Mult asteptatul mini-computer de 100 de dolari proiectul One Laptop Per Child (OLPC) cel mai simplu si mai destept calculator, creat special pentru tarile in curs de dezvoltare, a fost prezentat oficial saptamana trecuta, in cadrul Congresului Modial 3GSM din Barcelona, informeaza The Sunday Times.
Simplul fapt ca acest obiect exista este o marturie a ceea ce se poate realiza daca intr-adevar se vrea, daca minti luminate din intreaga lume se dedica unui scop comun. Desi a fost privit cu sceptism la inceput, creatorii sai au obtinut ceea ce multi credeau imposibil, si anume, un laptop complet functional la pretul unui parfum de calitate.

OLPC, un proiect non-profit derivat al Institutlui Tehnologic din Massachusetts, a reusit sa atinga acest triumf prin impletirea excelenta a doua elemente: designul ingenios si bunavointa fabricantilor.

Dispozitivul utilizeaza un software special, open source, care este disponibil in mod gratuit.

Pretul initial la care va fi comercializat este de 150 de dolari, urmarindu-se reducerea acestuia la 100 de dolari, si va fi aplicat achizitiilor en-gros realizate de guvernele tarilor in curs de dezvoltare, care vor distribui apoi in mod gratuit elevilor laptopurile XO.

Menirea acestui demers impresionant este de a imbunatati sistemele educationale precare ale economiilor sarace.

Insa cea mai interesanta trasatura a calculatorului low-cost nu este pretul incredibil de mic, ci faptul ca nu va depinde de sursele de conventionale de energie, detaliile legate de acest aspect urmanad a fi dezvaluite in curand.

Organizatia OLPC va incepe in cel mai scurt timp distributia a cateva sute de dispozitive catre Argentina, Brazilia, Libia, Nigeria, Rwanda, Uruguay si Thailanda. Ambitiosul plan al OLPC are ca obiectiv livrarea a cate 1 milion de laptopuri in fiecare dintre tarile de mai sus, pana la mijlocul acestui an.

Dimensiunea proiectului este una impresionanta, fondatorul si presedintele OLPC, Nicholas Negroponte, anticipand ca in umatorii doi ani, produsul creat prin intermediul organizatiei sale va detine o cota de piata de 50% din vanzarile mondiale de laptopuri.

Specificatiile laptopului XO:

Dimensiuni:193mm x 229mm x 64mm
Greutate: aproximativ 1,5 kg
Procesor: AMD 366Mhz
RAM: 128MB
Memorie: 512MB
Ecran: TFT cristale lichide 7,5 inch
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri