SRI avertizează că a identificat o campanie malware de furt de credențiale bancare

Serviciul Român de Informații (SRI) avertizează a fost identificată o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor, în contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2.

„Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”. Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, se arată în comunicatul de presă emis de SRI.

Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute, explică SRI.

Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului.

SRI recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. „În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii”, transmite SRI.

Citeste si:
Marcel Ciolacu a fost exmatriculat de la doctorat de Academia SRI
Marcel Ciolacu a fost...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, SRI recomandă evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.

Sursa foto: sri.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri