Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat in fata Parlamentului European ca gigantul american Microsoft, producatorul sistemului de operare Windows, continua sa isi majoreze cota de piata prin comportament abuziv, relateaza presa internationala.

Comisia Europeana a decis in urma cu trei ani ca Microsoft s-a folost in mod abuziv de dominatia pe care o exercita asupra pietei serverelor prin intermediul Windows. Executivul european a supus grupul american la plata unei amenzi record, cerandu-i sa isi modifice politica de afaceri.

"Microsoft isi majoreaza incontinuu cota de piata in cadrul sectorului serverelor si acest lucru ma ingrijoreaza", a declarat Kroes.

Comisia Europeana a declarat ca Microsoft detinea in 1999, cand a declansat ancheta, aproximativ 35%-40% din piata serverelor. Intre 2001 si 2003 aceasta cota s-a majorat pana la 60% pentru ca in prezent Microsoft sa controleze aproximativ 70%-75% din aceasta piata.

Serverele se conecteaza la calculatoarele pe care este instalat sistemul de operare Windows si Comisia a descoperit ca produsele Microsoft functioneaza mult mai bine decat alte produse fabricate de concurenti.

Aceasta diferenta se datoreaza refuzului Microsoft de a imparti anumite informatii grupurilor concurente, este de parere Comisia. Microsoft crede ca aceste informatii contin detalii protejate de dreptul de autor, insa s-a declarat dispus sa faca si acest pas. Cu toate acestea CE a avertizat Microsoft de eventualitatea unor noi amenzi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Setari Cookie-uri