Cisco Systems Inc, cel mai mare producator mondial de retele tehnologice folosite la transmiterea de date pe Internet, a anuntat ca a ajuns la un acord de preluare cu compania WebEx Communications, specializata in producerea de software folosit la conferintele online. Cisco va plati 57 de dolari pe o actiune WebEx, cu 23% peste valoarea de inchidere de miercuri, valoarea totala a tranzactiei fiind de 3,2 miliarde de dolari (2,42 miliarde euro).

WebEx este liderul pietei de servicii de conferinte online, cu o cota de piata de 65% si peste 2,2 milioane de clienti. WebEx are ca tinta companiile mici si medii care nu isi permit sa investeasca in organizarea de conferinte clasice sau in echipamente tehnologice avansate.

Analistii considera ca gigantul american incearca sa isi consolideze pozitia pe o piata in crestere si sa isi creeze in acelasi timp nise de piata. Principalele produse ale Cisco ar urma sa fie astfel completate de alte servicii oferite companiilor, serviciile de web confrence fiind o piata in ascensiune. WebEx a inregistrat anul trecut 48,6 milioane de dolari profit, in scadere cu 9% comparativ cu 2005, in timp ce vanzarile companiei au crescut cu 23 de procente la 380 de milioane de dolari.

Preluarea WebEx reprezinta cea mai scumpa achizitie a Cisco dupa ce a platit in 2005 aproximativ sapte miliarde de dolari pentru Scientific-Atlanta. Gigantul american a realizat in ultimul an achizitii (incluzand si preluarea WebEx) in valoare de peste 4,4 miliarde de dolari. Cisco a mai achizitionat la inceputul acestui an compania IronPort Systems Inc., specializata in solutii de securitate pentru serviciile de e-mail si mesagerie instant.

Cea mai mare pondere a veniturilor Cisco vine din afacerea sa de baza, cea a retelelor de transmitere de date. Compania americana incearca insa sa isi creasca si ponderea veniturilor obtinute din servicii, produsele WevEx venind in completarea produselor proprii de videoconferinte. In acelasi timp, WebEx va aduce si o noua categorie de clienti pentru Cisco, sistemele de videoconferinte ale Cisco fiind inaccesibile companiilor mici si medii.

Cisco a postat pentru al doilea sau trimestru fiscal un profit 1,92 miliarde de dolari, in crestere cu 40% comparativ cu perioada similara din anul fiscal 2005-2006. Oficialii companiei estimeaza ca veniturile vor creste in urmatorii ani cu o rata anuala de 20-25%, profiturile raportate de noile achizitii ale Cisco urmand sa aiba un efect pozitiv in bilanturile companiei.

WebEx va deveni o divizie de sine statatoare in cadrul unitatii de business a Cisco, CEO-ul WebEx Subrah Iyar urmand sa raporteze directorului Cisco, Charlie Giancarlo. WebEx a fost fondata in 1996 si are 2.200 de angajati. Tranzactia a primit acordul ambelor consilii de administratie, urmand sa fie finalizata in urmatoarele luni.

Intalnirile de afaceri, la doar un click distanta
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri