Veeam Software este unul dintre principalii jucatori pe piata de gestionare a datelor, cu sediul in Elvetia si cu 320.000 de clienti in intreaga lume. Intrata in Romania din 2015, cu cresteri continue in ultimele 40 de trimestre, recent si-a extins spatiul de birouri si angajeaza. Am stat de vorba cu Andrei Romanescu, seful Veeam pe Romania, discutand despre provocarile anilor acestora – atragerea de talente, retinerea si motivarea lor.

80% din companiile Fortune 500 sunt clienti ai Veeam Software, companie care a depasit recent afaceri de 1 miliard de euro pe plan global. Filiala romaneasca a Veeam Software este cel mai mare hub Veeam din Europa,

Wall-Street.ro: Descrieti pe scurt activitatea Veeam Software in Romania.

Andrei Romanescu: Veeam Software este lider in gestionarea inteligenta a datelor. Oferim produse si servicii vitale pentru companii in lumea digitala in care traim astazi. Concret, dezvoltam software de back-up, recuperare in caz de dezastre si software inteligent de gestionare a datelor pentru infrastructuri virtuale, fizice si multi-cloud. Am deschis biroul din Romania in luna noiembrie a anului 2015, iar astazi Bucurestiul este cel mai mare hub de vanzari si management din EMEA. Am crescut intr-un ritm foarte rapid la nivel local, evoluand de la zero la o companie cu peste 600 de oameni in patru ani.

W-S.ro: Veeam Software a reusit sa creasca foarte repede intr-o perioada scurta de timp? Care este secretul?

AR: Cresterea echipei este strans corelata cu evolutia foarte buna a businessului, insa secretul este legat de modul in care am reusit, intr-un climat foarte dificil pe piata fortei de munca, sa atragem in numar mare si sa pastram membri valorosi in echipa noastra. Este un mediu de lucru pe care noi il numim Veeamazing.

Oferim un pachet de beneficii extrem de atractiv, incepand de la birourile foarte accesibile din punct de vedere al locatiei, moderne si pline de culoare, la locuri de parcare, gustari si cafea gratuite, pachet de servicii medicale, un program de wellness care cuprinde abonament la sala de gimnastica, masaje si sedinte de yoga la birou.

Aproximativ 50% dintre angajatii nostri vin prin programul de recomandari interne, ceea ce inseamna ca oamenii apreciaza mediul de lucru si il recomanda prietenilor lor.

W-S.ro: Cum atrageti si mentineti personal calificat in companie?

AR: Oameni care aleg sa lucreze pentru Veeam Software stiu de la inceput ca aici isi pot construi o cariera completa urmand toate fazele ciclului de viata al produsului: de la marketing, vanzari, financiar si suport tehnic. Noi le oferim angajatilor nostri un traseu clar de crestere si dezvoltare in cadrul companiei, oferindu-le oportunitati constante de a evolua si de a dobandi noi abilitati. Drept urmare, peste 30% dintre angajatii nostri au fost promovati, atat pe verticala, cat si pe orizontala de cand am inceput operatiunile in Romania. In plus, angajatii au acces la o platforma de invatare care a fost dezvoltata in jurul nevoilor lor. Aceasta cuprinde videoclipuri, carti si cursuri online din domenii precum business, dezvoltare profesionala, vanzari, marketing, management si leadership. Platforma este disponibila, atat pe laptop, cat si pe smartphone, pentru ca ei sa isi poata adapta timpul de invatare. Avem, de asemenea, parteneriate cu universitatile si asociatiile studentesti cu ajutorul carora organizam diferite workshopuri. In cel mai recent workshop, Activate your brand, le-am prezentat studentilor metode prin care isi pot folosi propriul brand pentru a-si accelera cariera.

W-S.ro: Cum incercati sa va mentineti angajatii motivati, pe langa beneficiile salariale?

AR: Prin intemediul chestionarului Veeam Voice, masuram nivelul de satisfactie al angajatilor si ii incurajam sa vina cu propuneri si sugestii.

In cadrul companiei exista patru grupuri active cu angajati voluntari care organizeaza diverse actiuni pentru colegi, de la concursuri de FIFA, seara de filme si pana la petreceri tematice. Nu in ultimul rand, prin programul nostru de responsabilitate sociala corporativa, Veeam Cares, orice angajat Veeam isi poate lua 24 de ore lucratoare, in fiecare an, pentru a le investi in actiuni de voluntariat.

Angajatii isi aleg singuri cauza pe care vor sa o sustina, momentul si modalitatea in care isi doresc sa se implice. Suntem foarte atenti la ceea ce isi doresc angajatii si tocmai de aceea, anual, revizuim pachetul de beneficii.

Spre exemplu, anul acesta am operat un upgrade la prestatiile de servicii medicale si am crescut valoarea tichetelor de masa. In plus, am adaugat inca doua beneficii, respectiv asigurare pentru copiii angajatilor si abonament pentru carti. De asemenea, suntem foarte atenti la recompensarea performantei. Pe langa pachetul financiar competitiv, oferim angajatilor nostri beneficii diferite, precum posibilitatea de a lucra de acasa sau de a calatori in strainatate pe baza rezultatelor obtinute.

W-S.ro: Mai faceti angajari. Pe ce pozitii? Care este tinta in ceea ce priveste numarul de angajati?

AR: In primele zece luni ale acestui an, am crescut echipa cu 50%, iar tinta pentru finalul anului este de 600 de angajati. In birourile din AFI avem peste 500 de statii de lucru, iar in luna septembrie am inaugurat un nou spatiu de birouri. Acesta este situat intr-o cladire moderna A+ in zona Grozavesti cu 250 de statii de lucru pentru a raspunde nevoii de extindere a echipei in urmatorii trei ani. Avem de gand sa continuam sa ne dezvoltam echipa locala, prin adaugarea de oameni talentati in centrul nostru pentru toate departamentele, cu accent pe vanzari si suport tehnic. Recrutam candidati pasionati, ambitiosi, foarte motivati sa invete si sa isi construiasca o cariera de succes. In fiecare an Veeam Software inregistreaza o crestere a afacerilor de 20-30%, iar hubul din Bucuresti va urma aceasta tendinta.

Citeste si:

    W-S.ro: Care sunt cei mai mari clienti si pentru ce tari oferiti suport din hubul de la Bucuresti?

    AR: Asa cum am mentionat, filiala romaneasca a Veeam Software este cel mai mare hub Veeam din Europa, un mediu de lucru multicultural, reunind 17 nationalitati care vorbesc 19 limbi diferite. In total, la nivel de grup, avem 30 de birouri, care deservesc clienti in intreaga lume, inclusiv 81% din companiile Fortune 500 si 66% din cele Global 2000. In ultimul trimestru fiscal, am inregistrat o crestere extraordinara pe toate pietele si am trecut pragul de 365.000 clienti. Gradul de satisfactie al clientilor nostri este de 3,5 ori peste media industriei, cel mai ridicat din domeniu. Ecosistemul nostru global include 59.000 de parteneri, Cisco, HPE, and NetApp ca distribuitori exclusivi si aproape 21.000 de furnizori de servicii de cloud si servicii.

    Citeste si:

      W-S.ro: Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati pe piata locala?

      AR: Decizia de a deschide biroul din Romania a fost luata dupa o analiza atenta a pietei. Desi este o piata competitiva, nivelul ridicat al competentelor profesionale precum si abilitatile extraordinare in ceea ce priveste limbile straine ne-au determinat sa luam aceasta decizie. Majoritatea angajatiilor nostri au studii superioare.

      Provocarea pe care o identific in perioada urmatoare este legata de gasirea unor specialisti pe o piata destul de neechilibrata in ceea ce priveste cererea si oferta. De aceea ne concentram eforturile in directia unei strategii de Employer Branding, pentru a ne asigura o vizibilitate mai mare si pentru a facilita contactul direct intre candidati si companie.

      W-S.ro: Cum ati descrie masurile fiscale ale guvernelor din ultimii trei ani? Care sunt asteptarile dvs. de la guvernul actual?

      AR: Inca de la intrarea pe piata locala, obiectivul nostru a fost pe crestere si, in ultimul an am crescut capacitatea cu 50%. Ne concentram in continuare pe dezvoltarea afacerii si urmarim cu atentie masurile fiscale. Un mediu de afaceri predicitibil incurajeaza investitiile.

      W-S.ro: La ce venituri va asteptati in 2019? Care este principala linie de venit?

      AR: La nivel global, Veeam Software a raportat o crestere anuala de 24% a veniturilor recurente pentru trimestrul III din 2019, in timp ce, recent, am depasit 1 miliard de dolari cifra de afaceri. In ceea ce priveste piata locala, lucram cu peste 300 de parteneri, iar veniturile noastre provin de la clienti care opereaza in domeniul bancar, IT, energie, sanatate.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri