Sun si Intel ingroapa securea razboiului pentru a se alia

Sun si Intel au renuntat la rivalitatea acerba care le-a despartit ani de zile, anuntand un parteneriat care va creste cotele de piata detinute de ambele companii

Sun Microsystems Inc si Intel Corp., doi din cei mai mari rivali ai industriei microprocesoarelor, au anuntat ieri un parteneriat in urma caruia cele doua companii spera sa isi creasca cota de piata pe segmentelul serverelor. Potrivit acordului incheiat luni, scrie presa internationala, Intel, cel mai mare producator de cipuri din lume, va furniza cipuri pentru serverele produse de Sun Microsystems.

Aceasta decizie reprezeinta o mutare importanta a producatorului american Sun, care a folosit in ultima perioada numai cipuri construite de rivalul Intel, AMD. Acordul reprezinta de asemenea si o victorie importanta pentru Intel, care incearca sa recupereze din cota de piata pierduta in fata rivalul AMD.

Sun Microsystems a precizat ca serverele Solaris bazate pe cipurile Intel Xeon vor iesi pe piata in vara acestui an, produsele Intel fiind preferate in detrimentul celor AMD datorita consumului mai mic de energie a noilor cipuri Intel si a performantelor tehnologice ridicate.

Analistii considera ca noul acord reprezinta o gura de aer pentru Intel, care a raportat o scadere de 40% a profitului in ultimul trimestru din 2006, pana la 1,5 miliarde de dolari. AMD estimeaza ca pentru cel de-al patrulea semestru, veniturile din vanzari vor fi de 1,37 miliarde de dolari, mai mult cu 3% decat vanzarile pe cel de-al treilea trimestru, care au totalizat 1,33 miliarde.

Intel a suferit o erodare semnificativa a cotei sale de piata in ultimul an, avand in trimestrul trei din 2006 o cota de 72,9% din piata comparativ cu 82,2% in perioada similara din 2005, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri