Grupul american Apple Inc a controlat aproape un sfert din piaţa mondială de smartphone în perioada octombrie-decembrie a anului trecut, ceea ce l-a propulsat pe prima poziţie în topul cel mai mari producători de profil, în timp ce rivalul chinez Huawei a fost afectat de sancţiunile americane, arată datele publicate de IDC.

În trimestrul patru al anului trecut, Apple a livrat 90,1 milioane de telefoane, un număr record pentru orice trimestru, ceea ce i-a conferit o cotă de piaţă de 23,4%, faţă de 19,9% în perioada similară a lui 2019. Analiştii precizează că un număr extins de modele şi un nou look pentru generaţia iPhone 12, primele dispozitive 5G ale Apple, i-au determinat pe consumatori să îşi înlocuiască telefoanele, în special în China, scrie Agerpres.

"Pe piaţa din China, Apple a profitat de o oportunitate excelentă de a cuceri o parte din cota de piaţă a rivalului Huawei pe segmentul high end, unde producătorul chinez nu a avut o ofertă suficientă", susţine Nicole Peng, analist la Canalys.

Aceste date vin după ce grupul Apple a informat că în trimestrul patru al anului trecut a realizat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de dolari în condiţiile în care vânzările grupului american în China, Hong Kong şi Taiwan au crescut cu 57%. Cifra de afaceri a producătorului telefoanelor iPhone a urcat până la 111,4 miliarde de dolari, iar profitul net a crescut cu 29% până la 28,7 miliarde de dolari.

Vânzările de telefoane iPhone au adus grupului american venituri de 65,6 miliarde de dolari. "Am avut două din cele mai bine vândute smartphone-uri din zonele urbane din China", a declarat directorul general de la Apple, Tim Cook.

La acesta s-au adăugat 8,4 miliarde de dolari din vânzările de tablete iPad şi 13 miliarde de dolari din vânzarea accesoriilor precum Apple Watch sau AirPods. Veniturile din servicii (App Store, abonamente, etc.) s-au cifrat la 15,8 miliarde de dolari.

Graţie livrărilor puternice de telefoane iPhone, Apple a trecut în faţa grupului sud-coreean Samsung Electronics, a cărui cotă de piaţă a fost de 19,1% în trimestrul patru, chiar dacă livrările sale de smartphone-uri au crescut cu 6,2% până la 73,9 milioane de unităţi. Aşa cum era de aşteptat, livrările grupului chinez Huawei Technologies Co Ltd au înregistrat o scădere record de 42,4% până la 32,3 milioane de unităţi.

Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi odată al doilea producător de smartphone-uri, este afectat de sancţiunile adoptate de fosta administraţie de la Casa Albă, care împiedică companiile străine să furnizeze Huawei componente cheie precum semiconductori.

Potrivit analiştilor de la IDC, în prezent Huawei ocupă locul cinci în topul marilor producători de smartphone-uri, faţă de locul al doilea în urmă cu două trimestre. Separat însă firmele de cercetare de piaţă Counterpoint şi Canalys, care şi ele au publicat joi date privind vânzările de smartphone-uri, susţin că Huawei a coborât până la locul al şaselea în topul marilor producători.

Sursa foto: NYC Russ / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri