Serviciile de generatia a treia vor fi functionale si in Romania, incepind de azi. Mai precis, posesorii de telefon mobil vor putea sa isi urmareasca interlocutorul in timpul convorbirii, sa navigheze pe Internet la viteza mai mare decit pina acum sau sa urmareasca stirile si unele emisiuni TV pe telefon. Convorbirea video si videoconferinta sint cele mai asteptate servicii aduse de 3G, iar acestea vor fi disponibile pentru inceput doar in opt orase, urmind ca oferta si acoperirea sa fie extinse in perioada urmatoare, daca piata o va cere. Oferta comerciala care va disponibila de astazi apartine companiei Connex, iar competitia, Orange Romania, va lansa oferta 3G in 2006.

Companiile de telefonie mobila au venit cu servicii noi si tehnologii de generatia a treia, care au putut fi testate pina duminica la CERF, in complexul expozitional Romexpo. Cele mai cautate curiozitati ale tirgului au fost convorbirile 3G, care au putut fi testate in standurile principalelor companii de telefonie mobila. De azi, telefoanele cu camera video si serviciile 3G sint de vinzare in reteaua Connex, prima companie de telefonie mobila care a lansat aceste servicii. Serviciile 3G vor fi disponibile pentru inceput in opt orase din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova si Ploiesti), dar si pe DN 1, intre Bucuresti si Brasov, dar acoperirea ar putea creste in perioada urmatoare.

Connex intentioneaza sa extinda acoperirea retelei 3G, precum si portofoliul de servicii 3G, in functie de necesitatile pietei, spune Ken Campbell, Chief Marketing Officer, Connex. Utilizatorii serviciilor 3G vor beneficia de apel video, Internet mobil rapid, mesaje multimedia, convorbiri telefonice mai avantajoase, dar pot avea si televiziune in direct pe telefonul mobil, pot descarca clipuri muzicale, prezentari de filme, videoclipuri, tonuri de apel si continut de divertisment. Noutatea adusa de serviciile 3G este apelul vocal si Internet la viteza de 385 kb/secunda, fata de 240 kb/secunda, cit poate prinde navigarea in reteaua EDGE, disponibila abonatilor Orange.

Serviciile 3G, accesibile

Pentru un abonament lunar de 33 de dolari, oferta promotionala a noului pachet de servicii cuprinde videotelefonie - trei ore si 33 de minute, Internet rapid - 33 MB, servicii de voce - trei ore si 33 de minute, plus o ora bonus si 33 de mesaje multimedia (MMS). Portofoliul Connex de telefoane compatibile 3G cuprinde cinci telefoane intre 339 si 559 dolari, dar al caror pret la contractarea unui abonament 3G este intre 222 si 363 dolari. Tarifele pentru apelurile de videotelefonie sint de 20 de centi/minut, serviciul de vizionare a interlocutorului fiind activ si in afara tarii, in Germania, Austria, Elvetia, Italia si Portugalia. Tehnologia 3G a fost lansata in octombrie 2001 de compania japoneza DoCoMo si a cunoscut o dezvoltare accelerata mai ales in cursul anului trecut, cind a fost adoptata comercial de marii operatori internationali. In Romania, primele discutii despre posibilitatea lansarii 3G au aparut in 2002, dar s-au concretizat abia in noiembrie 2004, cind operatorii de telefonie mobila Connex si Orange Romania au cistigat licitatia lansata de MCTI. Romania este a doua tara din Europa centrala si de est care lanseaza comercial acest serviciu, dupa Cehia.

Stirile TV, pe telefon

Cei doi mari operatori de telefonie mobila din Romania se intrec in a aduce cit mai multa informatie in direct pe telefonul mobil. Clientii care se vor abona la serviciile 3G in reteaua Connex vor putea urmari in direct stirile Realitatea TV. Orange Romania a lansat prima data televiziunea pe telefonul mobil, abonatii putind urmari in direct stirile Pro TV international, dar si alte emisiuni ale Pro TV. De ieri, abonatii Orange pot urmari in direct pe telefonul mobil emisiunile de stiri si programe ale Antenei 1. Serviciile sint disponibile in pagina video din portalul Orange World si se adauga serviciilor video oferite de Orange pina in prezent - televiziune in direct, sport, stiri, horoscop, meteo, muzica, film.

Noi servicii de mobilitate

BlackBerry va fi lansat in urmatoarele luni in Romania atit de Orange Romania, cit si de Connex. Solutiile BlackBerry se adreseaza oamenilor de afaceri si permit receptionarea automata de mesaje e-mail fara a mai fi necesara conectarea la e-mailul de la birou. Orange Romania a anuntat ca va oferi BlackBerry Internet Services, care permite utilizatorilor individuali si companiilor mici sa acceseze pina la zece conturi de e-mail de la un singur dispozitiv.

Ghidul zonei - este un nou serviciu, prezentat in premiera la CERF Romania de Orange, care va fi lansat comercial in luna iunie. Serviciul permite accesarea, prin GPRS, a unei vaste retele de puncte de interes pe o raza de 15 kilometri, incluzind 80 de categorii, de la benzinarii pina la baruri si centre de cumparaturi. Aplicatia va fi initial disponibila pe doua modele de telefoane in 7 orase din tara, serviciul urmind a fi extins daca piata o va cere.

Monitorizare - un nou serviciu care va fi lansat de Orange Romania tot in luna iunie, disponibil in limbile romana si engleza, si care se va adresa in special firmelor. Serviciul va permite localizarea interlocutorului, in functie de celula in care se afla.

1xEVDO este o tehnologie dezvoltata (pentru solutia CDMA 2000) de ZTE Corporation, care asigura servicii de transmisii date (fara fir) la o viteza de 2,4 Mbps. ZTE este principala companie de telecomunicatii si servicii din China, cu o cifra de afaceri de peste 4 miliarde de dolari, care ar putea fi interesata de lansarea serviciilor 3G in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri