Vrei sa iti schimbi telefonul dar nu vrei sa dai peste 1.000 de euro pe un varf de gama care va fi oricum “invechit” la anul? Mai merita sa faci asta cand pe piata au aparut telefoane mid-range care ofera performante similare cu cele de top la jumatate din pret, sau chiar mai putin? De ce ai nevoie, mai exact, de la un telefon? E timpul sa te scuturi putin de mirajul marketing-ului agresiv si, poate, sa te apleci (si) asupra unor terminale mobile care nu petrec atat de mult timp in reflectoare.

Intra in scena chinezii de la Xiaomi cu al lor Redmi Note 8 Pro. Este un telefon din gama mid range care are un pret de sub 1.400 de lei. Ce poate sa ofere la acest pret? Iata detaliile tehnice, seci, inainte de a intra in amanuntele suculente:

Body: 161.4 x 76.4 x 8.8 mm, 200g; plastic frame, Gorilla Glass 5 front and back.

Display: 6.53" IPS LCD, HDR support, 1080 x 2340px resolution, 19.5:9 aspect ratio, 395ppi.

Rear camera: Primary: 64MP, f/1.9 aperture, 1/1.7" sensor size, 0.8µm pixel size, PDAF. Ultra wide: 8MP, f/2.2, 1/4", 1.12µm pixels. Macro camera: 2MP, f/2.4, 1/5", 1.75µm Depth sensor:2MP; 2160p@30fps, 1080p@120fps, 720p@960fps video recording.

Front camera: 20MP, f/2.0 aperture, 0.9µm pixels. 1080p/30fps video recording.

OS: Android 9 Pie; MIUI 10.

Chipset: Mediatek Helio G90T (12nm): Octa-core (2x2.05 GHz Cortex-A76 & 6x2.0 GHz Cortex-A55), Mali-G76 MC4 GPU.

Memory: 6GB of RAM; 64/128GB storage; shared microSD slot.

Battery: 4,500mAh; 18W MediaTek Pump Express and USB Power Delivery support.

Connectivity: Dual-SIM; LTE-A, 4-Band carrier aggregation, LTE Cat-12/ Cat-13; USB-C; Wi-Fi a/b/g/n/ac; dual-band GPS; Bluetooth 5.0;

Misc: Rear-mounted fingerprint reader; single down-firing speaker; NFC; FM radio.

Bine, dar cum “se simte”, in practica?

Sta bine in mana, nici prea greu, nici prea usor si are un grip bun. De fapt are cam aceleasi dimensiuni cu un Samsung Note 9. Asemanarile se opresc insa aici.

Telefonul Xiaomi are un ecran cu o rezolutie mai mica (si un notch mic, care nu deranjeaza insa) si este un LCD. Xiaomi pierde puncte aici. Acum, ecranele LCD nu sunt rele. Cu siguranta, ecranul lui Redmi Note 8 Pro nu este unul rau. Ar fi putut fi putin mai luminos, dar altfel nu as avea ce sa-i reprosez daca nu mi-as fi petrecut ultimul an uitandu-ma zilnic intr-un ecran Super AMOLED. Diferenta e clara.

Ce trebuie sa iti reamintesti la un ecran LCD este ca e mereu aprins in intregime, chiar si atunci cand se afiseaza culoarea neagra, spre deosebire de un AMOLED care isi stinge pixelii ce trebuie sa afiseze negru. Telefonul vine cu un Dark Mode, dar te va ajuta doar sa nu te doara ochii atunci cand il folosesti pe intuneric. Altfel, nu te va ajuta sa economisesti baterie. Chiar si asa, nu trebuie sa iti faci griji in legatura cu autonomia. Bateria de 4500mAh va face fata fara probleme tuturor sarcinilor de-a lungul zilei – ba chiar daca nu abuzezi si timp de 48 de ore, dupa teste.

Acelasi lucru se poate spune si despre procesor. Face fata tuturor sarcinilor, iar multitasking-ul merge foarte bine. Nu as vrea sa imi petrec prea mult timp asupra detaliilor tehnice. Este un telefon bun si te va servi bine de-a lungul unei intregi zile fara nici o problema. Are animatii fluide si nu are lag. Ce imi mai place este ca e foarte manevrabil. Are mai multe shortcut-uri ale butoanelor, configurabile pentru diverse functii plus gesturile de navigare, care fac utilizarea telefonului cu o singura mana sa fie foarte usoara si personala in acelasi timp.

Am observat ca are in partea stanga a home screen-ului o pagina care, la fel ca in cazul lui Samsung si al sau Bixby Home, iti afiseaza cateva card-uri cu shortcut-uri rapide. Vremea este afisata sus, iar in partea de jos este Google search bar. Pagina nu este foarte configurabila, poti adauga niste scurtaturi catre aplicatiile preferate, ai un card al aplicatiei de luat notite, calendar si cateva functii de sistem. Se putea lucra mai mult aici.

Per total, experienta de utilizare este una foarte buna, peste asteptari, chiar daca vii de la un flagship phone al unui brand de top 3.

Camerele foto

Ajungem si la camerele de pe spate. Acestea sunt plasate central, una sub cealalta, ultimul loc de pe aceasta protuberanta fiind rezervat senzorului de amprenta, care deblocheaza foarte repede telefonul. Si recunoasterea faciala se misca la fel de repede.

Dar sa revenim la fotografie. In general, aparatul face poze foarte bune. In conditii de lumina ideala telefonul livreaza fotografii de inalta calitate, chiar daca cu o tenta usor rece. Ce am descoperit insa este ca performanta camerei nu este consecventa, iar asta se vede in special in conditii de iluminare nu tocmai optime. Camera se descurca bine, dar din cand mai scoate si un cadru nu tocmai fericit si nu intelegi de ce.

Fotografiile au un efect de oversharpening, care nu deranjeaza neaparat, dar este vizibil in special in fotografiile realizate in lumina mai slaba. Atunci efectul sare in ochi in incercarea de a scoate in evidenta cat mai multe detalii. In urma lui raman uneori niste halo-uri in jurul unor obiecte, ceea ce da un aspect de procesare excesiva a imaginii. Aici se vede diferenta fata de un flagship phone, care poate parea mai de incredere in privinta acestor rezultate. Dar nu e asa de rau. Sa nu uitam, vorbim de un telefon cu pretul de sub 1.400 de lei, ar trebui judecat cu precadere din aceasta perspectiva.

Fotografia la 64 de megapixeli impresioneaza

Ce impresioneaza cu adevarat este fotografia la 64 megapixeli. O voi descrie in felul urmator: faci o fotografie iar apoi faci zoom si iarasi zoom, mai mult decat esti obisnuit la telefonul pe care il ai acum si te minunezi de cate detalii intra in fotografie, cat de clar e totul, cu mult peste ce ai tu la telefon acum daca ai face zoom maxim. Desi nu are zoom optic, faptul ca Xiaomi Redmi Note 8 Pro iti permite sa realizezi imagini la 64 de megapixeli compenseaza – si apoi inca ceva in plus.

Un alt lucru care imi place este prezenta Digital Wellbeing. Acest meniu iti permite sa gestionezi mai bine timpul petrecut utilizand telefonul, respectiv cat timp ti-ai petrecut in fiecare aplicatie, de cate ori ai deblocat telefonul sau cate notificari ai avut.

Tot aici gasim si functia Wind Down. Aceasta poate fi programata sa se activeze in functie de programul pe care il doresti si face ca, odata activata, ecranul sa devina alb-negru, anuntandu-te ca e timpul de culcare si descurajandu-te sa iti mai petreci timpul uitandu-te in ecranul telefonului. Boala secolului, din pacate.

Nu mai intru in restul detaliilor tehnice si in functiile pe care le are telefonul. Cred ca merita cumparat iar atunci veti descoperi singuri restul detaliilor. Si veti fi si placut surprinsi.

Ce ramane in urma utilizarii lui Redmi Note 8 Pro este o experienta foarte placuta si surprinzatoare pentru pretul pe care il are. Este un telefon cu un raport calitate/pret excelent care este usor de recomandat ca alternativa la telefoane mai scumpe. Ia in considerare un downgrade, mergi in showroom-urile Xiaomi, joaca-te cu terminalul mobil si poate de banii economisiti investesti in alte experiente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri