La mai bine de un an de la debutul pandemiei, viața continuă să se desfășoare într-un format modelat de restricțiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus, dar și un format în care tehnologiei îi sunt recunoscute meritele poate mai mult ca niciodată. Într-un interviu acordat wall-street.ro, Răzvan Rughiniș, Prodecan la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București și cofondator Innovation Labs, a vorbit despre pașii pe care societate românească i-a făcut înspre a se deschide mai mult către tehnologie, dar și cum arată un hackathon în pandemie.

Dacă ne luăm privirea pentru câteva momente de la impactul negativ al pandemiei pe care toți dintre noi l-am resimțit și continuăm să o facem și ne-o îndreptăm către ecosistemul de inovare din România, Rughiniș consideră că vom vedea faptul că în ultimul an au fost mai muți oameni implicați în proiectele de tehnologie, dar și finanțări mai mari.

Restricțiile, menite să oprească transmiterea virusului, au arătat importanța transformării digitale, atât la nivelul organizațiilor private cât și la nivelul administrației publice, administrație ce a dat semne concrete că își propune să facă pași în această direcție și să se rupă parcă de metehnele trecutului, în care digitalizarea era doar un subiect ”cool”, despre care se vorbea în mare parte numai în campania electorală.

”Ceea ce am văzut în ultimul an a fost un nivel de adopție al tehnologiei pe care nimeni nu îl credea posibil. Dintr-o dată, țara lui nu se poate s-a transformat în țara care a îmbrățișat tehnologia mai bine și mai rapid”, precizează Rughiniș

Cum schimbă pandemia un hackathon

sursa foto: Innovation Labs/ Facebook

Emoțiile înaintea primelor Hackathoane Innovation Labs din acest, ce au avut loc pe 6 și 7 martie la Cluj Napoca, Iași și Timișoara, au fost mari. Tinerii participanți au fost nevoiți să investească emoțional la distanță, alături de colegi, în produse ce au fost validate de cineva aflat de asmenea în spatele unui laptop, poate în celălalt capăt al țării.

Citește și O nouă companie din zona de accesorii audio-video, gaming și smart home intră în România

Răzvan Rughiniș, alături de ceilalți organizatori, se așteptau ca în perioada pandemică să le fie mult mai dificil să atragă atât echipe participante, cât și mentori, însă au avut parte de o surpriză, noul mod de organizare oferindu-le tinerilor, din orașe în care ei nu ajungeau în mod tradițional cu hackathoanele, posibilitatea de a participa.

”Răspunsul comunității a fost incredibil, este în primul rând o dovadă a creșterii ecosistemului de inovare și de antreprenoriat din România. Sunt foarte multe inițiative ce conduc la această efervescență. Mi se pare că astăzi ideea de antreprenoriat nu mai este la fel de intimidantă cum era înainte”, a declarat Răzvan Rughiniș, care punctează faptul că pandemia a venit și cu o parte bună, respectiv deschiderea competiției și către orașele pe care nu le-au putut adresa direct, precum Reșița, Brașov sau Constanța.

Oportunitatea de a avea participanți și din orașele în care nu organizau în mod tradițional hackathoanele, coroborată cu deschiderea societății mai mult către adopția de tehnologie, sunt elementele care oferă o șansă mai mare proiectelor lansate în această competiție de a deveni adevărate business-uri.

Imagine din cadrul ediției din 2018 a Innovation Labs. Sursa: Facebook/Innovation Labs

Prima ediție în care statul vine în fața tinerilor cu probleme sale

O dovadă privind intenția statului de a face pași în ceea ce privește digitalizare poate fi considerată și implicarea în programul Innovation Labs de anul acesta a Ministerului Sănătății și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

”România are un capital de talent tehnic validat internațional, inginerii români lucrează din America până în Asia în cele mai competitive companii de tehnologie. Ne-am dori ca acest capital uman extraordinar să fie orientat și spre îmbunătățirea societății românești, de aici și acest parteneriat cu Ministerul Sănătății”, explică Rughiniș.

Parteneriatul este orientat spre identificarea problemelor și aducerea acestora în fața tinerilor participanți care vor să schimbe societatea cu ajutorul soluțiilor și produselor pe care le dezvoltă.

”Este prima ediție în care avem implicarea directă a unui minister care vine cu problemele sale în fața ecosistemului. Nu aș vrea să fiu naiv, este o relație trebuie să se contruiască în timp, este important că un minister vine cu problemele reale în fața tinerilor, dar să nu ne așteptăm că acest prim pas va fi suficient pentru a putea câștiga atenția lor. Trebuie să înțelegem că și aceștia se vor uita la oportunitățile din sectorul public în termen de impact, dar avor avea în același timp de decis dacă nu vor urmări niște priorități mai orientate spre o piață în care dinamica este mai predictibilă”, precizează Rughiniș care spune că există o oarecare rezervă față de o instabilitate politică și consideră că această încredere se construiește în timp, iar prezența de anul acesta a autorităților creează bazele unei astfel de colaborări.

Cum scapi de teama de eșec dacă vrei să iei drumul antreprenoriatului

Răzvan Rughiniș în cadrul unui hackathon Innovation Labs, organizat înainte de startul pandemiei. Sursa foto: Innovation Labs/Facebook

Reprezentantul Innovation Labs consideră că teama de eșec este o componentă a mentalității europene, bătrânul continent fiind mult mai conservator decât America..

”Dacă ne ducem într-un context antreprenorial american o să vedem un nivel de ambiție mult mai ridicat decât îl găsim oriunde în Europa. Noi suntem adesea preocupați de toate lucrurile care se pot întâmpla în momentul în care vomrajunge cu un produs în piață. Proverbul american spune că dacă nu îți este rușine de prima versiune a produsului tău, ai lansat prea târziu”, este de părere Rughiniș.

Citește și Cristina Bâtlan, despre Imperiul Leilor: Antreprenorii cu experință au obligația de a ajuta noii antreprenori

De partea cealaltă, asumarea unui grad de disconfort doar pentru a pune propriul ego sub interesul produsului nu este ceva comun, consideră Rughiniș.

”Este mai degrabă un orgoliu pe care noi ca europeni îl avem, ce deseori este mai important decât interesul produsului. Eu aș propune mai degrabă un tip de dedicare a dezvoltării proiectului la care lucrează pentru că dacă interesul ce primează nu este interesul propriei tale imagini de fondator ci al produsului echipei tale, în acel moment eșecul nu mai este o problemă, ci o modalitate de a valida rapid un tip de produs pe care nu merită să îl dezvolți”, adaugă Rughiniș.

Reprezentantul Innovation Labs consideră că tinerii care își doresc să prindă gustul antreprenoriatului nu trebuie să stea prea mult pe gânduri și să facă pasul către ecosistem participând la cât mai multe evenimente.

“Nu este despre ce ai tu de spus, cât despre a te imersa într-o lume de oameni mult mai optimiști decât restul societății. Antreprenorii prin natura lor sunt oameni care reușesc în orice context să vadă o licărire de lumină, o oportunitate de a crea valoare. De asemenea, sunt oameni mult mai asumați. De multe ori suntem încurajați în societatea noastră doar de oameni care știu să dea vina pe cineva și atunci te și întrebi: De ce te-ai mai trezit dimineață dacă totul este despre un joc al vinovăție?”, adaugă Rughiniș.

O parte dintre poveștile de succes care au prins aripi în cadrul competițiilor Innovation Labs organizate de-a lungul anilor sunt:

  • OncoChain (2019) – produs creat pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, prin crearea unui cadru care să faciliteze furnizarea de servicii medicale centrate pe pacient. Echipa OncoChain a ridicat în 2020 finanțare pe Seedblink;
  • CODA Footprint (2015) – o soluție de securitate cibernetică inovatoare pentru corporații, bazată pe crearea unei amprente digitale care permite identificarea rapidă a riscurilor, eliminarea vulnerabilităților și comunicarea eficientă între manageri și experții tehnici. Start-up-ul a ridicat în 2020 finanțare prin Early Game Ventures și ROCA X;
  • XVision (2018) – un produs care folosește inteligența artificială pentru a interpreta online, în mod automatizat, radiografiile, susținându-i pe specialiștii din domeniu în procesarea volumului mare de imagini medicale pe care îl au de analizat. XVision a ridicat în 2020 finanțare prin GapMinder, ROCA X, Cleverage, Growceanu și un investitor privat;
  • KNOSIS.AI (2019) – un marketplace unde se întâlnesc atenția și cunoștințele umane cu algoritmii de Machine Learning pentru a crea Inteligență Hibridă, capabilă să (de)codeze, să clasifice și să proceseze tipare vizuale/textuale din imagini prin tehnologia computer vision, și - în curând - modele multi-lingvistice și de limbaj natural. KNOSIS.AI își propune să devină un dicționar universal de concepte din care oamenii și mașinile pot învăța, într-o simbioză perfectă. KNOSIS.AI a ridicat o finanțare în 2020 din partea BinBox Global Service, ajungând astfel la o evaluare de 1,5 mil euro.
  • Appsulate (2018) – produs care împiedică pierderea datelor, protejează împotriva atacurilor malware și oferă vizibilitate asupra acțiunilor utilizatorilor care lucrează la distanță. Appsulate a realizat exit-ul în 2019 către unicornul american Zscaler;
  • Soleadify (2018), start-up ce folosește sisteme de învățare automată pentru crearea de instrumente pentru marketing digital. Start-up-ul a ridicat finanțare în 2020 prin Seedblink;
  • Pentest–Tools (2017) – serviciu online ce permite utilizatorilor, cu un nivel mediu sau ridicat de competențe tehnice, să testeze singuri securitatea unui website. Pentest–Tools este deja o soluție activă, aflată în plină dezvoltare privind elaborarea unor noi teste și funcționalități. Serviciual este integrat și în platforma Orange https://threatmap.ro/;
  • uRADMonitor (2016) – sistem distribuit de senzori de mediu cu impact la nivel global, prezent în peste 45 de țări; inclus în proiecte Orange Smart City;

Innovation Labs este principalul program universitar de accelerare dedicat start-up-urilor tehnice și are ca scop creșterea generațiilor tinere de noi antreprenori români și manageri de produse tehnice, prin crearea unui context actualizat de debutare, învățare și practică în mediul business.

Citește și ecomTEAM Stories| Povestea Pofta Focului: business-ul ieșean care îți aduce și în online zacusca pătimașă cu hribi, gogoșari criminali sau sosul brun dulce

Echipele calificate în Innovation Labs 2021 vor avea parte de un program de mentorat și susținere de 7 luni - menit să le sprijine în a transforma o simplã idee într-un produs minim viabil (MVP) validat de clienți reali. În plus, programul oferă mentorat specializat pentru creșterea produselor, acces la parteneri de business și la tehnologii de ultimă oră, prin intermediul partenerilor programului, vizibilitate media și oportunități diverse de deschidere.

Echipele își vor prezenta prototipurile finale pe data de 14 octombrie la Demo Day, în fața juriului, a potențialilor investitori, a partenerilor și a reprezentanților mass media. Demo Day aduce împreună oameni care utilizează tehnologii captivante în realizarea unor produse inovative, în startup-uri proprii sau în companii de vârf, care deschid conversații și oportunități. Evenimentul final al Innovation Labs va deschide un nou început pentru echipele finaliste, prin șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori, dar și prin integrarea lor în comunitatea de alumni a programului.

Sursa foto: Răzvan Rughinis/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri