extinde vizibilitatea asupra infrastructurii IT si asigura identificarea rapida a elementelor necesare functionarii optime a aplicatiilor si serviciilor – si pentru echipamentele Cisco Nexus 9300, familie de switch-uri cu performante validate in piata.

Reusita implementarii SDN realizata de Raiffeisen Bank Romania a fost garantata si prin faptul ca Datanet Systems este principalul partener Cisco in Romania, avand la activ numeroase proiecte de infrastructura in principalele centrele de date din tara. In plus, Datanet este si prima companie din Romania care a investit in crearea si dezvoltarea unui laborator Cisco ACI, care permite organizatiilor sa realizeze simulari, testari si validari ale arhitecturilor SDN in scenarii care reproduc specificatii si configuratii reale.

Ce beneficii asigura bancii tehnologia SDN

Arhitectura SDN utilizata de banca asigura reducerea volumului de munca necesar instalarii si configurarii masinilor virtuale, atat on-premises, cat si in mediile Cloud, obtinandu-se astfel o simplificare a efortului de dezvoltare a abordarilor hibride.
In paralel, cu ajutorul solutiei SDN, departamentul IT al bancii poate depista automat erorile de configurare si realiza template-uri de configuratii care faciliteaza multiplicarea rapida a serviciilor, precum si reutilizarea resurselor de infrastructura. Totodata, solutia ajuta la simplificarea procesului de definire si aplicare centralizata a politicilor prin care aplicatiile si elementele de infrastructura comunica intre ele si acceseaza resursele, dar si a regulilor de securitate specifice.

„Prin implementarea echipamentelor Nexus si a solutiei Cisco ACI am simplificat foarte mult activitatea de operare si monitorizare. Pe de o parte, timpul alocat operarii este cu cel putin 30% mai scurt, iar pe de alta, aceste operatiuni pot fi efectuate de majoritatea membrilor Departamentului IT, indiferent de specializarea lor. Este un castig important avand in vedere ca, anterior, aveam doar doi colegi calificati pentru a gestiona o astfel de sarcina. Acum, cu ajutorul noii arhitecturi SDN, beneficiem de o mai mare libertate la nivel de resurse umane, putand angaja oameni cu un spectru mai larg de competente tehnice.“

Emilian Danet, Team Leader Servicii Comunicatii IT, Raiffeisen Bank Romania

Cisco ACI a asigurat si integrarea facila cu VMware vCenter si platforma de containere Red Hat OpenShift, precum si cu diverse servicii de cloud public. De asemenea, switch-urile Nexus 9300 instalate si configurate de specialistii Datanet au permis cresterea capacitatilor de conectivitate, asigurand flexibilitatea si scalabilitatea pe termen lung a infrastructurii IT a bancii.

Pentru detalii complete despre beneficiile proiectului accesati Studiul de caz Datanet Systems.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri