Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste accesul la Internet. Specialistii considera ca anularea TVA-ului, macar temporar, ar relansa acest domeniu.

O initiativa va propune anularea TVA-ului pentru Internet la nivel european. Initiativa este considerata bine venita pentru Romania, in conditiile in care accesul la Internet constituie o problema. In prezent, 24% din populatie acceseaza Internetul cel putin o data pe saptamina. Un scor slab, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene rata medie este de 45%. In afara retelei slab dezvoltate, care face ca in mediul rural si in unele dintre orasele mici acest lucru sa fie dificil, un motiv il constutie si pretul destul de mare al serviciilor de acest fel. Providerii spun ca de vina este fiscalitatea excesiva si considera ca anularea temporara a TVA-ului pentru serviciile de Internet ar face acest serviciu mai accesibil. Ei considera ca aceasta facilitate ar ieftini si abonamentul si tarifele de conectare.

Fiscalitate excesiva


Providerii de Internet considera ca actuala situatie este rezultatul numeroaselor taxe pe care trebuie sa le plateasca. In afara impozitelor si taxelor curente, operatorii sint impovarati de diverse dari. Este taxa de monitorizare, de aproximativ 0,5% din venituri, precum si cea de participare la constituirea fondului pentru serviciul universal, care reprezinta tot un procent din cifra de afaceri, afirma Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor.

Acesta considera ca in cazul in care s-ar anula TVA-ul s-ar putea realiza investitii pentru modernizarea retelelor, iar pe de alta parte ar fi si in beneficiul consumatorilor rezidentiali, deoarece ar scadea tarifele. Astfel de facilitati s-au acordat in tari ca Ungaria sau Polonia, pentru stimularea domeniului. Ar fi bine daca s-ar adopta o astfel de masura macar pentru doi sau trei ani, mai spune Gheorghe Serban.

Initiativa europeana

La Budapesta se va desfasura o conferinta care va dezbate chiar aceasta problema. Problema anularii TVA la Internet nu e o problema interna, ci una care trebuie tratata la nivelul UE si ceea ce se face acum este o stringere de forte. Este nevoie de actiuni, nu numai de cuvinte frumoase. Initiativa nu vreau sa mi-o asum, vreau sa fie a unui numar foarte mare de persoane si organizatii, spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei deputatilor, principalul promotor al initiativei. Ramine de vazut daca initiativa va da rezultatele scontate si cu cit vor scadea tarifele in cazul adoptarii unei astfel de masuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cum sa te feresti de frauda la cumparaturile online de Sarbatori
Setari Cookie-uri