Piata de PC-uri din Romania a inregistrat o crestere "moderata" cu 16,9% ca numar de unitati vandute in al patrulea trimestru din anul 2006 fata de aceeasi perioada a anului 2005, se arata in concluziile unui studiu IDC

"Lipsa unor proiecte majore in ultimul trimestru din 2006 a determinat o crestere moderata a segmentelor desktop (computer de birou) si server, cu 8,1% si respectiv 4,3% fata de aceeasi perioada in 2005", a declarat pentru NewsIn Calin Mirea, cercetator la IDC Romania.

Vanzarea laptopurilor continua sa creasca puternic, spune Mirea. in ultimul trimestru din 2006, s-au inregistrat cu 59,2% mai multe unitati vandute fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Acest fapt indica o piata in curs de maturizare, cu mult potential", arata Mirea.

Cele mai multe unitati PC au fost vandute catre utilizatori casnici si mici birouri - 50,5%, catre intreprinderi mici si mijlocii (IMM) - 41,9%. Tot utilizatorii casnici si IMM-urile au avut cea mai mare pondere in valoarea totala a achizitiilor de PC-uri: 37,9% casnici si 50,9% IMM.

Valoric, piata a crescut cu 16,6% de la un an la altul (trimestrul al patrulea in 2006 fata de acelasi trimestru din 2005).

Cresterile au fost mai mari in trimestrele trecute deoarece multa lume a beneficiat de ajutor guvernamental pentru achizitionarea unui computer, spune Mirea. in al treilea si al patrulea trimestru al anului 2005, in cadrul celei de-a doua etape a programului Euro 200, s-a livrat o suma foarte mare de desktopuri si servere, dar acest lucru este o exceptie, considera Mirea, "daca eliminam plusul de unitati vandute am putea observa chiar o crestere relativa, vanzarile nu scad asa de mult".

Programul Euro 200 este parte a Sistemului Educational Informatizat si consta in acordarea de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a unor cupoane in valoare de 200 de euro, cupoane care sunt folosite de beneficiari pentru achizitionarea de calculatoare si pe care ministerul le deconteaza catre agentii economici.

In 2005 programul a avut 27.555 beneficiari - adica acelasi numar de computere vandute, selectati dintr-un numar de peste 51.000 de solicitanti, potrivit datelor publicate de MEdC. Dintre acestia, 440 au fost din invatamantul universitar si 27.115 din invatamantul preuniversitar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Zitec oferă acces gratuit pentru antreprenori la platforma Mirro
Setari Cookie-uri