In data de 12.12.2019, Asociatia Nationala a Internet Service Provider-ilor (ANISP) a transmis un comunicat de presa care ridica la rang de problema un aspect tehnic si de politici comerciale minore, ce nu afecteaza accesul la serviciile de internet, in Romania. Va prezentam, mai jos, pozitia companiei RCS & RDS.

Consideram ca sunt necesare cateva precizari de natura tehnica privind subiectul accesului, in general, la Internet pentru utilizatori. Orice utilizator poate accesa un site sau alt utilizator din intreaga lume prin intermediul furnizorilor lor de Internet si al unor operatori globali. Acesti operatori globali (denumiti Tier 1) conecteaza operatorii regionali si locali, nefiind insa excluse si modalitati de conectare directa, optionale, denumite de obicei peering. Actualele forme de conectivitate de tip IP tranzit pentru retelele de Internet (fix sau mobil) asigura practic si irevocabil accesul permanent si neingradit al utilizatorilor la site-uri, Internetul global si din Romania.

Atat in Romania, cat si in spatiul UE si in SUA, peering-ul este o forma de interconectare nereglementata intre doi operatori, tocmai pentru ca este optionala. Ea poate fi platita sau neplatita, in functie de costurile retelei, dimensiunile acesteia si negocierile comerciale dintre operatorii care decid sa utilizeze aceasta forma de interconectivitate. Astfel, lipsa unei conexiuni directe intre doi operatori nu va avea vreun efect pentru accesul la un site de internet sau un alt utilizator.

In Romania, operatorii de Tier 1 sunt prezenti chiar local, incheind contracte de conectare cu operatorii din piata pentru serviciile de conectivitate contra-cost. Astfel, operatorii precum RCS & RDS sau membrii ANISP beneficiaza automat de acces unul la reteaua celuilalt prin intermediul acestor operatori Tier 1 (inclusiv in centre neutre de date - de ex. NX Data), interconectivitatea universala pentru site-uri si utilizatori fiind astfel realizata.

Politicile de peering ale diversilor operatori sunt publice si pot fi cu plata sau nu, localizate la anumite teritorii sau nu. Spre exemplificare, prezentam mai jos politica publica de peering global a unuia dintre operatorii mari de comunicatii electronice, membru si in ANISP cu organizatia locala (conform https://www.anisp.ro/en/members/): LINK POLITICA

Mai trebuie sa precizam ca cea mai mare parte a traficului de Internet, in prezent, provine de la / se duce catre furnizorii de continut si cu platforme de continut. Acesti furnizori de continut utilizeaza accesul prin operatori (Tier 1 sau direct) ca sa livreze continutul catre clientul final, relatiile de peering in acest tip de trafic fiind practic nerelevante.

De asemenea, orice operator are costuri cu dezvoltarea retelei si cu tehnologia asociata acesteia. Aceste costuri sunt suportate in prima faza de operatorul care face investitii si ulterior sunt amortizate ca parte a serviciilor prestate pentru clientii finali. Conectarea fara costuri ar presupune ca anumiti operatori ar beneficia, in mod nejustificat, de eforturile investitionale si inovatia operatorului initial, acest lucru fiind in contradictie cu orice principiu de drept sau cu regulile de concurenta.

Astfel, revenind la pozitia prezentata de ANISP, RCS & RDS a transmis catre cei care au solicitat o oferta de tip peering, transparenta si aplicata nediscriminatoriu, in vara anului 2018, oferta care a fost reinnoita in toamna anului 2019. Operatorii interesati au purtat discutii si au incheiat contracte in aceasta perioada, printre acestia aflandu-se inclusiv membri ai ANISP, in timp ce alti operatori nu s-au aratat interesati de acest serviciu sau nu au venit sa negocieze cu buna credinta prin prezentarea unor contra-propuneri. Constatam astfel ca gradul de interes din partea operatorilor afiliati ai ANISP a fost unul scazut pentru modalitatea optionala de conectare denumita peering. Pentru clarificare, pretul solicitat de RCS & RDS a fost de 300 EURO pe conexiune de 1 Gigabit/s (viteza de acces simultana) si intre 2.000 - 2.500 EURO pe conexiune de 10 Gigabit/s (viteza de acces simultana), in functie de capacitatea solicitata, pret pe care il consideram rezonabil si in linie cu investitiile semnificative efectuate de RCS &RDS pentru realizarea infrastructurii.

In acest context, ne manifestam din nou disponibilitatea de a avea discutii cu membrii ANISP care ar fi interesati de serviciile de peering. De asemenea, vom sustine orice incercare de a stabili reguli de acces de tip peering universal aplicabile la nivel local si, mai ales, european. Atragem atentia ca serviciile vor fi disponibile in conditiile de piata aplicate tuturor operatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri