ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT, salută adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege prin care se introduce cartea de identitate electronică prevăzută cu un certificat pentru semnătură electronică avansată emis de MAI și posibilitatea de a adăuga la acesta și certificate calificate.

Odată ce va produce efecte, această lege va reprezenta un pas semnificativ spre digitalizarea serviciilor publice din România și îndeplinirea obiectivelor enunțate în Agenda Digitală pentru România, parte din Strategia Europa 2020.

Citește și Cartile electronice de identitate, considerate drumul spre Apocalipsa: "Este o lepadare de Hristos"

Totodată, Asociația consideră că pentru accelerarea procesului de digitalizare, în cadrul votului în plen care va urma în Camera Deputaților, este recomandată completarea proiectului de lege astfel încât certificatele calificate menționate la Art. 15 din PL-x 676/2017 să poată fi incluse pe cartea electronică de identitate încă de la emiterea acesteia, dacă cetățeanul optează pentru aceasta. În opinia ANIS, această prevedere va conduce la posibilitatea utilizării imediate a cărților electronice de identitate și în relațiile din mediul privat. În acest mod, cetățenii care doresc să utilizeze și certificate calificate vor fi scutiți de încă un drum la ghișeu, făcut doar pentru a-și adăuga un certificat calificat pe cartea electronică de identitate.

ANIS consideră că noile cărți electronice de identitate pot sta la baza implementării unui sistem național de identificare și autentificare electronică (tip Single Sign-on), care va permite autentificarea online a persoanelor. Considerăm că acest sistem este esențial pentru accelerarea procesului de transformare digitală. Pe modelul celorlalte țări europene (Germania, Belgia, Spania, Olanda), acest sistem trebuie să fie unul deschis ce va putea fi utilizat și în relație cu entitățile private.
ANIS își exprimă disponibilitatea de a sprijini Parlamentul României cu specialiști pentru formularea adecvată a măsurilor propuse.

Sursa foto: Studio M / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri