Zopa.com, Marea Britanie, si Prosper.com, SUA, sunt doua site-uri care faciliteaza contactul intre persoanele cu nevoi de finantare si persoanele dispuse sa le imprumute, ambele parti implicate beneficiind de dobanzi mai avantajoase decat cele practicate pe piata, informeaza International Herald Tribune.
"Scopul nostru este sa reunim persoane cu nevoi complementare, care nu s-au cunoscut niciodata", a declarat Chris Larsen, co-fondatorul si directorul executiv al site-ului Prosper, care a atras 140.000 de utilizatori de la lansarea sa anul trecut.

Analistii bancari sunt de parere ca aceste operatiuni sunt foarte eficiente datorita numarului redus de angajati si a inexistentei sediilor, ceea ce ar putea revolutiona sistemul bancar. Se ridica intrebarea daca nu cumva insusi modelul fundamental pe care se bazeaza institutiile financiare va suferi modificari radicale in viitorul apropiat.

Reprezentantii bancilor traditionale recunosc aceasta provocare, insa subliniaza faptul ca in decizia de cumparare a unui credit primeaza experienta si renumele companiei care il acorda, in defavoarea ratelor mici de dobanda.

"Aparitia proiectului Zopa ne dovedeste ca exista un mediu concurential sanatos in acest moment, pe piata instrumentelor financiare", a declarat Brian Capon, purtatorul de cuvant al Asociatiei Britanice a Bancherilor, lider in acest domeniu.

Cu toate acestea bancile sunt considerabil mai mari si au avantajul a zeci de ani de experienta, iar consumatorii au tendinta sa se orienteze catre varianta considerata a fi cea mai comoda.

Clientii celor doua site-uri provin numai din tarile in care acestea opereaza si sunt supusi unor reglementari.

Veniturile site-urilor provin din taxele platite de cele doua parti implicate in tranzactie. Spre exemplu, comisionul practicat de Zopa este de 0,5% din suma imprumutata, acelasi procent fiind aplicat si creditorilor sub forma unei taxe anuale.

Politicile de functionare ale celor doua site-uri sunt insa diferite din anumite puncte de vedere. In timp ce Prosper ofera creditorilor posibilitatea de a accesa informatiile personale ale persoanelor cu nevoi de finantare, inclusiv fotografii, Zopa este adeptul unui sistem mai riguros.

Insa ambele strategii par a da roade. In scurta perioada de cand activeaza, Zopa a inregistrat o rata de neindeplinire a obligatiilor de 0,05%, in cazul Prosper aceasta fiind nula.

Valoarea cumulata a creditelor acordate prin intermediul celor doua site-uri, peste 30 de milioane de dolari - Zopa si "mai multe milioane de lire sterline" - Prosper, nu se compara insa cu sumele fabuloase, de ordinul miliardelor de dolari, vehiculate lunar pe piata financiar-bancara din Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri