Romania are printre cei mai multi ingineri per capita si astfel depaseste tari precum SUA, India, China sau Rusia. Chiar si asa, ultimele statistici arata ca, anual, ne lipsesc peste 15,400 de profesionisti IT. In acelasi timp, cele 5 universitati politehnice de top, 59 de universitati de stat si 174 de universitati private ofera doar 9.500 de absolventi pe an. Cu scopul de a acoperi deficitul de specialisti IT, Codecool, o scoala de programare maghiara care si-a deschis portile si in Bucuresti, instruieste si ajuta persoane fara experienta anterioara in sectorul digital sa isi gaseasca un job in domeniul IT. Primii 30 de studenti din Romania au inceput de doua saptamani cursurile de programare, iar deschiderea a avut loc oficial pe 1 octombrie 2019.

Intrata in Romania la inceputul acestui an, atunci cand a dat startul inscrierilor, scoala de programare Codecool isi propune sa aduca pe piata un model disruptiv pentru formarea abilitatilor de programare si de soft skills. Sistemul educational este orientat spre practica, iar studentii lucreaza pentru mai mult de 30 de proiecte in 12 luni. Cele mai multe proiecte au fost inspirate din cazuri reale modificate usor pentru ca studentul sa fie si mai implicat in ceea ce inseamna programarea de zi cu zi. Startup-ul din Budapesta completeaza programul sau de training de 12 luni cu garantarea unui loc de munca cu 98% rata de succes.

Wall-Street.ro a vizitat in primavara campusul din Budapesta, moment in care startup-ul se pregatea sa isi faca intrarea in Romania. Am aflat ce ofera scoala de programare Codecool, care este formatul educationat si cum isi propune sa rezolve problema crizei locurilor de munca. Vezi aici intregul material.

De atunci au trecut cateva luni bune, iar primii codecool-eri au inceput cursurile de programare acum doua saptamani, in sediul din Bucuresti. Indrumati de patru mentori, toti provenind din domeniul IT, intr-un mediu relaxant si dupa un model american, aproximativ 30 de persoane fara cunostinte in IT au pornit in pe drumul programarii.

Cum poate deveni Romania cel mai puternic hub IT din Europa?

Sectorul IT are o importanta majora pentru un stat modern, insa Romania a pierdut peste 37.000 de specialisti in domeniu in ultimii 20 de ani, iar deficitul de specialisti IT de pe piata muncii din Romania este de peste 15.000 de oameni pe an.

Cifrele au fost prezentate de Codecool in colaborare cu Brainspotting, cu scopul de a gasi o solutie cu privire la principalele bariere si provocari cu care se intalnesc companiile din segmentul IT atunci cand vine vorba de recrutarea de personal. Astfel, potrivit studiului realizat pe un esantion de 47 de lideri din industria IT, majoritatea specialistilor din domeniu au emigrat in Uniunea Europeana (60%), altii au ales Statele Unite ale Americii si Canada (30%), iar restul de 10% a plecat sa munceasca in Asia sau in alte zone ale lumi.

”Rezultatele ne arata ca nivelul de multumire al companiilor pentru viteza de scalare a business-urilor derulate este neutru - 3.2 din 5. Romania s-a dezvoltat pana acum in mare parte ca o piata de outsourcing si pentru a face saltul la produse cu valoare adaugata trebuie sa facem upskilling la talent. Piata incepe sa se concentreze pe calitate si nu pe cantitate. Companiile se confrunta si cu cresterea asteptarilor salariale in contextul unor abilitati care nu sunt la nivelul cerintelor de business.”, considera Ana Giurca, Managing Partner Brainspotting.

Elisabeta Moraru, CEO Google Romania: Un job din zona de tech sustine alte 4 job-uri care nu implica tech

Deficitul de specialisti IT de pe piata muncii din Romania este de peste 15.000 de oameni pe an, fiind o bariera importanta in fata progresului firmelor locale. Mai mult, universitatile romanesti produc, an de an, cel mult 9.500 de specialisti, o treime fiind in Bucuresti.

9 din 10 lideri care activeaza in industria IT din Romania cred ca universitatile trebuie sa-si adapteze programa la realitatea zilelor noastre, dar si ca ar fi oportuna cresterea numarului de absolventi. Mai mult, parerea generala este ca domeniul IT trebuie sa ramana scutit de taxe.

”Prin studiul pe care il lansam azi ne dorim sa sustinem dezvoltarea pietei IT din Romania si suntem de parere ca nevoia de colaborare intre factorii de decizie din mediul public, privat si educational este acum mai stringenta ca oricand. Avem un gap de talent de peste 15,400 profesionisti pe an, la nivel national. Ar trebui sa dublam numarul de absolventi in tehnologie pentru a acoperi aceasta nevoie. Credem in potentialul pe care il are piata IT de aici, de aceea am ales Bucurestiul ca destinatie a urmatoarei scoli Codecool. Tintim un numar de 300 de studenti in primul an de lansare si vrem ca prin programul nostru sa completam lipsa de specialisti IT din Romania”, declara Claudia Tamasi. ”Ar trebui dublat numarul de absolventi in domeniile tehnice pentru a acoperi deficitul de personal”, atrage atentia Tamasi.

"Un job din zona de tech sustine alte 4 job-uri care nu implica tech. 47% din populatia Uniunii Europene nu este bine pregatita din punct de vedere al abilitatilor digitale, insa cu toate acestea 90% din job-uri necesita competente digitale", este de parere Elisabeta Moraru, CEO Google Romania.

Aceasta este de parere ca traim intr-o lume 50-50, unde jumatate din populatia Terrei are acces la internet si jumatate nu. "Urmatorul miliard de utilizatori este obiectivul pe care multe companii il au in vedere, iar acestia nu vor fi doar consumatori clienti, ci si viitorii angajati", spune Moraru.

Principalele bariere intampinate de companii in a-si scala businessul sunt: 63% dintre companii vad o bariera in calitatea talentului ca nivel de experienta si abilitatea de a livra proiecte complexe; 46% dintre companii vad o bariera in asteptarile salariale; 33% dintre companii vad o bariera in calitatea soft skill-urilor fortei de munca si timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialistilor.

Studiul arata ca sunt cateva masuri care trebuie implementate pentru ca Romania sa ajunga unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa:

  • Cresterea numarului de absolventi sau a pool-ului de oameni de tehnologie: cresterea numarului de absolventi; reconversie profesionala; retinerea si repatrierea talentului – prin roluri cu insemnatate si responsabilitate asupra proiectelor;
  • Cresterea calitatii abilitatilor: adaptarea curriculei universitare; investitie la nivelul fiecarei organizatii in upskilling; industria ar trebui sa isi asume o componenta sociala – companiile au beneficiat si beneficiaza de talent, in mare parte off-the-shelf;
  • Mentinerea scutirii de taxe;
  • Incurajarea reconversiei profesionale;
  • Incurajarea intoarcerii IT-isilor plecati din tara

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri