Romania va intra intr-o perioada a comunicatiilor fara precedent, odata cu adoptarea tehnologiilor 5G, incepand de anul viitor, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Alexandru Petrescu, ministrul interimar al Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"Vom pasi anul viitor, odata cu adoptarea tehnologiilor 5G, intr-o perioada a comunicatiilor fara precedent. Vom simti o revolutionare a sistemului de comunicatii si o astfel de mapare pe care ne-o ofera ANCOM va fi un instrument fara de care nu vom putea sa ne mai raportam la tot ce inseamna crestere, dezvoltare a sistemului economic al tarii. Actuala harta operationala a serviciilor de broadband din Romania are precedente atat in Austria, cat si in Germania si Polonia si contine date detaliate ale prezentei geografice pana la nivel de gospodarie si va fi de extrem de mare ajutor in atragerea de fonduri europene pentru infrastructura, pentru cresterea nivelului de conectivitate digitala atat prin programul Connect Europe care are alocate 3 miliarde de euro pentru perioada de programare 2021- 2027, cat si prin Programul Operational Competitivitate care se negociaza cu reprezentanti Comisiei Europene si reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale chiar in aceasta perioada, sub Presedintia finlandeza a Consiliului Uniunii Europene", a mentionat Petrescu.

Demnitarul a precizat, totodata, ca acoperirea cu 4G in Romania este de 77%, insa sub media europeana, de 94%.

"Romania se confrunta inca cu provocari semnificative pe digital in zona rurala, unde avem sub 40% din teritoriu acoperit cu servicii in banda larga si, in acelasi timp, suntem martorii unei substitutii accelerate de la fix catre mobil si a unei dublari anuale a traficului de date, evolutii incurajate semnificativ de scaderea preturilor, pana la o medie de 10 euro in Romania, comparativ cu 22 de euro, media in Uniunea Europeana. Totodata, progresam in acoperirea cu 4G, care este de 77% in Romania, inferioara unei medii europene de 94%. Sunt increzator ca, odata cu materializarea proiectului legislativ foarte ambitios lansat de MCSI, alaturi de industrie si institutiile cu atributii in domeniu, pentru simplificarea procesului de autorizare de infrastructura de comunicatii electronice, vom fi intr-o pozitie mult mai buna pentru acoperirea cu servicii de comunicatii in Romania si vom putea sustine apetitul investitorilor pe piata romaneasca de comunicatii printr-un cadru operational si legal predictibil si incurajator care vine, de altfel, si in intampinarea comunicatiilor de generatie a 5-a", a afirmat Alexandru Petrescu.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) organizeaza, marti, conferinta internationala anuala ce are ca tema, in 2019, hartile de acoperire cu servicii de comunicatii electronice.

In cadrul evenimentului, arbitrul pietei locale telecom a lansat aplicatia aisemnal.ro, un instrument unic la nivel mondial prin care toti romanii pot verifica zonele in care au semnal mobil si operatorii cu cel mai bun semnal. Noua aplicatie este gratuita si poate fi accesata, momentan, direct pe site-ul www.aisemnal.ro.

Conform datelor ANCOM, portalul nu se bazeaza pe simulari, nu contine informatii transmise de catre terti, iar valorile reflectate nu sunt obtinute in conditii de laborator.

Utilizatorii trebuie sa acceseze www.aisemnal.ro, sa selecteze operatorul si tehnologia care ii intereseaza (2G, 3G sau 4G). Pentru popularea hartii, masuratorile au fost efectuate in perioada mai - august 2019 in peste 13.000 de localitati din Romania si au fost acoperiti 240.000 de teritoriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri