Actiunile companiei Dell au crescut cu aprox. 5% la aflarea vestii conform careia fondatorul gigantului din industria IT, Michael Dell, s-a intors sa redreseze compania, relateaza BBCNews.
Michael Dell a anuntat ca va reveni in functia de CEO ca urmare a rezultatelor sub asteptari obtinute de firma sa in al patrulea trimestru al lui 2006 (15,2 miliarde de dolari) sub conducerea lui Kevin Rollins care a demisionat in data de 31 ianuarie 2007.

Timp de cativa ani, Dell si Rollins au fost vazuti drept un exemplu de management in ceea ce priveste modul de a conlucra, de a se completa reciproc. In perioada in care Rollins a fost presedinte, Michael Dell a fost CEO, iar apoi cand Rollins a fost promovat director de operatiuni in 2004, Dell a ramas presedinte.

In prezent, Michael Dell nu vrea sa angajeze un COO sau CEO, afirmand ca isi asuma acest rol in urmatorii ani. Despre prietenul si colegul sau Kevin Rollins, Dell spune ca apreciaza ce a facut pentru companie, insa este momentul ca aceasta sa merga mai departe.

Prin decizia de a se intoarce la conducerea Dell, fondatorul Michael Dell, 41 ani, preia probabil cea mai grea sarcina din industria IT. Trebuie sa pompeze sange nou sustin analistii, care ofera lamuriri in acest sens, subliniind faptul ca este nevoie de o infuzie de oameni noi, creativi, dinamici, care sa condimenteze compania.

De la jumatatea lui 2005 producatorul de calculatoare s-a confruntat cu probleme legate de servirea clientilor, de calitate si de eficienta modelului de vanzare directa. In ultima vreme, rivalii Hewlett-Packard si Apple si-au marit atat vanzarile, cat si cota de piata. De asemenea, compania este cercetata de catre Comisia de Securitate si Schimb a Statelor Unite in legatura cu niste nereguli contabile.

Insa performantele economice se deterioreaza de ceva vreme, iar Michael Dell se pare ca si-a pierdut rabdarea. Are insa noul CEO abilitatile necesare redresarii companiei? Au trecut cativa ani de cand nu a mai purtat singur responsabilitatea activitatii de zi cu zi. Inca de la inceputul anilor '90, Dell a fost dublat de un manager puternic, iar atunci compania inregistra vanzari anuale de 3 miliarde de dolari, in timp ce in prezent aceasta valoare se situeaza in jurul a 60 de miliarde de dolari. Dell sustine ca are un plan bine definit si considera ca se pot imbunatati atat lantul de aprovizionare, cat si productia. Cred ca veti vedea o companie mult mai eficienta, cu o strategie mult mai clara, afirma Dell.

Nici una din caile de ameliorare a performantelor nu va fi usoara. Incercarea de a atrage mai multi clienti, parte a pietei cu cea mai mare crestere, poate necesita tranzitia de la vanzarea directa catre retail, iar acest lucru poate fi foarte costisitor. Michael Dell sustine ca nu anticipeaza o astfel de solutie, intrucat modelul vanzarii directe reprezinta un punct tare al companiei care poate fi intensificat. De asemenea, nici solutia unei achizitii nu pare a fi o optiune, dat fiind faptul ca gigantul IT nu a realizat niciodata acest lucru. Noul CEO este de parere ca marea companie pe care o conduce ar trebui sa valorifice experienta acumulata, sa foloseasca mai eficient resursele de care dispune.

Insa nici varianta unei mentineri pe aceleasi pozitii nu poate fi acceptata. Conform unui studiu realizat de Goldman Sachs, Dell si Hewlett-Packard, pierd teren in fata rivalilor Lenovo si Apple in ceea ce priveste cheltuielile alocate PC-urilor. Dell a pierdut, de asemenea, primul loc in topul cotelor de piata la nivel global pentru PC-uri. Cota detinuta de HP a crescut pana la 18,1%, in timp ce Dell mai acopera doar 14,7% din piata mondiala, conform unor studii IDC.


Michael Dell a creat propria companie in 1984, cand inca era student, cu doar 1.000 de dolari. De fapt, asemenea lui Bill Gates care a renuntat la Harvard si Dell a considerat ca diploma nu reprezinta o conditie necesara pentru a reusi in afaceri. In cele din urma, Michael Dell a absolvit Universitatea din Texas. A renuntat la functia de conducere in 2004, ramanand doar presedintele companiei, pozitie pe care va continua sa o detina pe langa cea recent anuntata de CEO.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri