Pentru toti utilizatorii de Internet care au ezitat pana acum sa navigheze de pe telefonul mobil pentru ca textul sau imaginile nu-si gaseau locul pe ecranul de dimensiuni mai reduse, o solutie a fost gasita, informeaza International Herald Tribune.
DotMobi, proiect sustinut de 12 companii si o asociatie, a dat nastere domeniului ".mobi", care identifica adrese web, la fel ca .com, .net, .edu si .org, singura diferenta fiind faptul ca este garantata adaptarea site-ului pentru ecranele de mici dimensiuni ale dispozitivelor mobile - au continut diminuat si mai putine elemente grafice, imagini decat in mod normal.

Pana acum au fost inregistrate peste 375.000 de domenii cu extensia .mobi, iar 25.000 dintre acestea deja functioneaza. Primul site lansat are in acest moment aproximativ sase luni vechime. Pretul la care se comercializeaza un domeniu de tip .mobi este de 10 dolari.

Desi nu se bucura de o prea mare notorietate in randul consumatorilor, organizatia DotMobi, cu sediul la Dublin, este sprijinita de un grup puternic de investitori, printre care Nokia, Ericsson, Vodafone, T-Mobile, Telefonica, Telecom Italia Mobile, Google, Microsoft si Asociatia GSM, aceasta din urma reprezentand interesele a 700 de operatori de telefonie mobila din lume.

"Domeniul .mobi a luat fiinta pentru a oferi utilizatorilor de Internet pe telefonul mobil o sursa de incredere" a declarat Neil Edwards, directorul executiv al DotMobi, in cadrul Conferintei 3GSM de la Barcelona.

Conform Asociatiei GSM numarul celor care detin dispozitive mobile ce pot fi utilizate pentru a naviga online este mai mare decat al celor care au PC-uri conectate la Internet.

Japonia este liderul absolut in materie, 75% dintre posesorii de telefoane mobile, adica aproximativ 69 de milioane de persoane, utilizandu-le pentru a se intra in mediul online.

Un studiu efectuat de cercetatorii din cadrul DotMobi a dezvaluit faptul ca 88% din totalul site-urilor membrilor Asociatiei GSM nu pot fi accesate de pe dispozitivele mobile.

Desi proiectul este sustinut de nume mari in domeniu, exista voci care considera ca DotMobi interfereaza cu asa numita "neutralitate a dispozitivelor". Tim Berners-Lee, unul din inventatorii World Wide Web, este de parere ca Internetul trebuie sa functioneze independent de hardware-ul, software-ul sau reteaua utilizate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri