Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat rezerve cu privire la participarea gigantului chinez al telecomunicatiilor Huawei la extinderea retelei mobile 5G in Europa, intr-un interviu publicat vineri, relateaza AFP.

"In cazul in care exista riscul ca datele cetatenilor sau ale companiilor sa fie exploatate in conformitate cu (o lege chineza a serviciilor secrete), nu il putem accepta" in Europa, a declarat von der Leyen pentru publicatia germana Der Spiegel, conform Agerpres.ro.

Legea la care face referire oficialul european prevede ca societati precum Huawei sa transmita informatii statului chinez.

Mai rapida si mai puternica, tehnologia 5G este un "factor esential pentru fluxuri de date securizate in Europa", subliniaza von der Leyen, in timp ce Comisia Europeana se pregateste sa faca propuneri pentru standarde comune in Europa in acest domeniu.

"Unul dintre aceste standarde trebuie sa fie ca societatile care ne furnizeaza aceste tehnologii extrem de sensibile sa fie independente si sa nu poata fi obligate de guvernele lor sa transmita date", a adaugat sefa executivului european.

Cele 28 de tari UE au convenit la inceputul lunii decembrie "sa tina seama de regimul politic in care isi desfasoara activitatea furnizorii din tari terte" pentru a atenua riscurile de securitate pe care le presupune dezvoltarea 5G pe Vechiul Continent. O declaratie care evita sa numeasca China si furnizorul de echipamente Huawei, dar care sunt insa prezente in mintea tuturor.

5G in Europa este unul dintre principalele subiecte de tensiune economica si politica dintre Uniunea Europeana si China, intr-un moment in care cele doua puteri vor sa dezvolte un nou parteneriat strategic in 2020.

Washingtonul a exclus deja Huawei din Statele Unite si vrea sa fie interzis si de UE, invocand riscurile de spionaj in numele Beijingului

Noul comisar european pentru piata interna si digitala, francezul Thierry Breton, a evidentiat la inceputul lunii decembrie know-how-ul european in domeniul 5G, citand compania suedeza Ericsson si finlandeza Nokia, care a cumparat societatea franco-americana Alcatel Lucent.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri