Dintre tarile mari, Romania, cu 5,6%, si Rusia, cu 4,5%, se afla in fruntea clasamentului statelor cu grad ridicat de risc in privinta sigurantei domeniilor de internet (.ro si .ru). In acelasi context, Irlanda si Finlanda, se situeaza pe ultimul loc in topul pe tari, inregistrand un factor de risc de numai 0,1%.

Dintre domeniile generice, cele cu extensia .info, 7,5% grad de risc si .com, 6% grad de risc, prezinta cea mai mare probabilitate de infectare. Per total, cele mai sigure site-uri desemnate de McAfee au fost cele cu extensia .gov.

"In materie de securitate, se pare ca nu exista nici o diferenta intre mediul web si lumea reala. Exista cartiere si domenii sigure si exista locuri pe care nimeni nu ar trebui sa le viziteze", a declarat managerul de produs al McAfee, Mark Maxwell.

Cercetarea efectuata de McAfee se bazeaza pe datele furnizate de compania SiteAdvisor, pe care a achizitionat-o in aprilie anul trecut. Aceasta din urma utilizeaza un instrument de atribuire a unui scor de securitate fiecarui site, in functie de numarul de spam-uri trimise, de volumul reclamelor de tip pop-up, dar si al aplicatiilor malitioase.

Studiul de piata foloseste drept criteriu pentru clasificarea site-urilor domeniul caruia apartin acestea, identificat de ultimele litere din adresa. McAfee SiteAdvisor a monitorizat 8,1 milioane de site-uri cu trafic intens din 265 de domenii diferite. Testele au acoperit 95% din totalul paginilor web existente.

Rezultatul este un ghid de navigare unic, un instrument de o valoare incontestabila pentru utilizatorii de Internet.

"Pentru administratorii domeniilor de varf acest studiu ar trebui sa fie un semnal de alarma. in mod evident unele tari iau in serios avertismentul si pot servi ca model pentru celelalte state", a adaugat Mark Maxwell.

Topul celor mai periculoase domenii:

1: Tokelau (.tk)
2: Information (.info)
3: Samoa (.ws)
4: Romania (.ro)
5: Commercial (.com)
6: Business (.biz)
7: Russia (.ru)
8: Network (.net)
9: Families and Individuals (.name)
10: Slovakia (.sk)