Tehnologiile precum RPA(Robotic Process Automation), Inteligența Articială sau IoT(Internet of Things) au fost deja implementate în diferite industrii oferind companiilor oportunități de creștere fie prin dezvoltarea unei forțe de muncă virtuale, fie prin crearea unor servicii inovatoare bazate pe tehnologiile emergente. Drept urmare, ca de fiecare dată când o serie de inovații încep să își facă simțită prezența, s-a reaprins și discuția cu privire la impactul pe care schimbările aduse de noile tehnologii îl au nivelul pieței muncii. Acest subiect a fost abordat și în cadrul conferinței Automation Realized 2020, a 5-a ediție a conferințelor EY despre automatizare inteligentă.

Într-unul dintre panelurile conferinței, Beatriz Sanz Saiz, Global data and analytics leader în cadrul EY Consulting, și Mary Hallward-Driemeier - Senior economic adviser Finance, Competitiveness & Innovation Global Practice în cadrul Băncii Mondiale, au discutat despre importanța parteneriatului public privat în implementarea tehnologiilor emergente și dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru a profita de oportunitățile aduse de acestea.

”Din punctul meu de vedere, parteneriatul public-privat este crucial pentru a crea valoare pe termen lung în special când vine vorba de un subiect precum automatizarea și implementarea unor tehnologii ca Inteligența Artificială”, precizează Beatriz Sanz Saiz în deschiderea discuției.

Saiz consideră că guvernele au rolul de a-și proteja cetățenii în aspecte precum protecția datelor și etica privind implementarea noilor tehnologii, dar și de a încuraja și susține investițiile afacerilor în această direcție.

Mary Hallward punctează faptul că transformarea tehnologică a adus, de-a lungul istoriei, la apariția unor oportunități fenomenale de creștere, iar principala problemă nu este dacă tehnologia va schimba sau nu ceva, deoarece sigur o va face, ci dacă societatea va evolua odată cu aceste schimbări pentru a profita de ele.

Schimbările de pe piața muncii și importanța recalificării

Hallward consideră că cetățenii au nevoie de un mediu care să le permită să își dezvolte aptitudinile necesare pentru adaptarea la contextul creat de noile tehnologii. De asemenea, reprezentanta Băncii Mondiale punctează și importanța deschiderii acestora către aptitudinile digitale, care de cele mai multe ori nu necesită cunoștințe avansate.

”Oamenii trebuie să facă diferența dintre creatorii de tehnologie și cei care o folosesc. Dacă ești dezvoltatorul unei aplicații care folosește Inteligența Artificială, ai nevoie de cunoștințe ridicate în acest domeniu, dar nu și dacă ești utilizatorul aplicației respective. Hai să ne gândim la ce poți face cu smartphone-ul tău, dacă îl dai unui copil acesta va fi capabil să îl folosească(...) Sunt multe aplicații care pot crește productivitatea oamenilor fără ca aceștia să aibă cunoștințe digitale ridicate”, explică Hallward.

Deschiderea către aptitudinile digitale este esențială mai ales pentru cei ale căror locuri de muncă vor fi automatizate ca urmare a implementării noilor tehnologii, însă sunt și zone în care automatizarea nu poate înlocui omul.

”Sunt anumite ocupații pe care automatizarea nu le poate schimba, vorbim despre cele în care este nevoie de aptitudini socio-emoționale, în care este nevoie de empatie. Sunt anumiți roboți cu care s-a încercat înlocuirea interacțiunii umane în această zone, însă cred că oamenii au nevoie de ea, ultimele luni demonstrând valoarea acesteia”, explică Hallward.

Marry Hallward-Driemeier precizează faptul că ideile expuse nu reprezintă poziția entității pe care o reprezintă, ci sunt propriile puncte de vedere.

Sursa foto: Elnur / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri