E mai mult decât evident că pandemia a schimbat tot ceea ce noi știam a fi normal și obișnuit în viețile noastre. De la limitarea circulației și până la portul obligatoriu al măștii de protecție, care pentru unii dintre noi pare a fi cea mai grea pedeapsă, coronavirusul a reușit să devină teama primordială a tuturor națiunilor. Cu toate acestea, virusul a adus și câteva lucruri bune, cum ar fi digitalizarea sau mai bine spus, grăbirea acesteia. wall-street.ro a stat de vorbă cu un român, care, prin prisma digitalizării, a gândit un plan prin care normalitatea pe care noi o știam să ne poată fi redată mai repede.

UPDATE 5 martie 2021: Aplicația va fi oferită GRATUIT statelor defavorizate, care nu au sisteme sanitare bine organizate, capabile să înfrunte epidemii sau pandemii.

Dragoș Stănescu, școlit la Academia de Studii Economice din București și CEO la 0-Day Capital, alături de Mugur Stancu, antreprenor român, care a studiat medicina, și Sevda Memet, medic oncolog și masterand în politici publice în sectorul medical la Stanford University, au pus în aplicare un plan pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus. Cei trei au ajuns la concluzia că dacă din punct de vedere medical, tot ceea ce s-a putut face este deja în derulare (cu mici excepții pe alocuri), din punct de vedere tehnic și digital, încă mai este de lucrat.

Au tot fost vehiculate zvonuri cu privire la diferite aplicații care ar putea avertiza un utilizator cu privire la apropierea de un posibil infectat cu COVID-19, însă nu multe state au dat curs acestei inițiative. Teorii conspiraționiste conform cărora datele personale ale unui om ar circula liber prin lume au împotmolit autoritățile în încercarea de a găsi o soluție digitală, iar acolo unde au făcut-o (Franța, Germania sau Marea Britanie), aplicațiile implementate nu fac altceva decât să monitorizeze contacții persoanelor deja infectate cu SARS-COV 2.

Ei bine, Stănescu și Stancu au mers dincolo de coronavirus și au dat contur unei aplicații, care ar putea ajuta omul chiar și în cazul unei afecțiuni cronice.

Ce presupune aplicația

Aplicația a pornit de la ideea unei monitorizări avansate a pacienților, cu atât mai mult în context pandemic.

AdMoER sau Advanced Monitoring Emergency Response are la bază un algoritm medical, gândit de Mugur Stancu, alături de un grup de specialiști în domeniul medical din Statele Unite. Algoritmul identifică riscul de infectare în rândul populației pe mai multe niveluri de risc, plecând de la risc inexistent, trecând prin risc care implică auto-monitorizare, risc ce recomandă testare, ajungând la risc care ”impune” internarea.

Aplicația se adresează pe rând utilizatorilor individuali, companiilor private și guvernelor, autorităților din sistemul medical, chiar și spitalelor. Aceasta va fi lansată la finalul lunii ianuarie 2021.

”AdMoER nu folosește date personale, pentru că tot există teama folosirii datelor private în scopuri ilicite. Funcționează simplu în baza unui cod și a unei parole, cu asigurarea anonimității utilizatorului, ulterior înregistrând informații din telefon, spre exemplu. Vor fi introduse, în schimb, date precum înălțime, greutate, vârstă, informații despre posibile boli, cum ar fi cele de inimă, dacă există sau despre cât de des persoana în cauză face sport”, a explicat Dragoș Stănescu, CEO la 0-Day Capital, pentru wall-street.ro.

Ceea ce are în plus față de alte aplicații de depistare a unei zone roșii, spre exemplu, este faptul că aceasta se bazează pe câteva coduri de culoare, iar utilizatorul este atenționat în funcție de nivelul de alertă înregistrat.

Cu alte cuvinte, spre exemplu, aplicația înregistrează dacă utilizatorul tușește, iar tusea respectivă este comparată cu o bază de date. La fel se poate întâmpla cu vocea sau cu ritmul respirației, chiar și cu tensiunea arterială și pulsul. Aplicația preia semnalele, le trece prin baza sa de date, iar ulterior le încadrează la codul de culoare aferent.

Pentru a ne întoarce la viețile noastre obișnuite, avem nevoie de tehnologie și inovație. AdMoER este una dintre opțiunile revenirii la normal și mă bucur să văd că Savannah (n.r. oraș american, situat în sud-sud-estul Statelor Unite ale Americii, în Statul Georgia) o va implementa în curând.

- Buddy Carter, Congressman de Georgia și membru în Comisia de Sănătate a Congresului SUA -

Care sunt codurile de culoare și ce semnifică fiecare

Mesajul pe care semnalele înregistrate îl transmit algoritmului medical al aplicației se poate încadra în următoarele coduri de culoare:

  • verde,
  • albastru,
  • galben,
  • portocaliu,
  • roșu.

Verdele este echivalentul unei zone sigure, fără riscuri. Este urmat de albastru, unde pot apărea ușoare modificări. Odată intrat în galben, lucrurile încep să fie transmise cu semnul exclamării, aplicația recomandând efectuarea unui test.

În portocaliu se complică situația, iar aplicația ”insistă” asupra consultației la medicul curant sau asupra prezentării la un spital din apropiere.

Roșul reprezintă deja apelul către 112.

Aplicația nu pune un diagnostic. Nu aș vrea să existe confuzii. Aceasta doar face diferența între niște niveluri de risc”, a explicat Stănescu.

Fondatorul insistă că aplicația este un instrument foarte bun și în cazul monitărizării pacienților cu afecțiuni cronice. În plus, aceasta poate înregistra inclusiv vaccinurile efectuate, ținând cont de perioada în care ne aflăm.

Cum ar putea ajuta aplicația autoritățile din sistemul medical

Sistemele medicale din întreaga lume au fost puse la încercare de către coronavirus. Din nefericire, chiar și cele mai întărite sectoare sanitare au dovedit slăbiciune în fața valurilor pandemiei. Iar unii dintre cei mai afectați de această situație au fost pacienții cronici, care de teamă și din cauza lipsei locurilor din spitale, nu au mai beneficiat la timp de tratament.

”Medicul poate avea acces la aplicație atât pe telefon, cât și pe un desktop, astfel încât să fie întotdeauna la curent cu starea pacienților săi, bineînțeles, cu acordul acestora. Așa cum utilizatorul individual este avertizat de posibile riscuri, și medicul este înștiințat de anumite situații cu care s-ar putea confrunta”, mai explică Stănescu.

Tot el este cel care menționează că ne putem imagina aplicația drept un Google Maps avansat, aceasta comportându-se și ca o hartă activă a zonei în care este utilizată.

Și alte autorități americane văd în aplicație un real ajutor. Paula Kreissler, director executiv și director de proiect la CDC Racial and Ethnic Approaches to Community Health Grant (YMCA of Coastal Georgia), consideră că soluția propusă de cei doi români îi poate proteja, în primul rând, pe cei mai vulnerabili dintre noi.

”Este scopul nostru ca domeniul sănătății să fie îmbunătățit. Mă bucur că putem lucra cu o astfel de aplicație, care îi protejează pe cei mai vulnerabili dintre noi și, în fond, ne poate readuce la normalitatea mult dorită”, a declarat Kreissler.

Va apărea și în România aplicația?

Aplicația a pornit din dorința a doi români ca viața să revină la normal. Aceasta va fi lansată în SUA din motive legate de dimensiunea și relevanța pieței, precum și a unei caracteristici importante, anume existența unui puternic spirit de întrajutorare comunitară în micile orașe, dar și în aglomerările urbane din America. Fondatorii aplicației intenționează dezvoltarea pe alte piețe decât cea din SUA și nu exclud o dezvoltare în România.

”Cred că suntem primii care vin cu un astfel de concept. Alții au creat sisteme hard integrate în telefoanele mobile sau în aparatura miniaturizată pentru identificarea unor semne specifice COVID-19 sau ale altor boli. Siemens, de exemplu, a creat posibilitatea efectuării unor teste rapide prin intermediul ecranelor telefoanelor. Toți aceștia nu sunt concurenți pentru AdMoER, datele citite de ei putând fi integrate ușor în algoritmul nostru medical de prevenție. Aceștia ar putea deveni parteneri comerciali pentru AdMoER”, a adăugat Stănescu.

Acesta mai spune că aplicația va apărea și în România, în momentul în care va fi identificat un partener instituțional puternic în zona de sănătate privată.

”De ce am ales Statele Unite și nu România sau alt stat european? Pentru că vorbim despre o piață mult mai vizibilă. În plus, majoritatea partenerilor noștri se află în Statele Unite. Iar când vom ajunge în România, mai mult ca sigur ne vom adresa, în primul rând, marilor operatori privați din sănătate. Aceștia dispun de rețele și au deja o experiență în comunicarea facilă cu autoritățile române”, a explicat Stănescu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri