In 2019, Kaspersky a impiedicat atacurile efectuate de Shlayer, un malware dintr-o familie de troieni, care a incercat sa infecteze cel putin un dispozitiv din zece care folosesc Kaspersky Solutions for Mac, aceasta amenintare fiind cea mai raspandita pentru utilizatorii de macOS. Cu un sistem inteligent de distributie, malware-ul se raspandeste printr-o retea partenera, prin intermediul site-urilor de divertisment si chiar prin Wikipedia, demonstrand ca pana si utilizatorii care viziteaza doar site-uri legale au nevoie de protectie suplimentara online.

In ciuda faptului ca macOS este considerat in mod traditional un sistem mult mai sigur, exista inca atacatori cibernetici care isi incearca norocul, pacalind utilizatorii. Pe baza statisticilor Kaspersky, Shlayer - cea mai raspandita amenintare macOS in 2019 - este un bun exemplu in acest sens. Este specializata in instalarea de adware - programe care deranjeaza utilizatorii prin furnizarea de reclame ilicite, interceptand si colectand interogarile browser-ului utilizatorului si modificand rezultatele cautarilor pentru a distribui si mai multe mesaje publicitare.

Ponderea Shlayer dintre toate atacurile asupra dispozitivelor macOS inregistrate de produsele Kaspersky in perioada ianuarie - noiembrie 2019 s-a ridicat la aproximativ o treime (29,8%), aproape toate celelalte programe din top 10 amenintari pentru MacOS fiind adware-ul pe care Shlayer il instaleaza: AdWare.OSX.Bnodlero, AdWare.OSX.Geonei, AdWare.OSX.Pirrit si AdWare.OSX.Cimpli. Mai mult, inca de la prima detectare a malware-ului, algoritmul acestuia de infectare nu s-a schimbat foarte mult, chiar daca activitatea sa a scazut foarte putin, ceea ce il face o amenintare deosebit de relevanta fata de care utilizatorii au nevoie de protectie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri