"In Romania nu sunt foarte multe corporatii suficient de mari ca sa-si permita achizitionarea unei solutii SAP sau Oracle. Majoritatea companiilor se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, motiv pentru care realizeaza ca cea mai buna solutie de tip ERP este una locala, particularizata pentru nevoile proprii", a declarat Jan Opritz, director Adcos, potrivit NewsIn.

"Diferentele solutiile locale si cele internationale nu trebuiesc reduse la preturi. Exista companii mici care si-au concentrat toate resursele in dezvoltarea de solutii complexe care necesita o perioada mai mare de implementare si costuri ridicate, asa cum exista companii internationale care reusesc sa furnizeze sisteme complete care sa se incadreze in bugete mici", a declarat Catalin Melnic, director de marketing in cadrul companiei Epicor Software.

Alegerea si implementarea unei solutii informatice pentru afaceri trebuie sa tina cont de o analiza a costurilor si a eficientei, analiza care va lua in calcul obiectivele strategice ale companiei precum si resursele umane si financiare de care aceasta dispune.Datorita preturilor scazute si cu un risc scazut de implementa gresit solutii din cauze precum legislatia schimbatoare sau probleme legate de salarizare ori personal, solutiile companiilor autohtone au avantajul ca raspund pietei romanesti cu mai multa eficienta, a declarat Cristian Radu, Director IT in cadrul UTI.

"Furnizorii de ERP locali pot face fata gigantilor software prezenti in Romania pentru ca sunt mult mai adaptabili, mai flexibili, iar solutiile lor sunt, fara exceptie mai ieftine", a declarat Dragos Pahontu, director general al grupului de IT Sysgenic. Pahontu considera ca un agent economic trebuie sa ia in considerare un furnizor roman de solutii ERP pentru "simplul si cinicul fapt ca activitatile contabile si mai ales cele de management nu opereaza inca la standarde europene, iar legislatia este instabila, fapt care necesita multe actualizari".

Oracle Romania a reusit sa patrunda pe piata romaneasca cu o strategie de implementare a ERP-urilor pentru IMM-urile locale. Numeroase si notorii companii medii precum Electroaparataj, ProfiRomFood, producatorul de vinuri Eurogrup, Anchor Mall, Somesul Tricotaje si multe altele si-au permis implementarea directa de solutii Oracle. Acestea nu sunt insa disponibile companiilor mai mici sau cu o forta financiara redusa la nivel local.

In "batalia" dintre gigantii software si mici furnizori romani de solutii informatice pentru intreprinderi nu exista nicio parte invinsa, considera Opritz. "Ne adresam unor segmente de piata diferite, marii jucatori se concentreaza intreprinderi mari sau din domenii specifice, in timp de furnizorii romani au in vizor IMM-urile".