Calendarul asumat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) privind procedura de licitatie pentru 5G este respectat, insa este nevoie si de Hotararea de Guvern care include preturile de plecare, act normativ care ar trebui "sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana", dar nu stiu daca se va intampla asta, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepresedintele institutiei, Eduard Lovin.

"In momentul acesta, noi suntem in grafic cu termenul asumat intern de catre noi, dar global sunt deja intarzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonantei de Urgenta date la finalul anului trecut si s-a intarziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din Romania. Apoi, trebuie data aceasta Hotarare de Guvern legata de preturile de plecare a licitatiei si, nu in ultimul rand, asa cum ne-au solicitat si operatorii, trebuie clarificate si celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare in domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui sa le cumpere si sa-si dezvolte retelele de generatie urmatoare. Hotararea de Guvern care include preturile de plecare in licitatia pentru 5G ar trebui sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana. Nu stiu daca se va intampla asta, imi e greu sa spun...", a spus reprezentatul reglementatorului pietei locale de telecomunicatii.

Lovin a mentionat, totodata, ca, in momentul de fata, specialisti ai ANCOM lucreaza la elaborarea sintezei tuturor observatiilor primite in perioada de peste o luna de consultare publica, document care va fi facut public in perioada urmatoare.

"In ceea ce ne priveste, masurile pe care trebuie sa le ia autoritatea, respectam calendarul pe care ni l-am asumat. Intreaga procedura, insa, de alocare a noilor benzi de frecvente pentru tehnologia 5G presupune si interventii din partea altor autoritati. Aici as preciza doar acea Hotarare de Guvern prin care se stabilesc preturile de plecare in licitatie, pentru ca acestea nu sunt stabilite de ANCOM, ci se dau prin Hotarare de Guvern, fundamentata de Ministerul Finantelor si in baza unor date si analize pe care le trimitem si noi catre dumnealor. Preturile de plecare pentru licitatie sunt un atribut prin lege al Guvernului. Noi le-am propus (preturile de pornire - n. r.), au facut parte ca documentatie din tot pachetul de documente pe care noi l-am supus consultarii publice. In momentul de fata, colegii mei lucreaza la sinteza tuturor observatiilor primite in perioada de peste o luna de consultare publica si vom veni in foarte scurt timp cu aceasta sinteza", a subliniat oficialul ANCOM.

ANCOM a anuntat, pe data de 7 iunie 2019, ca procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generatie 5G urmeaza sa fie finalizata pana pe data de 31 octombrie, iar licentele de utilizare vor fi acordate pana la finalul anului.

Calendarul aferent organizarii licitatiei pentru 5G a fost finalizat in data de 21 iunie in cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de pozitie se refera la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz.

Conform ANCOM, pana la data de 15 august 2019, se va propune modificarea TNABF (Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, in acest moment banda fiind atribuita serviciului de radiodifuziune. Aceasta masura este necesara pentru a putea acorda prin procedura de selectie spectrul disponibil in banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicatii mobile de banda larga.

Totodata, pana la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora si va finaliza, in urma consultarii publice cu industria, documentatia necesara organizarii efective a procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400 - 3800 MHz, urmand ca aceasta sa se desfasoare pana la data de 31 octombrie 2019.

In luna decembrie a acestui an, licentele de utilizare a frecventelor radio vor fi acordate castigatorilor, ceea ce va face ca operatorii sa poata folosi o parte a spectrului castigat incepand cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumatate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate actiunile privind incheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitala terestra cu Ucraina si a acordurilor bilaterale cu tarile vecine privind coordonarea utilizarii frecventelor pentru retele MFCN.

ANCOM participa, in perioada 2-3 octombrie, cu stand propriu, in cadrul expozitiei de tehnologie "GoTech World 2019", organizata la Romexpo.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 8-a editie, isi propune sa puna digitalizarea in centrul preocuparilor companiilor din Romania si din Europa Centrala si de Est.

Peste 10.000 de profesionisti sunt asteptati sa descopere cele mai inovatoare solutii IT & digitale pentru nevoile de business ale oricarei companii si sa intalneasca 128 de speakeri locali si internationali de renume care vor oferi insight-uri relevante si aplicabile, pe cele sapte scene ale evenimentului: Main Stage, Digital & E-Commerce, IT Ops , MarTech, Security , Java si .NET.

De asemenea, in zona expozitionala de 7.200 mp, peste 140 de companii locale si multinationale vor prezenta solutii IT, business software, cloud, securitatea informatiei, dispozitive si solutii de digital marketing si e-commerce B2B potrivite pentru nevoile de digitalizare ale oricarei companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri