Digitalizarea și automatizarea îmbunătățesc modul în care lucrăm sau eram obișnuiți să lucrăm, pentru că înlocuiesc în mare parte operațiunile repetitive și ajută companiile să rămână competitive pe o piață aflată în continuă schimbare. Sunt transformări care ajută angajatorii și angajații să fie mai productivi, să reducă erorile - iar toate aceste beneficii se reflectă nu doar în indicatorii de performanță, ci și la nivel de reputație a brand-ului. Despre importanța digitalizării și accelerarea transformării digitale a anumitor organizații în această perioadă de pandemie am stat de vorbă cu Alexandru Radu, Business Development Manager al companiei Arggo Consulting.

Wall-Street: Considerați că pandemia de COVID-19 a adus schimbări semnificative în ceea ce privește transformarea digitală a mediului de afaceri din România?

Alexandru Radu: Da, chiar cred că pandemia a adus transformări în ceea ce privește digitalizarea mediului de afaceri. Din ce în ce mai multe companii au înțeles, de voie de nevoie, că trebuie să se adapteze la noul mod de lucru preponderent on-line sau că trebuie să elimine procesele care implică de prea multe ori plimbarea unor documente. Companiile au înțeles că trebuie să schimbe aceste fluxuri de lucru, că trebuie să fie mai dinamice, că trebuie să se adapteze din mers și că trebuie să renunțe, încet-încet, la niște cutume bine împământenite și să se digitalizeze.

Wall-Street: În ceea ce privește IMM-urile, cum vi se pare că arată piața din România în acest moment din punct de vedere al digitalizării?

Alexandru Radu: Din păcate IMM-urile sunt încă la început din acest punct de vedere. Drumul este destul de lung și sunt foarte multe lucruri de făcut, însă și perspectivele sunt bune. Cred că România are potențialul de a merge în direcția corectă din acest punct de vedere, trebuie doar ca mentalitatea să se schimbe și companiile să fie mai deschise către digitalizare. Din fericire, IMM-urile au acum premisele pentru a avea acces la aceleași soluții ca și companiile foarte mari. Dacă înainte bugetele consistente făceau diferența și erau prohibitive pentru IMM-uri, acum infrastructura cloud sau soluțiile livrate ca serviciu elimină aceste diferențe și permit acestora din urmă să aibă la dispoziție cam aceleași instrumente ca și companiile foarte mari.

Wall-Street: Care au fost cele mai cerute soluții din portofoliul Arggo Consulting de la începutul pandemiei și către ce industrii au mers acestea? De asemenea, care sunt tehnologiile care își pun cel mai mult amprenta asupra soluțiilor pe care le dezvoltați în prezent?

Alexandru Radu: Soluțiile cele mai cerute au fost cele care implică digitalizarea sau cele care ajută companiile să-și gestioneze întreaga activitate, iar industriile cele mai active au fost construcțiile, agricultura, sănătatea și serviciile. Tehnologiile care își pun cel mai mult amprenta asupra soluțiilor noastre sunt, pe de o parte platforma noastră proprie – Arggo BPM, cu ajutorul căreia putem să implementăm fluxuri de digitalizare și eficientizare a proceselor interne din cadrul companiilor, dar și soluțiile ERP Dynamics, din portofoliul partenerului nostru Microsoft, cu ajutorul cărora putem implementa soluții și fluxuri complete, end-to-end, pentru clienții noștri.

Wall-Street: Dacă pandemia a adus în atenția mediului de afaceri importanța digitalizării și a accelerat transformarea digitală în anumite organizații, credeți că o întoarcere la normal în următoarele 3-4 luni va reduce acest trend?

Alexandru Radu: Pe lângă faptul că pandemia ne-a blocat în casă, cred că în același timp ne-a făcut să ne schimbăm mentalitatea și să descoperim că putem interacționa și în alt mod decât cel în care eram obișnuiți să o facem. Cred că acum oamenii sunt mult mai pregătiți să lucreze online, de oriunde s-ar afla, și că au avut chiar surpriza ca multe dintre activitățile față în față să se desfășoare mai rapid sau mai eficient în noul mod, fără timpi pierduți în trafic sau în întâlniri care în anumite situații ar putea fi consumatoare de timp pentru unii dintre participanți. Această schimbare de percepție sunt sigur că va continua trend-ul transformării și după reîntoarcerea la ceea ce numeam până recent „normal”.

Wall-Street: În ceea ce privește platforma Arggo BPM, cum o pot accesa clienții și care este opțiunea preferată de aceștia? Aleg să își construiască singuri aplicația în cadrul platformei sau merg pe soluțiile puse deja la dispoziție de voi?

Alexandru Radu: Platforma Arggo BPM poate fi pusă la dispoziție în mai multe moduri, iar varianta optimă diferă în funcție de dimensiunea companiei, maturitatea business-ului sau de dimensiunea echipei interne de IT. IMM-urile vor alege preponderent soluții la cheie sau soluții construite de echipa Arggo Consulting la cerere, în timp ce companiile mai mari sau cele care au o echipă internă de IT sau de consultanță de business vor alege să fie mai independente și își vor construi singure aplicații folosind platforma Arggo BPM.

Wall-Street: La câți clienți vă propuneți să ajungeți la finalul anului următor și care sunt direcțiile în care vă concentrați investițiile?

Alexandru Radu: Anul următor poate fi din nou unul special pentru noi deoarece soluțiile noastre vor fi disponibile către o gamă mult mai mare de companii și pe mai multe canale ca până acum. Pe de o parte soluțiile la cheie pe care le construim cu ajutorul platformei Arggo BPM vor diversifica foarte mult tipurile de companii către care ne adresăm, acestea având în plus la dispoziție în următoarea perioadă și programele pentru fondurile Europene de digitalizare. Pe de altă parte, prin intermediul canalului de parteneri pe care l-am inițiat vom avea ocazia să ajungem la mult mai mulți clienți, în toată lumea.
Din perspectiva portofoliului de soluții Microsoft, anul viitor va fi anul în care soluția ERP Dynamics 365 Business Central va fi în sfârșit disponibilă ca serviciu (SaaS) și în România, și astfel va deveni mult mai atractivă și pentru IMM-uri. Este vorba despre o soluție ERP internațională cu foarte multe implementări în toată lumea, care acum va putea fi oferită la un preț mult mai adaptat pieței din România, potrivită pentru companiile care caută o soluție extrem de solidă dar foarte ușor de implementat. Toate aceste direcții vor duce la o creștere semnificativă a numărului de clienți ai Arggo Consulting, creștere pentru care ne-am pregătit deja prin deschiderea sediilor regionale de la Brașov și Timișoara și prin dezvoltarea continuă a echipelor și competențelor acestora.

Wall-Street: Nevoile de digitalizare diferă semnificativ de la industrie la industrie în ceea ce priveste complexitatea proceselor? Care este industria care a turat motoarele digitalizării în aceste 11 luni?

Alexandru Radu: Fiecare industrie are un anumit nivel de maturitate atât ca procese de business, cât și ca grad de digitalizare a acestora. Fără a le compara, ne uităm la fiecare industrie în parte, încercăm să le înțelegem foarte bine și să folosim experiența consultanților Arggo Consulting pentru a putea propune soluțiile relevante pentru respectiva industrie. În această perioadă au fost anumite industrii care au reușit să depășească mult mai ușor provocările pandemiei, cum ar fi industria construcțiilor, agriculturii sau sănătății, care și-au putut dezvolta business-ul și în același timp și soluțiile le-au ajutat să se digitalizeze și mai mult.

Wall-Street: Care sunt costurie pe care au trebuit să plătească, în medie, companiile care au venit către voi pentru a demara procesul de transformare digitală?

Alexandru Radu: Procesul de transformare digitală este foarte diferit atât de la o industrie la alta, cât și de la un client la altul. Digitalizarea poate însemna ceva complet diferit pentru fiecare client în parte în funcție de maturitatea business-ului și a proceselor, motiv pentru care nu există un tipar general valabil pentru definirea costurilor unui astfel de proces. Au existat proiecte începând de la câteva mii de euro, până la proiecte ce depășesc o sută de mii de euro. Putem calcula diverse scenarii, însă cred că mai important este să ne uităm la beneficii, la ceea ce obțin de fapt clienții din procesul de digitalizare și cred că este un pas esențial în ziua de astăzi pentru a-i pregăti pentru schimbările care nu vor înceta să apară.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri