Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va scoate la licitatie, in termen de doua luni, doua licente nationale pentru tehnologia de acces la banda larga fara fir WiMAX, a declarat presedintele institutiei, Catalin Marinesc
Acordarea licentelor, considera directorul IGCTI, trebuie sa se faca prin selectie competitiva si nu prin selectie comparativa precum in cazul 3G. "in acest sens, trebuie modificata legislatia, printr-o hotarare de guvern, care va fi adoptata la inceputul lunii aprilie", a continuat Marinescu, citat de NewsIn.

IGCTI va organiza licitatii si pentru patru licente regionale si pentru cateva zeci de licente locale bazate pe tehnologia WiMAX. "Companiile isi pot dimensiona mai corect planurile de dezvoltare a retelelor si se pot evita situatiile cand unii operatori au luat o licenta si nu au utilizat-o la intregul potential", a spus Marinescu. Selectia competitiva are ca principal element de diferentiere pretul, iar selectia comparativa ia in considerare o suma de alte criterii precum acoperirea teritoriala, investitii si numarul de clienti.

Valabilitatea licentelor va putea fi prelungita fara licitatie in momentul in care expira. Marinescu considera ca interesul pietei se va indrepta mai mult catre pietele regionale mai mult decat spre cele locale.

Tehnologia WiMAX este o posibila solutie pentru asigurarea accesului la Internet in banda larga si telefonie in zonele rurale cu acces redus la servicii de comunicatii, a mai spus declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

"In conditiile in care in momentul de fata exista aproximativ 1.200.000 de conexiuni broadband in Romania, iar penetrarea la nivelul populatiei este de 5,5%, WiMAX ar putea aduce o adevarata revolutie in oferta de broadband din tara noastra. Astfel, pentru anul 2007, estimam o rata de penetrare broadband de 10%, lucru care ne-ar apropia de media din tarile Uniunii Europene, care este la ora actuala de 14,1%", a spus Georgescu.

In multe tari WiMAX este in faza de testare sau chiar de utilizare a retelelor pentru acces de viteza mare pentru clienti casnici, telefonie pe internet, interconectarea companiilor, scolilor si birourilor guvernamentale ori ale administratiei. Totodata Marinescu a anuntat ca operatorul de telefonie mobila clasat pe numarul trei din Statele Unite a investi in urmatori doi ani pana in trei miliarde de dolari in constructia unei retele de date wireless (fara fir) de mare viteza bazata pe tehnologia WiMAX.

WiMAX este o tehnologie wireless (fara fir), care isi propune sa integreze serviciile de date si voce cu o viteza de pana la 10MB/s. Tehnologia permite o conexiune prin unde radio, mult mai stabila, care nu necesita investitii mari pentru acoperire.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri