Gigantul Microsoft a adus pe piata sistemul de operare pe calculator Windows Vista, in magazinele din 70 de tari, produs prin care compania urmareste sa administreze mai bine explozia de media digitala si sa protejeze utilizatorii de pericolele internetului.
Vista este primul sistem de operare complet nou pe care liderul pietei de software l-a scos in ultimii cinci ani. Compania a pregatit pentru lansare o vasta strategie de marketing, care a inclus reclame cu jucatorul de baschet Lebron James si aparitii ale cofondatorului Microsoft in diferite emisiuni.

Microsoft a numit Vista cea mai importanta lansare a unui sistem propriu de operare de la aparitia Windows 95, cu peste zece ani in urma. Peste 95% din calculatoarele din lume folosesc Windows si mult asteptata noua versiune este prima lansare majora a unui nou sistem de operare Windows de la introducerea pe piata a XP, in 2001.

Vista va avea success. A trecut mult timp de la ultima lansare, de catre Microsoft, a unui nou sistem de operare. Exista multe particularitati, pe care oamenii le vor placea, a declarat analistul de la Morningstar, Toan Tran. Schimbarea evidenta o reprezinta noua prezentare. Interfata Aero a Vista foloseste grafica 3D pentru a crea ferestre translucide care par sa pluteasca deasupra suprafetei ecranului. Alte schimbari mai subtile includ imbunatatirea securitatii, a barelor de cautare pentru a-i ajuta pe utilizatori sa gaseasca informatia mai usor si o noua platforma multimedia pentru muzica, fotografii si video.

Reprezentantii Apple au numit Vista o copie a versiunii pentru Mac OS X Tiger, care a introdus multe dintre aceste noi caracteristici. Creatorul iPod planuieste sa introduca un nou sistem de operare in cursul acestui an. Jurnalistul de la Wall Street Journal, Walt Mossberg, a numit Vista un produs merituos dar in mare parte neinteresant, precizeaza NewsIn, citand Reuters.

In primul an de prezenta pe piata Vista, pentru care s-au investit sase miliarde de dolari din partea Microsoft, va fi instalat la peste 100 de milioane de calculatoare din toata lumea, potrivit rapoartelor de cercetare. Marea parte a utilizatorilor va trebui sa cumpere un nou calculator pentru ca doar 15% dintre calculatoarele existente au memoria si placa video sufficient de puternice pentru a rula versiuni performante ale Vista. Exista o parte de consumatori care va cumpara calculatoare noi, a declarat directorul Microsoft, Steve Ballmer. El a adaugat ca se vor inregistra cresteri ale vanzarilor de calculatoare, care vor fi mai puternice decat ar fi fost in mod normal.

Microsoft a adus investitorilor un castig de 33%, in prima zi de listare

Bill Gates a listat compania la bursa, in 1986, prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO), in urma careia a strans 61 de milioane de dolari, multi dintre angajati devenind milionari. Pretul de listare a gigantului Microsoft a fost de 21 dolari pe titlu, care la sfarsitul primei sedinte a inchis la 28 de dolari, in crestere cu 33%. Listarea Microsoft la bursa si evolutia ulterioara a companiei si implicit a actiunilor i-a transformat in milionari pe mai multi angajati ai companiei din acea perioada. Valoarea actiunilor a atins maximul istoric in 1999, cand a ajuns in jurul valorii de 119 dolari pe actiune.

Politica de acordare a dividendelor nu a fost o caracteristica a companiei conduse de Bill Gates. Microsoft nu a oferit dividende pana in 16 ianuarie 2003, cand valoarea acordata a fost de opt centi pe actiune. in anul urmator, valoarea dividendelor s-a dublat. Sistemul de acordare a dividendelor s-a modificat in 2005, cand compania a trecut de la plati anuale la cele trimestriale.

Valoarea actiunilor a inceput sa scada in 2003 si a pastrat aceasta tendinta pana la sfarsitul lui 2006, cand actiunile si-au reluat cresterea pe fondul finalizarii celor doua proiecte de maxima importanta pentru companie, sistemul de operare Windows Vista si suita Office 2007. O actiune Microsoft valoreaza, in prezent, aproximativ 31 de dolari dolari.

Profitul net Microsoft, in al doilea trimestru al anului fiscal american, incheiat la 31 decembrie 2006, a fost de 2,63 miliarde dolari, respectiv 26 de centi/actiune, fata de un profit net de 3,65 miliarde dolari, sau 34 centi/actiune, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2005. Microsoft a anuntat o scadere cu 28% a castigurilor din al doilea trimestru fiscal, deoarece a amanat un venit net de peste un miliard dolari legat de lansarea comerciala a sistemului de operare Windows Vista si a pachetului de software Office 2007. Analistii economici s-au asteptat ca Microsoft sa raporteze un castig mediu de 23 de centi/actiune, raportat la vanzari de 12,09 miliarde dolari in timpul trimestrului al doilea, potrivit Reuters Estimates.

Vanzarile Microsoft din al doilea trimestru fiscal american au fost de 12,54 miliarde dolari, in crestere cu 6%. Microsoft estimeaza ca va avea un castig intre 45 si 46 de centi/actiune, in trimestrul trei, raportat la un venit estimat intre 13,7 si 14 miliarde dolari. Analistii care au raspuns sondajului Reuters se asteapta la castiguri de 46 de centi/actiune, raportate la vanzari de 14 miliarde dolari.

Microsoft a majorat previziunile sale de profit pentru intregul an la 1,45-1,47 dolari/actiune, de la estimarea anterioara de 1,43-1,46 dolari/actiune si a ingustat marja pentru castigurile sale pe intregul an intre 50,2 si 50,7 miliarde dolari, de la culoarul anterior intre 50 si 50,9 miliarde dolari. Analistii economici se asteapta la un castig mediu anual de 1,45 dolari/actiune, la vanzari de 50,48 miliarde dolari, potrivit Reuters Estimates.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri