Politia Romana ne sfatuieste, printr-o postare pe Facebook, cum sa facem cumparaturi online de Black Friday, petru ca sunt destule cazuri in care romanii au fost inselati cu oferte si concursuri. Iata un ghid de siguanta online cu 5 sfaturi care va pot feri de probleme:

1. Conexiunea la Internet

Atunci cand navigati pe web de pe dispozitivul dumneavoastra, asigurati-va ca aceasta conexiune este securizata prin HTTPS, unde pictograma unui lacat iti spune ca pagina accesata este securizata. Puteti verifica intotdeauna acest lucru la inceputul adresei URL. Exemplu: https://www.politiaromana.ro/

2. Comerciantii

Aveti incredere doar in magazinele oficiale de aplicatii pentru mobil! Nu faceti niciodata click pe un link sau o anexa dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificati adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legatura cu acea companie.

Evitati operatorii economici care nu afiseaza date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscala) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail. Este preferabil sa cumparati de la companii cunoscute sau cu care ati mai avut anterior contacte comerciale si despre care nu exista comentarii negative ale altor clienti pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.

Aveti grija daca accesati o pagina web care contine greseli gramaticale, greseli de ortografie sau cu rezolutie mica. Daca se cumpara bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienta a bunului respectiv (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat initial produsul de la magazin) si certificatul de garantie emis de producator.

3. Plata

Nu platiti in avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folositi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Platiti pentru marfa dupa ce v-ati asigurat ca ati primit ce ati comandat.

In cazul in care efectuati totusi plata online pentru diferite produse, fiti atenti cand oferiti detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzati tranzactia daca vi se cere codul PIN. Este normal sa vi se ceara codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscriptionat pe card).

Este mai sigur sa folositi un card de debit dedicat tranzactiilor on-line pe care sa il incarcati numai cu suma necesara achizitiei. Foarte important este sa cunoasteti situatia financiara de pe card, atat inainte de a efectua o tranzactie, dar si dupa. Este posibil ca uneori sa va fie incasata mai mult decat suma de pe factura, fara a va da seama de acest lucru.

4. Pretul real si calitatea produselor

Atunci cand vreti sa cumparati un produs, informati-va inainte! (chiar cu cateva luni inainte), despre pretul in magazin al acelui produs, dar si in mediul online, al mai multor comercianti (de regula, aici nu ar trebui sa fie adaosuri comerciale la fel ca in magazin).

O practica inselatoare folosita de comercianti poate fi marirea pretului la un produs inainte de perioada reducerilor, iar la final, clientii, desi cumpara la promotie, platesc un pret mai mare decat cel initial. Pe internet exista mai multe comparatoare de preturi cu ajutorul carora puteti vedea daca alti comercianti au preturi mai mici la acelasi produs sau categorie de produse.

Verificati cu mare atentie pretul unui produs pe mai multe magazine sau chiar cautati istoricul de pret al acestuia. Pot exista abateri de informare privind caracteristicile produsului, dar si cu privire la momentul incheierii contractelor. Fiti la curent cu specificatiile unui produs! Cititi si review-urile!

In campaniile din mediul online pot sa fie promovate produsele greu vandabile in magazine (fie din cauza calitatii materialelor din care acestea sunt confectionate, fie a specificatiilor tehnice foarte slabe), aspecte care nu pot fi verificate prin perceptia simturilor proprii, cumparatorul aflandu-se doar „sub protectia unui ecran al unui dispozitiv informatic” pe care il acceseaza.

5. Conditii de cumparare si returnare

Daca bunurile sunt expediate din strainatate, fiti atenti la taxele postale si la alte costuri pe care comerciantul nu le afiseaza/calculeaza, cum ar fi taxe vamale sau TVA. Verificati politica respectivei companii de returnare a bunurilor care nu va plac sau asupra carora v-ati razgandit. Daca vin din strainatate, s-ar putea ca taxa de returnare prin posta sa fie destul de mare.

Tipariti la imprimanta comanda dumneavoastra, precum si clauzele si conditiile ce apar pe site la momentul cumpararii, pentru situatia in care ar exista vreo problema mai tarziu.

TINE MINTE: Cea mai importanta veriga in lantul sigurantei online esti chiar tu, utilizatorul dispozitivului, abia apoi vin masurile tehnice!

Iti plac aplicatiile gratuite? Da-ne voie sa te dezamagim: unele dintre aceste aplicatii nu sunt gratuite. In mediul online, daca ceva e gratuit nu esti nici partener, nici cumparator, nici simplu utilizator, esti marfa de pe raft...da, esti impachetat frumos si nici nu iti dai seama.

Nu se ofera nimic gratuit, fie ti se vizeaza datele, fie se vizeaza instalarea unui malware care ulterior sa aiba alte efecte asupra sistemului. Uita-te la aplicatii si vezi ca acolo oferi niste permisiuni. Ce nevoie are o aplicatie sa iti acceseze contactele daca acea aplicatie nu-ti foloseste contactele in mod normal? Sau fotografiile sau alte date...printre care si cele de internet banking.

Sursa foto: Oleksiy Mark/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri